Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλίες   |  Ομιλία Νεοκλή Συλικιώτη, στην εκδήλωση αλληλεγγύης της Κ.Ε. ΑΚΕΛ στο ΚΚ Ουκρανίας

Ομιλία Νεοκλή Συλικιώτη, στην εκδήλωση αλληλεγγύης της Κ.Ε. ΑΚΕΛ στο ΚΚ Ουκρανίας

Ομιλία Νεοκλή Συλικιώτη, μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Ευρωβουλευτή, στην εκδήλωση αλληλεγγύης της Κ.Ε. ΑΚΕΛ στο ΚΚ Ουκρανίας
28 Ιουλίου 2014

Στην Ουκρανία, οι αρχές της χώρας έθεσαν εκτός κοινοβουλίου με παράνομο τρόπο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, μια γνήσια πατριωτική δύναμη της χώρας. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ΚΚ Ουκρανίας, ένα αγώνα όχι επιβίωσης αλλά για τη δημοκρατία στη χώρα. Έχουν χρέος όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Κύπρο να καταδικάσουν την ιδιότυπη δικτατορία στην Ουκρανία, η οποία στηρίζεται στις πλάτες της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι ΗΠΑ επέβαλαν την πορεία που επιθυμούσαν, στη χώρα. Δεν δίστασαν να αναδείξουν με την στήριξη τους, τους φασίστες πολιτικούς απόγονους των συνεργατών των Χιτλεροφασιστών. Το κόμμα Σβόμποντα, ο Δεξιός Τομέας που κυβερνά στην ουσία τη χώρα μαζί με άλλες δυνάμεις, έχουν το χρίσμα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τους κυρίαρχους κύκλους στην ΕΕ. Διερωτάται κάθε δημοκράτης, πως γίνεται η ΕΕ και το Κοινοβούλιο της που εκδίδουν ψηφίσματα και αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες εκτός της ηπείρου, να ανέχονται φασιστικές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων: της ελευθερίας έκφρασης, του συνέρχεσθαι ελεύθερα, της συλλογικής οργάνωσης, ακόμα και του δικαιώματος στη ζωή, παραβιάσεις που συμβαίνουν από την κατά τα άλλα δημοκρατική κυβέρνηση της Ουκρανίας;

Το ΑΚΕΛ, βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζεται στην ΕΕ. Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, έχει θέσει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο απαιτώντας την καταδίκη της ΕΕ, το τερματισμό κάθε στήριξης στις αντιδημοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος στην Ουκρανία.

Φίλες και φίλοι,

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, που έγιναν με την απειλή να τεθεί μέσα από κυβερνητικό διάταγμα, εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, εν μέσω εμφύλιας ένοπλης διένεξης, η κυβέρνηση της χώρας και η βουλή, στις οποίες πλειοψηφούν ακραία αντιδραστικά στοιχεία, συνεχίζουν τις άνομες τους διώξεις κατά των κομμουνιστών.  

Στην αρχή κατάστρεψαν και κατέσχεσαν την περιουσία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Συνέλαβαν στελέχη του. Επανειλημμένα άσκησαν πολιτική βίας και τρομοκρατίας όχι μόνο κατά των κομμουνιστών αλλά και κατά δημοκρατικών στοιχείων. Έπειτα, ζήτησαν από την Εισαγγελία να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας. Προχώρησαν και πέταξαν στην κυριολεξία, έξω από τη Βουλή το κόμμα και αυτά είναι μόνο η αρχή. Πολύ φοβόμαστε ότι το αυγό του φιδιού, όχι μόνο έχει επωαστεί στην Ουκρανία, αλλά δαγκώνει πρώτα τους συνεπέστερους αντιφασίστες. Θα ακολουθήσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις. Ακολουθούν κατά πόδας ως γνήσιοι επίγονοι, τον Χίτλερ και τους Ναζιστές, όταν κήρυσσαν παράνομο το ΚΚ Γερμανίας και έπειτα αιματοκύλισαν ολόκληρη την ήπειρο και την υφήλιο. 

Τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή σέρνουν αυτές ακριβώς οι δυνάμεις που εκκρίνουν το δηλητήριο του φασιστικού μίσους και του εθνικισμού. Ένας μεγαλύτερος πόλεμος επαπειλείται. Μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή. Πρώτα θύματα ως συνήθως, είναι οι αγωνιστές της ειρήνης και της πραγματικής δημοκρατίας.

Το ΚΚ Ουκρανίας, υποστηρίζει την ενότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας. Παλεύει και προτείνει την επέκταση της δημοκρατίας στη χώρα και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της. Αυτό αποτέλεσε το αμάρτημα των Ουκρανών Κομμουνιστών. Δεν υποχώρησαν μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην εθνικιστική προπαγάνδα των ακροδεξιών που πραξικοπηματικά κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία και έπειτα διοργάνωσαν ανελεύθερες εκλογές στην χώρα.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, με την εκδήλωση αυτή εκφράζει την αλληλεγγύη της στο ΚΚ Ουκρανίας. Καταδικάζει την δικτατορική-φασιστική στάση της κυβέρνησης της χώρας και την απόφαση της Βουλής της. Η απόφαση αυτή στρέφεται ενάντια σε κάθε έννοια δημοκρατίας. Είναι προπομπός μεγαλύτερων περιπετειών.

Διακηρύσσουμε ότι η ΕΕ έχει επιπρόσθετε
ς ευθύνες γιατί στηρίζει αυτό το καθεστώς. Με φόντο τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ενέργειας, θυσιάζεται για ακόμα μια φορά η δημοκρατία. Αλλά, όπως και στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού, θα θερίσουν θύελλες με την στήριξη που παρέχουν σε ακραίες καταστάσεις.


Καλούμε τη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάσει την ανομία.

Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο της ΕΕ. Το κράτος μας, που στηρίζει το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αφού δοκιμάζεται από την παραβίαση τους, πρέπει να τηρεί πολιτική αρχών. Αυτή ακριβώς τη στάση καλείται να αποδείξει επιτέλους η κυβέρνηση.

PREV

Ομιλία Άντρου Κυπριανού - Eκδήλωση Μνήμης και Τιμής - 21 Ιουλίου 2014, Φρέναρος

NEXT

Παρέμβαση Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην ημερίδα «Δημόσιο Πανεπιστήμιο: Υπό απειλή;»