Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη στη Γιορτή του Κρασιού στο Λονδίνο

Ομιλία Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη στη Γιορτή του Κρασιού στο Λονδίνο


(25 Ιουνίου 2016, Alexandra palace, Λονδίνο)

Είναι με μεγάλη η χαρά που έλαβα την πρόσκληση και βρίσκομαι για πρώτη φορά μαζί σας στη Γιορτή του Κρασιού στο Λονδίνο. Μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για τους απόδημους μας, την οποία από το 1983 διοργανώνει η εφημερίδα «Παροικιακή». Επιτρέψτε μου καταρχήν να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σε όλες και όλους και διαμέσου σας προς την Κυπριακή παροικία ευρύτερα.

Επιτρέψετε μου επίσης να συγχαρώ τους διοργανωτές και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της πραγματικά όμορφης πρωτοβουλίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της κυπριακής παροικίας αφού έχει αγκαλιαστεί μαζικά από τους απόδημους μας και έχει πλέον καταστεί θεσμός. Η διαχρονική επιτυχία της εκδήλωσης και η προσδοκία του κόσμου για την πραγμάτωση της κάθε χρόνο, καταδεικνύει την αξία της και αποδεικνύει την αναγκαιότητα συνέχισης, ανανέωσης και παράλληλα ενίσχυσης της μέσω πολύμορφής αρωγής που πρέπει να λαμβάνει από την κυπριακή πολιτεία.

Η καθεχρονική παρουσία μας ως ΑΚΕΛ στη γιορτή αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της στήριξης και της συμπαράστασης μας στον αγώνα των αποδήμων μας να δημιουργήσουν στη ξενιτιά. Της στήριξης μας στην αέναη προσπάθεια των αποδήμων μας να συντηρήσουν τους δεσμούς, πρώτα μεταξύ τους και ιδιαίτερα με τις νεότερες γενιές των αποδήμων και κυρίως με τις πολιτισμικές παραδόσεις και την κουλτούρα της πατρίδας μας, ο νόστος  της οποίας τους συντροφεύει μονίμως.

Ιδιαίτερα θέλω να χαιρετίσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, των οποίων η αποψινή παρουσία και πρωτίστως η ακατάπαυστη συμμετοχή ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής και δράσης της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, είναι μια ακόμα απόδειξη πως όταν ο λαός μας αφεθεί μόνος του, μακριά από καθοδηγούμενες παρεμβάσεις και επεμβάσεις, μπορεί να ζήσει μονιασμένος και σαν μια γροθιά να δημιουργήσει στοχεύοντας στην ευημερία του συνόλου.

Αυτό είναι το όραμα μας ευρύτερα για την Κύπρο και το λαό μας, στο πλαίσιο μιας λεύτερης, επανενωμένης πατρίδας που θα αποτελεί το κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Η εκπλήρωση του στόχου για απαλλαγή από την κατοχή και από τους θανάσιμους κινδύνους του ολοένα εξελισσόμενου διχοτομικού στάτους κβο, εξαρτάται από την Τουρκία και όλους όσοι στη διεθνή κοινότητα μπορούν να την επηρεάσουν. Βοηθώντας την να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει ότι στην εξίσωση των κερδοζημιών από μια πιθανή λύση του Κυπριακού, θα ωφεληθεί και η ίδια η Τουρκία, την ώρα όμως που πρώτα και πάνω από όλα θα ωφεληθεί ο Κυπριακός λαός. Συμβάλλοντας  ώστε η Τουρκία να κατανοήσει ότι οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, οι ενεργειακές της φιλοδοξίες στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου καθώς και οι ηγετικές περιφερειακές της φιλοδοξίες περνούν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσα από μια σωστή, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του Κυπριακού.

Να πείσουν την Τουρκία, από τις διακηρύξεις ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να περάσει σε πράξεις. Σε πράξεις που θα αποτυπώνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κατάθεση θέσεων που θα είναι εναρμονισμένες με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Θέσεις που θα σέβονται το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα οδηγούν σε λύση που να μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεχτή.

Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον δικό μας ρόλο ως Ε/Κ πλευρά στην προσπάθεια για λύση. Περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, στην επερχόμενη κρίσιμη περίοδο απαιτείται συλλογικότητα και η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση απ’ όλους, με την πρωταρχική ευθύνη να αφορά ασφαλώς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Απαιτείται ακόμη να αποφευχθούν οι ακρότητες, ο στείρος αρνητισμός, οι σκοπιμότητες και οι παλινδρομήσεις που τόσο πολλά ζήμιωσαν την εθνική μας υπόθεση στο παρελθόν. Απαιτείται δραστήρια διεθνοποίηση του Κυπριακού, εντατικοποίηση των πολιτικών και των πρωτοβουλιών επαναπροσέγγισης, φιλίας και συνεργασίας Ε/Κ-Τ/Κ. Απαιτείται εμμονή στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και τέλος, όπως η ίδια η ζωή απέδειξε, χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια στην αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Κύπρος συνεχίζει να διέρχεται πολύ δύσκολες στιγμές. Ως αποτέλεσμα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης αρχικά και της πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσης στην συνέχεια με αποκορύφωμα το κούρεμα καταθέσεων, η οικονομία του τόπου έχει δεχτεί ένα βαρύ και βίαιο πλήγμα. Η μνημονιακή αντιλαϊκή «θεραπεία» σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε, μετέφερε όλο σχεδόν το κόστος στους πολλούς, καθόλου ή λιγότερο προνομιούχους. Η κοινωνία και οι πολίτες συνεχίζουν να βιώνουν την ανασφάλεια. Ανασφάλεια για τις δουλείες, τα εισοδήματα, την ιδιόκτητη κατοικία ή τη μικρή επαγγελματική στέγη τους. Τα εισοδήματα των πολλών έχουν μειωθεί προς όφελος των ελάχιστων προνομιούχων. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και λιγότεροι και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι. Η μεσαία τάξη έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα. Οι αριθμοί των χιλιάδων συμπατριωτών μας που επιλέγουν ως διέξοδο τη μετανάστευση, αποτυπώνουν μικρό μόνο μέρος αυτής της σκληρής πραγματικότητας. Μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων και εργαζομένων μεταναστεύει αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αφού η πατρίδα μας δεν τους προσφέρει πλέον τις αναγκαίες ευκαιρίες και δυνατότητες. Πολλοί είναι αυτοί που και πάλιν επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία ως βασικό προορισμό τους και είναι σήμερα εδώ ανάμεσα μας.

Η μετανάστευση, μαζί με πολλά άλλα αρνητικά φαινόμενα, αποτελούν ανοικτή πληγή για τον τόπο μας, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει στον άμεσο ορίζοντα προοπτική ουσιαστικής αλλαγής και πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας, με τρόπο που να εξυπηρετείται το συμφέρον και η ευημερία των πολλών. Ανάκαμψη που για να επιτευχθεί και να αντιμετωπιστούν οι σημερινές διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες, χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας στην οικονομική πολιτική. Απαιτείται η χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής η οποία θα αποτυπώνεται ως τέτοια στον κρατικό προϋπολογισμό και τις κυβερνητικές πολιτικές. Χρειάζεται να αναστυλώσουμε τα ερείπια του κοινωνικού κράτους που άφησε στο πέρασμα της η πολιτική λιτότητας, να βελτιώσουμε αισθητά τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Να κτίσουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, με αξιοκρατία, αξιοπιστία και διαφάνεια.

Αναφερόμενος στο θέμα των μνημονιακών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών και βρισκόμενος στο Λονδίνο μια μέρα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ ακροθιγώς στην ιδιαίτερα σοβαρή αυτή εξέλιξη. Εξέλιξη της οποίας οι προεκτάσεις και οι συνέπειες επηρεάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε αλλά και την κάθε χώρα της Ένωσης ξεχωριστά. Μαζί και την χώρα μας, σε διάφορα επίπεδα. Για τα οποία ελπίζουμε να υπάρχει ήδη ένας κατ’ αρχή κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πιθανών αρνητικών συνεπειών.

Σε ότι αφορά το ίδιο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιτρέψετε μου ένα μονάχα σχόλιο. Στο βαθμό που η Ε.Ε θα συνεχίσει να εξελίσσεται ως ολοκλήρωση της φτώχειας, της ανέχειας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης και των κοινωνικών ανισοτήτων, φαινόμενα που προκαλούν μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του μίσους και του ρατσισμού, στο βαθμό που η Ε.Ε θα παραμείνει μια καπιταλιστική ολοκλήρωση που θα προάγει τα στενά ιδιοτελή εθνικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών μελών της και τα πανίσχυρα μονοπωλιακά συμφέροντα, στο βαθμό τέλος που η Ε.Ε που θα προωθεί τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τους άδικους πολέμους και τις ωμές επεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων κρατών, τότε όχι μόνο δεν θα αναιρεθούν οι βασικές αιτίες και τα φαύλα αδιέξοδα στην Ε.Ε που οδήγησαν στο Brexit, αλλά αντίθετα θα ενταθούν, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες για τους Ευρωπαϊκούς λαούς και ασφαλώς για το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εύχομαι καλή διασκέδαση σε όλους. Κάθε καλό στον καθένα σας προσωπικά, οικογενειακά και προπαντός στο συλλογικό μας αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας και για κοινωνική πρόοδο και προκοπή.

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!

PREV

Δηλώσεις Γ.Γ. K.E. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην περιοδεία στις περιοχές της πυρκαγιάς

NEXT

Τώρα είναι η ώρα πλήρους διερεύνησης, αποφάσεων, πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν στην καταστροφή και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών