Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλίες   |  Ομιλία Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τροόδος

Ομιλία Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τροόδος

1150238_653823204681001_1268164561_n[1]

 Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους νέους. Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στα νιάτα της ΕΔΟΝ, στα νιάτα της Κύπρου. Σε όλες τις γενιές που πέρασαν από την ΕΔΟΝ και κάθε χρόνο συναντιούνται εδώ∙ στην εκδρομή της Οργάνωσης στο Τρόοδος. Από τους ΕΔΟΝίτες που ανηφόρισαν στο Τρόοδος το 1959, μέχρι τους ΕΔΟΝίτες του σήμερα, άλλαξαν πολλά γύρω μας. Όμως τα ιδανικά που υπηρετούν παραμένουν τα ίδια. Αυτά γίνονται λάβαρα στα χέρια των νέων της Κύπρου, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που παλεύουν για την απελευθέρωση, την επανένωση και την ευημερία της κοινής τους πατρίδας.
40 χρόνια κατοχής και διαίρεσης είναι πολλά. Η κατάσταση επί του εδάφους αλλοιώνεται επικίνδυνα. Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα καταπατούνται και αναπτύσσονται παρά τη θέληση τους. Οι έποικοι αυξάνονται συνεχώς, απειλώντας ευθέως την ταυτότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Απειλούν την επιβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στη γη που τους γέννησε.
Ο λαός της Κύπρου πέρασε πολλά δεινά. Τη δικαίωση του αγώνα του, του τη χρωστά η Ιστορία. Όμως στον κόσμο που ζούμε, τίποτα δε χαρίζεται. Τα πάντα κατακτιούνται. Την πάλη για το αυτονόητο, να μπορεί δηλαδή ο λαός μας να ζει στη γη που τον γέννησε, δίχως συρματοπλέγματα, στρατούς, βάσεις και κηδεμόνες, το χρωστάμε στον εαυτό μας να την κερδίσουμε. Πρόκειται για σκληρή αναμέτρηση. Με πανίσχυρους αντιπάλους. Αυτό που επεδίωκε ανέκαθεν ο ιμπεριαλισμός ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. Ο διαμελισμός της. Η επίταξη της στα μεγάλα συμφέροντα. Το ζήτημα είναι κατά πόσον μπορούμε εμείς να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να αγωνιστούμε για το δίκαιο, για το αύριο των παιδιών μας.
Δεν πολεμάμε με ανεμόμυλους. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι δεδομένο. Δε ζητούμε τίποτε περισσότερο από αυτό. Λύση βασισμένη σε αρχές και αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Βασισμένη στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Λύση που να διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση των εποίκων. Λύση που να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Επιδιώκουμε λύση που να επανενώνει το κράτος και το λαό μας και όχι να θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, με όποιο μανδύα και αν περιβάλλεται, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση. Μια τέτοια «λύση» όχι απλώς θα ισοδυναμεί με ξεπούλημα εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά θα σημαίνει νέα δεινά για την πατρίδα και το λαό μας.
Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού. Γι΄αυτό και επείγει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, στη βάση αρχών. Είναι δεδομένη η διαφωνία μας με τις διάφορες φωνές που ακούγονται για αναβολή της έναρξης συνομιλιών επ΄αόριστον. Λένε ορισμένοι, να μην προχωρήσουμε τώρα σε συνομιλίες. Δεν απαντούν όμως στο κρίσιμο ερώτημα: και μετά τί; Θα παραδοθούμε αμαχητί στην αδιαλλαξία του κ. Έρογλου και της τουρκικής πλευράς; Θα ανοίξουμε εμείς οι ίδιοι το δρόμο στο αδιέξοδο; Θα δικαιώσουμε όσους εκτός Κύπρου υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και είναι προτιμότερο να αποδεχθούμε τη λύση δύο κρατών; Θα νομιμοποιήσουμε το έγκλημα που διατάχθηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974;
Δεν υποτιμούμε καθόλου τη δυσκολία που προκύπτει από το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Η δεινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γεννά διάφορες σκέψεις στο μυαλό κάποιων στη διεθνή κοινότητα. Ακόμα και αυτή τη σκέψη του εκβιασμού∙ της επιβολής διχοτομικών λύσεων που θα υποθηκεύουν το μέλλον και τον πλούτο του λαού μας σε ξένα συμφέροντα. Αυτό δεν πρόκειται ως ΑΚΕΛ να το αποδεχτούμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε πάντοτε στην πρώτη γραμμή, μαζί με όλες τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές δυνάμεις, στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Που θα δημιουργεί στέρεες προϋποθέσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία του κυπριακού λαού.
Καλέσαμε και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφήσει κατά μέρος τους τακτικισμούς και να απεξαρτηθεί από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ήδη η εγκατάλειψη των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια- Ταλάτ και οι εξελίξεις της προσπάθειας για κοινό ανακοινωθέν, άρχισαν να δημιουργούν σε όλους πικρή γεύση.  Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η περιπέτεια να τελειώσει με θετικό αποτέλεσμα. Αν όχι, το ηχηρό μήνυμα εσωτερικώς και διεθνώς θα είναι ότι η λύση του Κυπριακού απομακρύνεται και καθίσταται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ας μην το επιτρέψουμε.
Οι νέοι της Κύπρου περνούν σήμερα ίσως τις ίδιες δυσκολίες που έζησαν οι γενιές πριν και αμέσως μετά το 1974. Δύσκολο παρόν και αβέβαιο μέλλον. Υπάρχει διέξοδος; Υπάρχει! Το βροντοφωνάζει σήμερα η παρουσία σας εδώ! Κόντρα σε όλους όσοι θέλουν να σας δουν να κοιμάστε και να μην ονειρεύεστε! Κόντρα στο νεοφασισμό, στον εθνικισμό που ζει με την αυταπάτη ότι μπορεί να πνίξει τη φωνή της ΕΔΟΝ. Κόντρα σε ένα ολόκληρο σύστημα που θέλει να καταδικάσει τη νεολαία στην ανεργία και στην ανέχεια. Κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές που αλυσοδένουν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Υπάρχει διέξοδος. Είναι η οργανωμένη και μαζική πάλη για το αύριο. Το δικό σας αύριο!
Ζήτω η ΕΔΟΝ!
PREV

Εισήγηση του Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε εκδήλωση της Πλατφόρμας «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ»

NEXT

Οι προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού, ο ρόλος της επαναπροσέγγισης και οι προοπτικές που ανοίγονται