Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην ημερίδα με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Η δική μας πρόταση για Προοδευτικό Εκσυγχρονισμό»

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην ημερίδα με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Η δική μας πρόταση για Προοδευτικό Εκσυγχρονισμό»

Από μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, θέλω να ευχαριστήσω το Δρ. Παναγιώτη Σταυρινίδη που βρίσκεται μαζί μας για να αναλύσει μέσα από το δικό του πρίσμα ως ψυχολόγος, τα φαινόμενα της διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. Ευχαριστώ επίσης το μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και βουλευτή Αρ. Δαμιανού που θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα.

Ευχαριστώ επίσης όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Αυτό στο οποίο προσδοκούμε με τη σημερινή ημερίδα είναι να  συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα επικίνδυνα και απαράδεχτα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Τα φαινόμενα αυτά που σήμερα περισσότερο από ποτέ καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στις δημόσιες συζητήσεις δεν προέκυψαν απο το πουθενά, ούτε τα ανακαλύψαμε ξαφνικά σημερα. Αντιθέτως, καλύπτονταν για χρόνια από το πέπλο της σιωπηρής ανοχής πολιτικών θεσμών, αλλά και πολιτών που ίσως να μην αντιλαμβάνονταν το μέγεθος του προβλήματος. Η κοινωνική αναγκαιότητα για πάταξη τέτοιων φαινομένων, αν και δεν είναι σημερινή, αντικειμενικά προκύπτει τώρα πιο έντονα με το διαφοροποιημένο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της Κύπρου. Διευκολύνεται επίσης με την αναβάθμιση της πρόσβασης των πολιτών στην ενημέρωση.  Οι άνεργοι, οι ευάλωτες ομάδες  του πληθυσμού που φτωχοποιούνται και κινδυνεύουν να χάσουν από εκποιήσεις τα σπίτια τους  ή δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα βασικά όπως φαΐ και εκπαίδευση, φυσιολογικά αντιδρούν έντονα  σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Αυτή την αγανάκτηση την αντιλαμβανόμαστε ως λαϊκή απαίτηση. Τη μεταφράζουμε ως ευθύνη, για περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας όλων, μηδενός εξαιρουμένου. Αυτό προτάσσει την ανάγκη αύξησης των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης, καθώς και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας.  Οφείλουμε να εργαστούμε εντατικά και αποφασιστικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.  Οφείλουμε να ζητήσουμε τη στήριξη των πολιτών στις προσπάθειές μας. Στήριξη που είναι αναγκαία ώστε να αναχαιτιστούν όλοι όσοι συντηρούν με άνομες μεθόδους το συμφέρον τους.

Έχοντας αναφέρει αυτά, δεν υποστηρίζουμε ότι διαπλοκή και διαφθορά συνιστούν αποκλειστικά «κυπριακά» φαινόμενα. Αντιθέτως, είναι δυστυχώς φαινόμενα που εκφράζουν τον «αξιακό μηδενισμό» που καλλιεργείται στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα παγκόσμια. Αυτά επηρεάζουν όλους. Αν παρ’ ελπίδα δεν καταφέρουμε να λάβουμε μέτρα ή χωρίς υποκειμενισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες να υποδείξουμε τους πραγματικούς ενόχους, να προτάξουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, πολύ φοβούμαι ότι η κοινωνία μας θα κατρακυλά συνεχώς. Ό, τι πιο επικίνδυνο για την πρόοδό της.

Πώς απαντούμε όμως, κατά τρόπο συγκεκριμένο και ουσιαστικό τα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται ενώπιον μας αναφορικά με τη διαπλοκή κομμάτων και κυβέρνησης με ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα; Τις υπόνοιες για διαπλοκή ή και χρηματισμό αξιωματούχων; Για τη διαπλοκή στο κυπριακό ποδόσφαιρο; Για τη σχέση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα; Την υπόνοια διαπλοκής αξιωματούχων που αντιπροσωπεύουν σημαντικότατους θεσμούς στο κυπριακό κράτος;

Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων ή αποδέκτες παραπόνων για ρουσφέτι, μίζες, αναξιοκρατία και  ευνοιοκρατία με ανταλλάγματα, για μικρά και μεγάλα σκάνδαλα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, γιατί το βιώνουμε, πώς σε αρκετές περιπτώσεις η λάσπη στοχεύει εσκεμμένα την Αριστερά. Αυτό γίνεται για αποπροσανατολισμό των πολιτών και εξυπηρέτηση της αυτοσυντήρησης όσων πραγματικά εμπλέκονται σε αυτά. Γεγονός που αποδεικνύεται με την κωλυσιεργία των αρμοδίων στη διερεύνηση και κατανομή ευθυνών για το τραπεζικό σκάνδαλο. Τη σχεδόν συγκάλυψη από φορείς και ΜΜΕ της διαπλοκής στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Όταν την ίδια ώρα διαρρέουν ανυπόστατες πληροφορίες για διαπλοκή  του ΑΚΕΛ, καταστρέφουν ανθρώπινες υπολήψεις και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία. Επιχειρούν να σκεπάσουν με πλειοδοσίες και ανέξοδη ρητορεία σε θέματα νομιμότητας, ηθικής, δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, τη διαπλοκή τους με ένα βαθειά ριζωμένο οικονομικό κατεστημένο.

Σε τι να πρωτοσταθούμε; Στο σκάνδαλο του ΧΑΚ; Στις υποθέσεις που αφορούν τα εκατομμύρια που βγήκαν από τη χώρα λίγο πριν το κούρεμα; Στις σκιές γύρω από την πώληση των παραρτημάτων των τραπεζών μας στην Ελλάδα; Στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και την προκλητική εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ryanair; Ή σε όσα καταλογίζονται στο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αν αποδειχτούν; Χωρίς λοιπόν να ισοπεδώνουμε την ανάγκη για διαφάνεια με τη δημόσια διαπόμπευση κομμάτων και δημοσίων προσώπων, πρέπει όλοι όσοι ανησυχούμε ειλικρινά για τη ριζική αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς, να πιέσουμε για τη διαλεύκανση όλων ανεξαιρέτως των περιπτώσεων και για την απόδοση δικαιοσύνης. Τεκμηριωμένα και αντικειμενικά.

Στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος μας δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις ή στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων. Πόσο μάλλον που για την Αριστερά μια κοινωνία, η οποία ανέχεται τέτοια φαινόμενα ή ακόμα χειρότερα τα αναπαράγει, δεν είναι υγιής. Ως εκ τούτου, αντιμαχόμαστε έμπρακτα τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Κόμμα και ιδιαίτερα τα στελέχη του, η διαχρονική και σταθερή απαίτηση για εντιμότητα και η ανάγκη να καθοδηγούμε την κοινωνία με τη δύναμη του δικού μας παραδείγματος, καθίσταται πέραν από αδήριτη. Εξάλλου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταστεί διακριτή η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας μας στην κοινωνία και να αποκατασταθεί η τρωθείσα –δυστυχώς- διαχρονική ηθική υπεροχή της Αριστεράς.

Στη βάση λοιπόν των διαπιστώσεών μας έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, χωρίς ασφαλώς να έχουμε αυταπάτες ότι φαινόμενα σύμφυτα του καπιταλισμού μπορούν να εξαλειφθούν στις δοσμένες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες. Τα πρακτικά και θεσμικά μέτρα που εισηγούμαστε αφορούν (α) το Κόμμα και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα και (β) την κοινωνία ευρύτερα και τους θεσμούς. Συνηγορούμε στη θέση ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη σε τέτοια φαινόμενα, αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργία συλλογικής κουλτούρας απόρριψής τους από την κοινωνία.

Ως Κόμμα, προβαίνουμε σύντομα στην εθελούσια δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, των μελών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, των ευρωβουλευτών καθώς και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που είναι στελέχη του Κόμματος. Έχουμε ήδη προβεί στη δημοσιοποίηση των ετήσιων εξελεγμένων λογαριασμών της Κ.Ε. ΑΚΕΛ.

Στη Βουλή, έχουμε εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, βάσει βέβαια της δικής μας φιλοσοφίας. Αυτη δε συνάδει με την προσπάθεια κάποιων, στο όνομα της πλήρους οικονομικής διαφάνειας που είναι σωστό μέτρο, να τηρούνται αρχεία για τις κομματικές επιλογές κάθε πολίτη δίκην φακελώματος ή να ποδηγετείται η πολιτική δράση και άρα η δημοκρατία.

Παράλληλα, εισηγούμαστε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, δημοκρατικός-κοινωνικός έλεγχος και ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες και τη λήψη των αποφάσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημαντική είναι η ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων, καθώς και η θεσμική ρύθμιση περιορισμού θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα. Επίσης εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η εφαρμογή αποτελεσματικού «πόθεν έσχες» με διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέτρο που πρέπει να υιοθετηθεί και για το οποίο ως ΑΚΕΛ πρωτοστατούμε. Επίσης ο εκσυγχρονισμός των εκλογικών νόμων που θα περιλαμβάνει και επιμήκυνση της περιόδου ελέγχου των εκλογικών δαπανών, μέτρο που θα εφαρμοστεί πιο εύκολα αν αποφασιστεί η πραγματοποίηση εθνικών και τοπικών εκλογών κατά την ίδια περίοδο. Ο έλεγχος της χρηματοδότησης των ΜΜΕ και των μη κυβερνητικών οργανισμών είναι επίσης ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουμε. Καθώς και πολλά άλλα τα οποία αποσκοπούν σε πιο αυστηρούς ελέγχους, σε λογοδοσία, διαφάνεια, εξυγίανση και  εκσυγχρονισμό όλων των εκφάνσεων της δημόσιας και κοινωνικής ζωής.

Το σημερινό περιβάλλον, απότοκο σωρείας λαθών του παρελθόντος, ολιγωρίας και εκμετάλλευσης, εξωθεί τους πολίτες στην απαξίωση κάθε μορφής συλλογικής δράσης. Έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην αποχή, στην απάθεια και την αδρανοποίηση, σε μια εποχή που η μαζική διεκδίκηση είναι το μοναδικό μας όχημα για πραγματική πρόοδο και ευημερία.

Εμείς, κάνουμε ό, τι περνά απ’ το χέρι μας για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε τους πολιτικούς μας αγώνες. Αναμένουμε από την κοινωνία, να συμπράξει μαζί μας για να μπορέσουμε, ο καθένας από τη δική του θέση, να δώσουμε τον αγώνα για να οδηγηθούμε στις καλύτερες μέρες που όλοι προσδοκούμε.

Συγχαίρω το Γραφείο Νομικών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την τόσο σημαντική ημερίδα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία.

PREV

Άμεσος τερματισμός της προώθησης της κάρτας φιλάθλου

NEXT

Ακατανόητη η στάση ορισμένων δυνάμεων