Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην Ολομέλεια Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ για την επικύρωση του ψηφοδελτίου για τις Βουλευτικές Εκλογές 2021

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην Ολομέλεια Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ για την επικύρωση του ψηφοδελτίου για τις Βουλευτικές Εκλογές 2021

Σήμερα επικυρώνουμε το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις για τις Βουλευτικές Εκλογές 2021. Η πρόταση που έχει ενώπιον της η Κεντρική Επιτροπή είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς, βαθιά δημοκρατικής διαδικασίας που έγινε στις επαρχίες.

Παρόλες τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων έγινε κατορθωτό να μιλήσουμε τηλεφωνικά με ένα μεγάλο αριθμό κομματικών μελών, να καταγράψουμε τις εισηγήσεις τους για υποψηφιότητες και να προχωρήσουμε στις Επαρχιακές Εκλογικές Συνδιασκέψεις. Έγινε πολλή δουλειά για να φτάσουμε ως εδώ και αξίζουν συγχαρητήρια στις επαρχιακές επιτροπές και στο σύνολο των στελεχών που δούλεψαν γι΄αυτή τη διαδικασία μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Καταφέραμε να μαζέψουμε πάνω από 600 προτάσεις για υποψηφιότητες. Μιλήσαμε με τους προτεινόμενους, καταλήξαμε σε ένα αριθμό πάνω από 90 και μέσα από τις εκλογικές συνδιασκέψεις φτάσαμε στην πρόταση που έχει σήμερα ενώπιον της η Κεντρική Επιτροπή: τους υποψήφιους οι οποίοι στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντική γιατί από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί το πόσο ισχυροί θα είμαστε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και των εργαζομένων. Έχει σημασία να είμαστε ισχυροί για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις στο Κυπριακό. Η κατάσταση και λόγω των χειρισμών του κυρίου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ είναι ανησυχητική. Ανησυχούμε για το τι συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες, από τον ρόλο που επιχειρείται να δοθεί στους Βρετανούς, από θέσεις που συζητούνται στο παρασκήνιο. Θέσεις, που αν υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν την Κύπρο σε κακοτοπιές. Μόνο ένα ισχυρό ΑΚΕΛ θα μπορεί να αποτρέψει τη διολίσθηση του Κυπριακού είτε σε λύσεις απαράδεκτες είτε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, που θα οδηγήσουν στην οριστική διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει λοιπόν σημασία να είμαστε ισχυροί για να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Επιπλέον, βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρης διαφθοράς και διαπλοκής και η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με πλήρη αδιαφορία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος καμώνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά στα οποία συμμετέχει είναι διαπλοκή και διαφθορά. Καμώνεται ότι δεν υπάρχει διαπλοκή όταν οι θυγατέρες του στέλνουν αιτήσεις για έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» στο Υπουργικό και τις εγκρίνει. Λέει απανωτά ψέματα. Στην αρχή είπε ότι πήγε ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες, μετά αποκαλύφθηκε ότι πήγε κι άλλο. Έλεγε ότι δεν γνώριζε τον Σαουδάραβα και μετά αποκαλύφθηκε από τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι ο Σαουδάραβας ήταν στην Κύπρο μερικούς μήνες πριν πάρει τα διαβατήρια και ευχαριστούσε τον Πρόεδρο και τον Αρχιεπίσκοπο για την φιλοξενία τους.

Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή το 2023 με μια κυβέρνηση που να έχει προτεραιότητά της τη σωστή λύση του Κυπριακού, την υπεράσπιση των εργαζομένων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλα. Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να είμαστε ο ισχυρός πόλος μιας συνεργασίας που θα φέρει την αλλαγή. Η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη. Έχουμε να κάνουμε με μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, χωρίς αναστολές, χωρίς ηθικούς φραγμούς που θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Ήδη ξεκίνησε η Κυβέρνηση να δημαγωγεί, ξαφνικά ενδιαφέρεται για προβλήματα και όψιμα  δίνει διάφορες παροχές.

Όλα αυτά που λέει ο ΔΗΣΥ για τοξικά κλίματα, για συνένωση δυνάμεων να είμαστε βέβαιοι ότι προεκλογικά θα τα ξεχάσει. Όπως στις ευρωεκλογές, θα ξεκινήσουν να μιλούν για μηδενικά, ότι το ΑΚΕΛ υπηρετεί τουρκικά συμφέροντα. Εχθρικό κλίμα θα αντιμετωπίσουμε και από διάφορα ΜΜΕ. Παίρνω ως παράδειγμα το κρατικό κανάλι, που προβάλει κάθε βράδυ περίπου 30 λεπτά την Κυβέρνηση και 30 δευτερόλεπτα το ΑΚΕΛ.

Επιπλέον,  τα μέτρα κατά της πανδημίας μάς αφαιρούν το μεγαλύτερο μας όπλο: τη ζωντανή επαφή με τον κόσμο. Η πανδημία έχει αναστατώσει πολύ κόσμο που περνά δύσκολα. Αυτό προκαλεί αναστάτωση και σύγχυση. Την ίδια στιγμή καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια από ορισμένους για αποστασιοποίηση, απαξίωση και αποχή.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την εκλογική μάχη είναι να προβάλουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας οι οποίες εξυπηρετούν την Κύπρο, τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους. Αυτές τις προτάσεις πρέπει να τις κάνουμε κτήμα του κόσμου. Τις θέσεις και προτάσεις μας ασπάζονται πολλοί άνθρωποι και πέραν του χώρου της Αριστεράς. Αυτό τον κόσμο τον θέλουμε μαζί μας. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε και θέλουμε να φέρουμε κοντά μας κι άλλο κόσμο για να στρατευτεί μαζί μας και να πετύχουμε τον στόχο της προοδευτικής αλλαγής.

Στο κυπριακό, περάσαμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια, τελικά δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για όσα προβλέπαμε. Από τον Μάρτιο του 2018 λέγαμε ότι ο κ. Αναστασιάδης άλλαξε πορεία γιατί σκέφτεται τα δύο κράτη. Σήμερα ένας-ένας βγαίνουν και ομολογούν ότι αυτό συνέβαινε.

Πληθαίνουν εκείνοι που λένε ότι όντως μιλούσε για δύο κράτη. Όταν συνειδητοποίησε ότι η ΕΕ δεν μπορούσε να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, και ότι ούτε στην Κύπρο περνά, υπαναχώρησε. Χρειάζεται όμως τεράστια προσπάθεια τώρα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά πάνω στη συμφωνημένη βάση και το Πλαίσιο Γκουτέρες με τη διαφύλαξη των συγκλίσεων. Μόνο ένα ισχυρό ΑΚΕΛ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να το πετύχουμε αυτό.

Πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι και αποφασιστικοί και στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Πρέπει να πείσουμε ότι δεν ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα μέσα στις δικές μας τάξεις. Και δεν θα πείσουμε αν το λέμε αυτό κάθε μέρα, αλλά με τις πράξεις και τις θέσεις μας.

Σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική εκλογική και πολιτική μάχη, το ΑΚΕΛ πρέπει να σταθεί ισχυρό. Όλοι μας αυτό πρέπει να έχουμε ως στόχο και προτεραιότητα.  Είμαστε ενώπιον μιας δύσκολης πολιτικής αναμέτρησης που θα καθορίσει το μέλλον του ΑΚΕΛ, της Κύπρου, του λαού. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δώσουμε σε αυτή τη μάχη τον καλύτερο μας εαυτό.

06/02/2021

PREV

Επικυρώθηκαν από την ΚΕ του ΑΚΕΛ τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις για τις βουλευτικές εκλογές

NEXT

Γραπτή Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού