Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Οι συνέπειες των μνημονίων στην εργασία και τις ΜΜΕς, του Νεοκλή Συλικιώτη

Οι συνέπειες των μνημονίων στην εργασία και τις ΜΜΕς, του Νεοκλή Συλικιώτη

nsylikiotisΗ ΕΕ πρέπει να αλλάξει πλεύση με πολιτικές που να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να προωθούν την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχει πια περίτρανα αποδειχτεί πως τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι η λύση. Η λύση στην κρίση και ειδικότερα στην ανεργία και την αποβιομηχανοποίηση έγκειται σε στρατηγικές που θα δώσουν ώθηση στην  πραγματική οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Σήμερα το ΔΝΤ μαζί με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθορίζουν το μέλλον του Νότου στην ΕΕ. Παρά τις διαπιστώσεις του ΕΚ για τη νομιμότητα των αποφάσεων και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η Τρόικα συνεχίζει ανενόχλητη το καταστροφικό της έργο. Την ίδια στιγμή η ΕΕ συνεχίζει να παρουσιάζει την οικονομική ολοκλήρωση ως λύση και επιμένει στις ιδιωτικοποιήσεις, στις αποκοπές των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών καθώς και στη μείωση του  λεγόμενου “κόστους εργασίας”.

Ο συντονισμός από τo διευθυντήριο των Βρυξελλών έγινε πλέον υπαγόρευση, η οποία στοχεύει στην απόλυτη φιλελευθεροποίηση της αγοράς, την απορρύθμιση της εργασίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Αυτές οι πολιτικές είναι που οδήγησαν στην αποβιομηχανοποίηση της Ν. Ευρώπης, σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ειδικότερα ανάμεσα στους νέους, στην ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την φτωχοποίηση του λαού.

Με τα μνημόνια η κρίση βαθαίνει, η ανεργία και η μερική απασχόληση έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται από τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά πολύ, το κράτος πρόνοιας έχει διαλυθεί, οι δημόσιοι και οι ημικρατικές οργανισμοί ξεπουλιούνται ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Οι δεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση και δη την μαζική ανεργίας για να καταργήσουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, να επιτεθούν στο εργατικό κίνημα και να διαλύσουν ακόμη περισσότερο το κράτος πρόνοιας. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις, με την στήριξη των δεξιών κυβερνήσεων, συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους.  Είναι πλέον ξεκάθαρο πως με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας δεν υπάρχει προοπτική για τους λαούς.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Η ΕΕ οφείλει και πρέπει να βρει τρόπους για να στηρίξει ιδιαίτερα τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου ώστε να μπορέσουν και αυτά με την σειρά τους να  βοηθήσουν τις ΜΜΕς επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την βιομηχανία. Η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει μέτρα ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση, να  ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους μέσα σ’ ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον και να προωθηθούν μέτρα που να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις από τις δεσπόζουσες θέσεις που κατέχουν στην αγορά οι μεγάλες πολυεθνικές. Δυστυχώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ότι αφορά δε την χρηματοδότηση, τα ήδη μειωμένα κονδύλια που δίνονται κυρίως μέσω των προγραμμάτων HORIZON 2020 και COSME, θα δεχτούν περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2015.

Στην Κύπρο η Τρόικα μαζί με την Κυβέρνηση επιβάλλουν τις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές της λιτότητας μέσω εκβιασμών και ψεύτικων διλημμάτων. Προωθούν ακόμη  και την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών όπως είναι η ΑΗΚ, η Cyta και η Αρχή Λιμένων Κύπρου. Πέραν από το ξεπούλημα της κρατικής και δημόσιας περιουσίας που επιχειρείται, μέσω αυτής της πολιτικής, εκατοντάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία καθώς ο νέος ιδιώτης θα ακολουθήσει την συνηθισμένη τακτική των απολύσεων αποσκοπώντας δήθεν στην μείωση του “κόστους εργασίας”.

Δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς στη συνέχιση των πολιτικών που μας οδήγησαν στην σημερινή κρίση. Το ΑΚΕΛ προτείνει μια διαφορετική πορεία. Την πορεία της εξόδου από το μνημόνιο. Την πορεία της αποφασιστικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. Η νέα δυναμική που δημιουργήθηκε από την ενίσχυση της πολιτικής μας ομάδας, της Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ενισχύει τον αγώνα μας ενάντια στην λιτότητα, τα μονοπωλίων, την φτώχεια, την ανεργία και της ανέχεια. Η αύξηση της δύναμης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο ΕΚ, σε συνδυασμό με την αύξηση των καθημερινών αγώνων των εργατικών κινημάτων στις χώρες μας, δείχνουν ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της  κοινωνικής ανάπτυξης, της ευημερίας, η Ευρώπη των λαών.

  * Νεοκλής Συλικιώτης, Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις (απόσπασμα από ομιλία που έγινε σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Νοεμβρίου με θέμα την Βιομηχανία και την Απασχόληση. Στην συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και συνδικαλιστές από την Ισπανία).

PREV

Δηλώσεις που προκαλούν ανησυχίες, του Στέφανου Στεφάνου

NEXT

Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητες, του Στέφανου Στεφάνου