Home  |  Βουλή   |  Οι πολίτες φορτώνονται την ανικανότητα της Κυβέρνησης για τον ανεπαρκή ενεργειακό σχεδιασμό

Οι πολίτες φορτώνονται την ανικανότητα της Κυβέρνησης για τον ανεπαρκή ενεργειακό σχεδιασμό

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Ενέργειας

Στη σημερινή συνεδρία έχουν επαληθευθεί οι έντονοι φόβοι και ανησυχίες μας ότι δεν θα καλύψουμε τους στόχους που μας έθεσε η Ε.Ε. για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και στις μεταφορές μέχρι το 2020. Αν οι στόχοι αυτοί καλυφθούν, αυτό θα γίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει το κόστος.

Εδώ και 4 χρόνια, ως ΑΚΕΛ ζητούμε από  τη κυβέρνηση να επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για να είμαστε έτοιμοι στην προσπάθεια κάλυψης των στόχων. Αντί εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, βλέπουμε μετά από απίστευτη καθυστέρηση και αδράνεια, πρόχειρες και σπασμωδικές κινήσεις.

Ο Υπουργός Ενέργειας, πριν 20 μέρες ανάφερε στην Επιτροπή Ενέργειας ότι θα καλυφθούν οι στόχοι του 16% για την ηλεκτρική ενέργεια και του 10% στις μεταφορές μέχρι το 2020.

Ποιά είναι όμως η πραγματική εικόνα όπως αυτή διαφάνηκε μέσα από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή;

Πρώτο

Στις μεταφορές είμαστε μόλις στο 2.5% κάλυψης του στόχου. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έπρεπε η ίδια να προωθήσει κίνητρα. Όχι μόνο δεν έπραξε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει τις δικές μας προτάσεις για παροχή κινήτρων. Ταυτόχρονα ακόμα αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας στις σχετικές επιστολές της Επιτροπής Ενέργειας.

Δεύτερο

Στην υγραεριοκίνηση, την οποία με εντονότατες πιέσεις τα τελευταία 4 χρόνια, καταφέραμε ως Επιτροπή να προωθήσουμε, η κυβέρνηση και πάλι αρνείται να υιοθετήσει τη παροχή κινήτρων που προτείναμε. Πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε στην Επιτροπή ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τα κίνητρα αυτά και κυρίως με τη μείωση του ΦΠΑ στην υγραεριοκίνηση αλλά και γενικά με τη μείωση του Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τρίτο

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο στόχος του 10% στις μεταφορές δεν θα καλυφθεί και ως αποτέλεσμα θα μας επιβληθούν τεράστια πρόστιμα από την Ε.Ε.. Ο μόνος τρόπος που έχει απομείνει στην κυβέρνηση για να καλυφθεί αυτός ο στόχος είναι με την αγορά βιοκαυσίμων και την πρόσμιξη τους με βενζίνη και πετρέλαιο και με την αγορά των διεθνών πιστοποιητικών, κάτι το οποίο θα αυξήσει πάρα πολύ τις ήδη αδικαιολόγητα ψηλές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο.

Τέταρτο

Όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ να εξαγγείλει το σχετικό Σχέδιο. Έχουν υποβληθεί 203 αιτήσεις για συνολικά 376 μεγαβάτ και σύμφωνα με το Υπουργείο, με την υλοποίηση των έργων αυτών θα καλύψουμε το στόχο μας, μέχρι τα τέλη του 2019.

Εμείς απευθύνουμε την λογική ερώτηση: Πως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα αφού πολλές από τις αιτήσεις είναι συσσωρευμένες σε περιοχές που το δίκτυο είναι αδύνατον να ανταποκριθεί; Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δυσκολεύονται πάρα πολύ να χρηματοδοτήσουν τα έργα και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής.

Η κυβέρνηση απαντά μόνο με ευχολόγια. Και είναι ξεκάθαρο και σε αυτή τη περίπτωση, ότι αν δεν καλυφθεί ο στόχος, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τα βαρύτατα πρόστιμα.

Ρωτήσαμε επίσης τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τα ακόλουθα:

–       Ο Νόμος για τη Προώθηση και Ενθάρρυνση των ΑΠΕ, αναφέρει οτι θα έπρεπε να συσταθεί και να λειτουργεί Συμβουλευτική Επιτροπή για τις ΑΠΕ και τα βιοκαύσιμα στις μεταφορές για να καταρτίζει αλλά και να εκσυγχρονίζει σχέδιο και στρατηγική και να θέτει στόχους που θα εγκρίνονται από το Υπουργικό. Γιατί δεν έγινε αυτό;

–       Γιατί μέχρι σήμερα δεν εκπονήθηκε το νέο ολοκληρωμένο  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ (ηλεκτρισμός, θέρμανση-ψύξη και μεταφορές); Ποια είναι η πυξίδα μας, ο καθοδηγητικός μας χάρτης για το θέμα αυτό, 18 μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας;

–       Στο Νόμο περί Ρύθμισης τηςΑγοράς Ηλεκτρισμού, αναφέρεται οτι η κυβέρνηση πρέπει να αποστείλει στη ΡΑΕΚ, τις κατευθυντήριες της γραμμές για ένα δεκαετές πλάνο για τον ηλεκρισμό. Γιατί δεν το έκανε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας, παρόλο που η ΡΑΕΚ έχει στείλει 3 επιστολές ζητώντας την εφαρμογή του νόμου;

–       Ποιός ο ρόλος του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής που συστάθηκε το 2014; Λειτουργεί, παράγει πολιτική, εισακούονται οι εισηγήσεις του αν υπάρχουν;

Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό και ειδικότερα στο τομέα των ΑΠΕ, δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ολοκληρωμένη πολιτική, με αποτέλεσμα οι πολίτες για μια ακόμα φορά να πρέπει να φορτωθούν την αδράνεια, την αδιαφορία, την ανικανότητα και τη προχειρότητα των κυβερνώντων.

Το Υπουργείο Ενέργειας φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση αφού δεν ήθελαν καν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις μας και δεν μπορεί τις παραλείψεις, τα λάθη και τις αδυναμίες τους, να πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής.

05/06/2018

PREV

Έντονη ανησυχία για πιθανές αναπτύξεις στους καταρράκτες του Μιλλομέρη

NEXT

Οι αγρότες στέλνουν μήνυμα απόγνωσης. Η παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς χάνεται