Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Οι «δύο σύνοδοι» και η πορεία  της Κίνας

Οι «δύο σύνοδοι» και η πορεία  της Κίνας

Ο μήνας Μάρτης ήταν καθοριστικός για τη πορεία ανάπτυξης, τους στόχους και τις επιδιώξεις της Κίνας για τη πενταετία 2021-2025 αλλά και για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει η χώρα μέχρι το 2035. Σε αυτή τη περίοδο συνήλθαν οι «δύο σύνοδοι», κατά τις οποίες  αποφασίστηκε η πορεία ανάπτυξης της Κίνας. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από τα δύο κορυφαία σώματα, το νομοθετικό και το συμβουλευτικό. Η λήψη των στρατηγικών αποφάσεων που αφορούν τη πορεία διαμέσου των πενταετές πλάνων δεν είναι καινούργια πρακτική. Η Κίνα οδεύει  ήδη προς το 14ο πενταετές πλάνο 2021-2025.

Οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα εσωτερικά ζητήματα στη Κίνα, αλλά οι αποφάσεις επηρεάζουν και τη παγκόσμια οικονομία. Εξού και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τις αποφάσεις των δύο συνόδων.

Η Κίνα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον αφού τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα αποδεικνύουν τη σταθερή ανάπτυξη με την οποία βαδίζει η χώρα. Σε περίοδο πανδημίας όπου σχεδόν όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζουν ύφεση (ΗΠΑ 3,8%, Ε.Ε.7,4% ), η Κίνα παρουσιάζει για το 2020 αύξηση στο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,3%. Παραδειγματική ταυτόχρονα είναι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ενώ παγκόσμια καταγράφονται πέραν των 120 εκατομμυρίων κρουσμάτων COVID-19, στην Κίνα καταγράφονται λιγότερα από 120 χιλιάδες.

Σύμφωνα με το Πρόεδρο της χώρας και Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Xi Jinping, το ενδιαφέρον δεν στρέφεται μόνον στους δείκτες της οικονομίας αλλά και στην ευημερία των ανθρώπων. Το μεγαλύτερο επίτευγμα που πέτυχε η Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αν όχι και οικονομικό θαύμα, είναι η εξάλειψη της απόλυτης φτώχιας σε ολόκληρη τη επικράτεια της. Στόχος που επιτεύχθηκε πολύ πιο νωρίς από το 2025 που ήταν προγραμματισμένος. Οι αποφάσεις των δύο συνόδων υπηρετούν το στόχο για την «οικοδόμηση μιας σύγχρονής σοσιαλιστικής κοινωνίας με κινέζικα χαρακτηριστικά».

Για την κατάρτιση του 14ου πενταετούς πλάνου 2021-2025, η Κίνα προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, ιδιαίτερα των επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων με καινοτόμες ιδέες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 6% του ΑΕΠ δαπανείται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Αντίστοιχο ποσό δαπανείται στον τομέα της άμυνας και των εξοπλισμών. Στόχος είναι το ποσοστό για έρευνα να ανέλθει πάνω από το 7% από το 2021.  Το ΑΕΠ της  Λ.Δ. της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει πριν το 2030 αυτό των  ΗΠΑ , καθιστώντας την έτσι τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στο κόσμο. Η ταχύτητα  ανάπτυξης κατά την περίοδο 2021-2025 αναμένεται να τρέξει με μέσο ετήσιο ρυθμό πέραν του 6%. Η κινέζικη οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εσωτερική κατανάλωση και το εξαγωγικό εμπόριο σε βαθμό όπου το δεύτερο να μην αποτελεί μεγάλη εξάρτηση όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η ψηλής ποιότητας παραγωγή στην οποία η Κίνα επιχειρεί να εισέρθει προϋποθέτει λιγότερες ρυπογόνες  εκπομπές στην ατμόσφαιρα. Για το σκοπό αυτό ο έλεγχος των εκπομπών άνθρακα έχει συμπεριληφθεί στις κορυφαίες πολιτικές της προτεραιότητες με στόχο την ουδετερότητα σε άνθρακα μέχρι το 2060. Η βελτίωση και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι εντυπωσιακή. Τα ηλεκτρικά οχήματα κατέκτησαν ήδη την κινέζικη αγορά την ίδια ώρα που  στην Ευρώπη βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Η Κίνα στοχεύει μέχρι το 2025  να επεκτείνει τη δάση στο 24,1% της ολικής έκτασης της χώρας .

Όποια και να είναι η ιδεολογική προσέγγιση και η κριτική άποψη για το μοντέλο ανάπτυξης, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η σημερινή ανάπτυξη που παρουσιάζει η Κίνα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.  Κανένας δεν θα πίστευε ότι αυτός ο τεράστιος γίγαντας του 1,4 δις κατοίκων θα μπορούσε να τρέχει με τέτοια ιλιγγιώδη ταχύτητα σχεδόν ασταμάτητα την τελευταία δεκαετία.

Νίκος Ιωάννου

Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

PREV

Καταθλιπτική η εικόνα στη Λαϊκή Γειτονιά στη Λευκωσία. Επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για αναζωογόνηση της

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου Λιασίδη