Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Οι δηλώσεις του κ. Άιντε επιτείνουν δυστυχώς τις ανησυχίες μας

Οι δηλώσεις του κ. Άιντε επιτείνουν δυστυχώς τις ανησυχίες μας

­Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Δηλώσεις Άιντε


Τη στιγμή που όλοι αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας κι ελπίζουμε ότι ο διεθνής παράγοντας θα ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις ώστε να αποφευχθεί μια νέα NAVTEX ή άλλες προκλητικές ενέργειες με αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, οι δηλώσεις του κ. Άιντε επιτείνουν δυστυχώς τις ανησυχίες μας. Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Weekly», ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην πραγματικότητα υποβαθμίζει εκ νέου το γεγονός ότι η αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποφασίστηκε λόγω των προκλητικών τουρκικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επαναφέρει επίσης τη λανθασμένη και απαράδεκτη θέση για διασύνδεση του φυσικού αερίου με τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Δυστυχώς, η έγκαιρη προειδοποίηση του ΑΚΕΛ για τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά στο οδυνηρό δίλημμα είτε της κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είτε της επανέναρξής της με το φυσικό αέριο πάνω στο τραπέζι, όχι μόνο δεν εξέλειπε αλλά ενισχύεται περαιτέρω μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις Άιντε.  

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε πολλές φορές διαμηνύσει ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου- διαπραγματεύσεων συνιστά απεμπόληση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα βάζει πάνω στο τραπέζι ακόμη ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα αντί να προσπαθεί να επιλύσει το Κυπριακό το οποίο αυτόματα επιλύει και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Δυστυχώς, με τις δηλώσεις του ο κ. Άιντε παραγνωρίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι τις αποφάσεις για τους φυσικούς πόρους δεν τις λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Κατά συνέπεια μας ξενίζει η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ενός οργανισμού που αποτελεί τον πλέον εντεταλμένο θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου. Αντίθετα, υπενθυμίζουμε ξανά ότι οι προηγούμενα επιτευχθείσες συγκλίσεις σε περίπτωση λύσης, αντιμετωπίζουν σφαιρικά το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, απευθυνόμαστε και πάλι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιώνοντας να αναλάβει πρωτοβουλίες που είτε θα αναγκάσουν την Τουρκία να ανακαλέσει τα τετελεσμένα που τροχοδρομεί, είτε θα την αφήσουν διεθνώς εκτεθειμένη. Εμείς έγκαιρα είχαμε καταθέσει προτάσεις στη βάση αρχών, που δεν περιλάμβαναν συζήτηση του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις. Αν το Προεδρικό λάμβανε υπόψη αυτές τις προτάσεις τότε δεν θα βρισκόμασταν στη θέση που είμαστε σήμερα. Βέβαια, αν μη τι άλλο, παρότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είχαν αναληφθεί εν ευθέτω χρόνω, έστω και σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει επιτέλους να ενεργήσει με τρόπο ωφέλιμο για το λαό και να πάψει να ανησυχεί περισσότερο για το πόσο αρεστός είναι εσωτερικά.



2/1/2015

PREV

Το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί συγκάλυψη

NEXT

Αμείλικτα ερωτήματα προκαλούν οι δηλώσεις Κ. Κουτσοκούμνη