Home  |  Βουλή   |  Οι αυξήσεις στα καύσιμα οφείλονται στην ανικανότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης

Οι αυξήσεις στα καύσιμα οφείλονται στην ανικανότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης

Δήλωση Κώστα Κώστα μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Ενέργειας από τον Υπουργό Ενέργειας για το διάταγμα πρόσμιξης βιοκαυσίμων στα καύσιμα κίνησης

Ο Υπουργός Ενέργειας προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα μας γιατι η κυβέρνηση δεν αποδέκτηκε τις εισηγήσεις μας για παροχή κινήτρων προώθησης της υγραεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης.

Και επειδή λέχθηκαν διάφορα στην Επιτροπή, εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν προώθησε την υγραεριοκίνηση, γιατί από την πώληση υγραερίου κίνησης εισπράττει φόρο κατανάλωσης μόνο 7 σεντ, αντί 44 σεντ ανά λίτρο που επιβάλλεται στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Δεν απάντησε γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα τα τελευταία χρόνια για να καλυφθεί ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ στις μεταφορές, παρόλες τις δραματικές εκκλήσεις μας για λήψη μέτρων.

Κυρίως, όμως, δεν απάντησε γιατί ο φορολογούμενος θα πρέπει να φορτωθεί τις αυξήσεις στα καύσιμα, λόγω της ανικανότητας, της προχειρότητας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης.

Ανέφερε απλά ,ότι η αύξηση στη βενζίνη θα είναι μόνο 2.5 σεντ (μετά την επιβολή των φορολογιών) ενώ η τιμή του πετρελαιου κίνησης, δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Εδώ και 7 χρόνια ως ΑΚΕΛ φωνάζουμε, ότι λόγω της απίστευτης αδράνειας της κυβέρνησης, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τους δεσμευτικούς στόχους που μας έθεσε η Ε.Ε. για διείσδυση των ΑΠΕ στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις μεταφορές, μέχρι το 2020.

Κανένας δεν μας άκουγε ή μάλλον κάποιοι έκαναν ότι δεν άκουγαν.

Σήμερα, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό ενώ αυτοί που φταίνε, ως συνήθως, κάνουν πως δεν συμβαίνει οτιδήποτε.

Και μιλώντας για τις ήδη πολύ ψηλές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, ούτε σήμερα πήραμε ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια στη κυβέρνηση:

Πώς είναι δυνατόν επί προηγούμενης κυβέρνηση όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είχε ανέβει στα 140 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο να είχε ανεβεί στο €1,40 το λίτρο ενώ σήμερα που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς είναι περίπου στα 64 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης στην Κύπρο είναι στο €1,21 το λίτρο και μάλιστα μετά από μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά 6 σεντ;

21/01/2020

PREV

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το Σχέδιο Εστία

NEXT

Το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού