Home  |  Βουλή   |  Οι αποζημιώσεις αυτή τη φορά να δοθούν στον χρόνο που πρέπει

Οι αποζημιώσεις αυτή τη φορά να δοθούν στον χρόνο που πρέπει

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, για τις τελευταίες ζημιές σε καλλιέργειες από ακραία καιρικά φαινόμενα

Στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων βρέθηκαν για ακόμα μια φορά οι γεωργοί μας. Η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε προχθές ξημερώματα Κυριακής με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της Πιτσιλιάς προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή. Η χαλαζόπτωση προστίθεται στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε σε παγκύπρια κλίμακα ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών.

Οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν τους κόπους ολόκληρης χρονιάς να χάνονται σε μια περίοδο που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της συγκομιδής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει τάχιστα να προβούν στις εκτιμήσεις των ζημιών και μέσα από το νέο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή να καταβάλουν το συντομότερο τις αποζημιώσεις στους πληγέντες προκειμένου να είναι σε θέση να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Παράλληλα θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα προκειμένου οι γεωργοί να μπορέσουν αξιοποιήσουν το σχέδιο για λήψη μέτρων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών τους (π.χ αντιχαλαζικά δίκτυα). Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο με εξαγγελίες δεν επιλύονται τα προβλήματα.

Το ευρύτερο θέμα εφαρμογής του νέου σχεδίου διαχείρισης κινδύνων στην γεωργική παραγωγή και ειδικότερα το θέμα της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων και του ύψους αυτών θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας στην αυριανή της συνεδρία.

25/05/2020

PREV

"Οργή και αγανάκτηση για τα βίντεο και φωτογραφίες άσκησης βίας και ξυλοδαρμού εθνοφρουρών"

NEXT

Μη αποτελεσματικό το Σχέδιο Εστία