Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ξεκάθαρη παραδοχή της ΕΚΤ ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει

Ξεκάθαρη παραδοχή της ΕΚΤ ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει

 

Δήλωση Μέλους του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου για την απόφαση της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διοχέτευση πέραν του €1 τρις στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ξεκάθαρη παραδοχή ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται από τους κυριάρχους κύκλους της ΕΕ έχουν αποτύχει.

Η απόφαση για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι θετικό βήμα αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί από συνολική αλλαγή φιλοσοφίας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούνται. Πολιτικές που θα πρέπει να στραφούν στην στήριξη της ανάπτυξης και της συνολικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κοινωνιών.

Είναι γι’ αυτό που η συσχέτιση της απόφασης για ποσοτική χαλάρωση με την πιστή εφαρμογή των μνημονίων αποτελεί τεράστια παραδοξότητα. Οι πολιτικές που μέχρι σήμερα μας οδήγησαν στην κρίση γίνονται προαπαιτούμενο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που επισυσσώρευσαν αυτές οι πολιτικές στους λαούς. Τέτοιοι εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτοί.

Πόσο μάλλον όταν η απόφαση επί της ουσίας συνεχίζει να βάζει το μεγαλύτερο βάρος στα κράτη μέλη. Η συμμετοχή της ΕΚΤ κατά 20% στο συνολικό ρίσκο και ο επιμερισμός του υπόλοιπου βάρους στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες αναδεικνύει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επωμιστεί σημαντικό βάρος και να ακολουθήσει μια πολιτική αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών.

Ως ΑΚΕΛ θα μελετήσουμε σε βάθος τις παραμέτρους της απόφασης με στόχο να αξιολογήσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για τη χώρα μας καθώς και για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

23/01/2015

PREV

Προκλητική και απαράδεχτη η βρετανική στάση

NEXT

Aκόμα μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση επεδίωξε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών