Home  |  Βουλή   |  Να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από την ασυδοσία των τραπεζών

Να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες από την ασυδοσία των τραπεζών

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τις προτάσεις νόμου που αφορούν στις εκποιήσεις

Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών έγινε συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, σε επίπεδο συνέχισης της αναστολής των εκποιήσεων για ακόμη μερικούς μήνες, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η πανδημία επηρεάζει πολύ αρνητικά τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, σε επίπεδο συζήτησης προτάσεων νόμων που έχουν καταθέσει διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί και το ΑΚΕΛ, σε σχέση με τις πρόνοιες που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, έχουμε καταλήξει ότι μπορεί να παραταθεί η αναστολή των εκποιήσεων, όπως προνοεί η πρόταση που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ, μέχρι το τέλος Ιουλίου, με στοχευμένο τρόπο για την κύρια κατοικία, αγοραίας αξίας μέχρι 350000 ευρώ και για τη μικρή επαγγελματική στέγη.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα που έχει να κάνει με τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν, έπειτα από πρόταση του ΑΚΕΛ αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή Οικονομικών διαμορφώσει μια ad hoc επιτροπή, η οποία θα συζητήσει τις διάφορες προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί. Σε πολλά σημεία οι προτάσεις νόμου συγκλίνουν και θα ήταν επωφελές να διαμορφωθούν κοινές προτάσεις στο βαθμό του δυνατού.

Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές πρώτιστα στα ζητήματα που αφορούν στις καταχρηστικές ρήτρες και στις παράνομες χρεώσεις που επιβάλουν οι τράπεζες. Η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία επί παραβάσει για τη μη εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών γι’ αυτές.

Θέμα υπάρχει και για τον υπολογισμό του ποσού που χρωστά ο οφειλέτης. Εδώ υπάρχει μεγάλη αυθαιρεσία από μέρος των τραπεζών και χρειάζεται το θέμα να διευθετηθεί.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την νομική αρωγή και την απρόσκοπτη πρόσβαση των οφειλετών στην δικαιοσύνη για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Χρειάζεται, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας, να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους οφειλέτες και τους δανειολήπτες από την ασυδοσία των τραπεζών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

16/03/2021

PREV

Εγκαταλειμμένοι από την κυβέρνηση οι προσφυγικοί οικισμοί

NEXT

Να δοθούν εναλλακτικές λύσεις για γρήγορα τεστ για κορωνοϊο σε μαθητές με αναπηρία