Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Να καθαρίσει το κυπριακό ποδόσφαιρο, του Χρίστου Χριστοφίδη

Να καθαρίσει το κυπριακό ποδόσφαιρο, του Χρίστου Χριστοφίδη

chchristofides«Κουμμούναροι», «κρυφοκουμμουνιστές», αυτοί που «μας κόφτουν» και εκείνοι που «εν μας κόφτουν», «τα offsite που δεν τα θωρεί ο παρατηρητής που το κέντρο», «το πέναλτι που δεν το έδωσες», «εννά έρτεις στο χορό;». «Τζαι ξέρουν τα τζαι στην ΚΟΠ τζαι εν εντάξει».

Οι «κουμπάροι» και οι «συνέταιροι»…

Υπάρχει «παράγκα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο; Αυτό που ξέραμε και καταγγέλλαμε κάποιοι από εμάς εδώ και χρόνια απλά σήμερα αποδεικνύεται. Με στοιχεία που σοκάρουν.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα;

  • Στημένα παιχνίδια και κόκκινοι φάκελοι προσυνεννοημένων αγώνων που «παίζονται» στα στοιχήματα
  • Ο υπόκοσμος έχει εμπλακεί στο ποδόσφαιρο αποκτώντας δημοσιότητα και δύναμη, κάνοντας ξέπλυμα και στήνοντας αγώνες.
  • Έχει δημιουργηθεί ένα καρτέλ τεραστίων συμφερόντων, με πολλά εκατομμύρια και γύρω- γύρω να «χορεύουν» λαίμαργα, διαχειριστές τηλεοπτικών δικαιωμάτων, παραγωγοί τηλεοπτικών μεταδόσεων, χορηγοί κ.α.. Μερικοί από αυτούς είναι μεγαλοπαράγοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου.
  • Το πρόβλημα της παραδοσιακής παρέμβασης και χειραγώγησης από συγκεκριμένο κόμμα (για να είμαι δίκαιος δεν ξέρω αν αυτό γίνεται συντεταγμένα ή διά μέσου πρωτοβουλιακά κάποιων στελεχών) στην ΚΟΠ, τη διαιτησία και σε άλλα σώματα που θα έπρεπε να είναι αμερόληπτα, αποδεικνύεται σήμερα περίτρανα. Χωρίς αμφιβολία.
  • Η ΚΟΠ δεν χαίρει εκτίμησης και εμπιστοσύνης σχεδόν από κανένα.

Το κυπριακό ποδόσφαιρο πρέπει να καθαρίσει.

Η φουρτούνα που δημιούργησαν οι καταγγελίες Παναγή να μην κλείσουν με μια- δυο υποθεσούλες στα δικαστήρια, για τις μικρές κατηγορίες. Να ξηλωθούν οι νονοί και όχι τα βαποράκια. Να πιαστούν οι καρχαρίες και όχι μόνο οι μαρίδες.

Άμεσα:

  • Η ηγεσία της ΚΟΠ οφείλει να παραιτηθεί. Πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα. Τα κατεστημένα. Με αξιοπιστία μηδέν και τόσες κατηγορίες να επικρέμονται πάνω από ορισμένους παράγοντες δεν πάμε πουθενά.
  • Να αλλάξουν οι δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου, χωρίς υπερεξουσίες σε συγκεκριμένα πόστα, με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία.
  • Να σταματήσει η χειραγώγηση από το ΔΗΣΥ ή στελέχη του, σε συγκεκριμένες δομές του ποδοσφαίρου. Πρέπει να πούμε τα πράγματα έξω από τα δόντια. Δεν καταφέρομαι γενικά κατά της παράταξης και σίγουρα όχι κατά των απλών μελών, φίλων και ψηφοφόρων του Συναγερμού. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά τους σέβομαι. Άλλωστε είναι τέτοιες συμπεριφορές όπως αυτές που ακούσαμε στα κανάλια που εκθέτουν την παράταξη και τους ίδιους.
  • Να θεσπιστεί ένας «κώδικας συμπεριφοράς παραγόντων» για αποκλεισμό του υποκόσμου από το ποδόσφαιρο.
  • Να διασφαλιστεί η αμεροληψία της κυπριακής διαιτησίας. Τα όσα βλέπουμε ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις είναι απαράδεκτα και προκλητικά

Κάποια από τα προβλήματα χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄40. Κάποια ήρθαν και προστέθηκαν με τρόπο σχεδόν διαλυτικό.

Πριν λίγους μήνες δώσαμε μάχη για να μην πάει η κάρτα φιλάθλου στην ΚΟΠ. Περιγράψαμε πολλές φορές την κατάσταση στην ΚΟΠ και υποδείξαμε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σκάνδαλο για αυτό ακριβώς το λόγο. Δεχτήκαμε επίθεση και χλευασμό. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Το αποτρέψαμε.

Αστυνομία, κυβέρνηση και Υπουργός Δικαιοσύνης, τα σωματεία και η ΚΟΠ, οι έντιμοι και μη στρατευμένοι διαιτητές, όλοι εμείς που αγαπούμε τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, έχουμε υποχρέωση να κόψουμε το κεφάλι της λερναίας ύδρας του ποδοσφαίρου και να το καυτηριάσουμε για να μην ξαναφυτρώσει.

Για όλους εμάς, για τα παιδιά μας, για την κοινωνία ολόκληρη.

PREV

Πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας για την Ελλάδα, του Τάκη Χατζηγεωργίου

NEXT

Μύθος ότι χρωστάμε περισσότερα από τις άλλες χώρες, του Γιώργου Τ. Γεωργίου