Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να διαδραματίσουμε το δικό μας καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό

Να διαδραματίσουμε το δικό μας καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό

CTP Talat Ταλατ ΓΓΑνακοίνωση

Παρατίθενται απομαγνητοφωνημένες οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με το τέλος της συνάντησης αντιπροσωπείας του Κόμματος με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για την πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση την οποία είχαμε. Είναι κοινή η διαπίστωση μας ότι στις συνομιλίες έχει υπάρξει πρόοδος. Βέβαια ό δρόμος μέχρι να φτάσουμε μέχρι την ποθούμενη συμφωνία είναι ακόμα πάρα πολύ μακρύς και θα χρειαστεί πάρα πολύ προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, έτσι ώστε να καταφέρουμε επιτέλους να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Το ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ είναι κόμματα τα οποία διαχρονικά αγωνίστηκαν και στήριξαν τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Θεωρούμε ότι σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες έχουμε να διαδραματίσουμε το δικό μας πάρα πολύ καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Μπορούμε να συμβάλουμε με προτάσεις, με ιδέες οι οποίες θα βοηθήσουν τους δύο ηγέτες να επιλύσουν τα πιο ευαίσθητα, τα πιο σημαντικά ζητήματα του κυπριακού προβλήματος. Έχουμε λοιπόν συμφωνήσει με το ΡΤΚ ότι θα λειτουργήσουμε τις επιτροπές (σ.σ. κοινή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ομάδες από τα δύο κόμματα) τις οποίες έχουμε συστήσει για να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια προσπάθεια, επαναλαμβάνω, να παραγάγουμε ιδέες, προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ή να απευθύνω μια έκκληση προς όλους τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους οι οποίοι γνωρίζουν που έχουν ταφεί αγνοούμενοι να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες στην αρμόδια επιτροπή έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη και των εναπομεινάντων αγνοουμένων. Θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να πω ότι αυτή η προσπάθεια που εξελίσσεται με στόχο την εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό είναι πάρα πολύ καθοριστική για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, με πολλή ψυχραιμία, με υπομονή και επιμονή να εργαστούμε με στόχο, επαναλαμβάνω, επιτέλους, να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να ζήσουμε, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι σε συνθήκες ειρήνης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, και επειδή η σημερινή μέρα είναι  η μέρα της ειρήνης θεωρώ ότι μπορούμε να στείλουμε και αυτό το μήνυμα. Ότι αυτή τη σημαντική μέρα το ΑΚΕΛ και το ΡΤΚ δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε για να επικρατήσει η ειρήνη στο νησί.»

Παρατίθεται επίσης η μετάφραση των δηλώσεων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ:

“Ναι, κι εγώ ευχαριστώ την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού.

Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια πολύ ωραία συνάντηση. Σήμερα είναι μια μέρα με σημασία. Η 1η Σεπτεμβρίου είναι Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης. Αυτή την ημέρα εκφράζουμε ξανά την δέσμευση μας για ειρήνη. Σε αυτή την φάση για την λύση του Κυπριακού, δυο κόμματα επαναβεβαιώσαμε την σημασία της Παγκόσμιας Μέρας Ειρήνης. Η διαδικασία των συνομιλιών καταγράφει σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως σε αυτή την πορεία αποκτούν σημασία οι λεπτομερές. Συνεπώς εμείς ως δυο κόμματα που έχουν ως αποστολή την λύση και την ειρήνη στην Κύπρο καταλήξαμε στην σημερινή μας συνάντηση στην απόφαση, να βοηθήσουμε τους ηγέτες στην διαδικασία της λύσης δημιουργώντας μια κοινή επιτροπή. Τα δυο κόμματα θα δημιουργήσουν τις επιτροπές και θα αρχίσουν τις εργασίες. Φυσικά, ο σκοπός μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την διαδικασία των διαπραγματεύσεων.  Το μόνο που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε τους ηγέτες και τις ομάδες τους και να συμβάλουμε στο να αντιληφτούν σωστά το θέμα οι κοινότητες μας, να διορθώσουμε τα πιθανά λάθη, να συμβάλλουμε στην συνέχιση της αποφασιστικότητας της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της λύσης.   Αυτός θα είναι ο σκοπός.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Συμφωνώ κι εγώ με το κάλεσμα που έκανε ο κ. Κυπριανού. Στο θέμα των αγνοούμενων υπάρχει ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες. Βρεθήκαν κάποιοι από τους αγνοούμενους αλλά είναι ακόμα πολλοί που δεν έχουν βρεθεί. Για αυτό το λόγο, θέλουμε και ευχόμαστε να ενημερώσουν την επιτροπή για τους αγνοούμενους οι πολίτες που έχουν κάποια πληροφορία για το που μπορούν να βρεθούν οι αγνοούμενοι. Θυμίζω για άλλη μια φόρα ότι αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα.

Ευχαριστώ ξανά τον Άντρο Κυπριανού και την αντιπροσωπεία που είναι μαζί του. Έχει μεγάλη σημασία η επίσκεψη τους για το κόμμα μας. Το ΑΚΕΛ είναι ένας πολύ σημαντικός πρωταγωνιστής στην τωρινή διαδικασία λύσης.  Δεν είναι στην κυβέρνηση αλλά ως μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης υποστηρίζει την λύση. Συνεπώς το ΑΚΕΛ είναι μια από τις σημαντικότερες εγγυήσεις για την λύση.  Για αυτό το λόγο θεωρώ σημαντική την επίσκεψη τους και τους ευχαριστώ.”

PREV

Oι αρχαιότητες πρέπει να βρίσκονται στα μουσεία

NEXT

Να σταματήσουν τα παιχνίδια πίσω από κλειστές πόρτες