Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας της Επιτροπής Σιτηρών

Να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας της Επιτροπής Σιτηρών

Ανακοίνωση

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Π. Χάμπας και ο Κ. Κυριάκου του Αγροτικού κινήματος των Οικολόγων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν  ζητήματα που αφορούν τη γεωργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Σιτηρών.

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με το Κίνημα των Οικολόγων, για ζητήματα που αφορούν τα θέματα της γεωργίας αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν την Επιτροπή Σιτηρών» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με το τέλος της συνάντησης.

«Αναφορικά με τα ζητήματα της Επιτροπής Σιτηρών και θέλουμε να καταγγείλουμε την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύεται από την πλευρά του Υπουργού Γεωργίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Υπάρχουν απόψεις, υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα αλλά φαίνεται ότι έχει επιλέξει να αφήσει τη διαιώνιση των προβλημάτων να οδηγήσουν στο κλείσιμο της επιτροπής για να πουληθούν και πάλι, να ξεπουληθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα. Υπάρχουν πολλές υπόνοιες για το τι κρύβεται πίσω από αυτά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς θα επιμείνουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας της Επιτροπής Σιτηρών και να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που από τη μια θα την καταστήσουν βιώσιμη και από την άλλη θα βοηθήσουν με τη μείωση του κόστους έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Έχουμε ανταλλάξει και απόψεις για την ανάγκη να διαμορφωθεί μια ευρύτερη μελέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της γεωργίας στην Κύπρο και έχουμε συμφωνήσει ότι θα αναληφθεί μια πρωτοβουλία από το ΑΚΕΛ για την προετοιμασία μιας όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης την οποία θα συζητήσουμε με άλλα κόμματα και φορείς που θα ενδιαφερθούν να τη συζητήσουν μαζί μας. Το Κίνημα Οικολόγων, βέβαια έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να συζητήσει πάνω σε αυτή τη βάση. Θα συστήσουμε μια Ad- hoc επιτροπή η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία αυτής της μελέτης και θέλω να πιστεύω ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα τη δώσουμε σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα ζητήματα της γεωργίας.

Ο τομέας της γεωργίας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την οικονομία του τόπου, ιδιαίτερα μέσα στα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του 2013 είναι έντονη η άποψη μας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Γεωργίας και αυτό θα επιχειρήσουμε να πράξουμε».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και το Γ.Γ. της ΕΚΑ γιατί αφιέρωσαν χρόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο πολύ σημαντικό θέμα της ανάπτυξης της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια κρατούσα άποψη η οποία θεωρεί ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι δύο δραστηριότητες οι οποίες δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε εργασία ούτε στο ΑΕΠ εμείς θεωρούμε και βρήκαμε ανθρώπους που άκουσαν θετικά αυτή την άποψη, εδώ στο ΑΚΕΛ και στην ΕΚΑ, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι μια δραστηριότητα η οποία μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, να βοηθήσει να βγεί ο τόπος από την ύφεση, να δώσει θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στους νέους και να οδηγήσει την χώρα μας στο δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα θεωρώ θετικό ότι από την πλευρά του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτή αυτή η πολύ σημαντική πολιτική πρωτοβουλία και ιδέα και μάλιστα την υιοθετεί και παίρνει και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση της ώστε να δημιουργηθεί μια συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και αγροτικών οργανώσεων που να καταθέτει στην κοινωνία και στον πολιτικό κόσμο μια συγκροτημένη πρόταση για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα μας.

Τέλος πρέπει να πω ότι ανησυχώ εξαιρετικά για τις εξελίξεις ή καλύτερα για τις μη εξελίξεις στην Επιτροπή Σιτηρών φαίνεται ότι οδηγείται σε αργό θάνατο και σε ασφυξία η επιτροπή Σιτηρών και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε και εμείς πίσω από αυτή την υπόθεση του αργού θανάτου φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και στήνεται ένα σκηνικό ιδιωτικοποίησης που θα είναι σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της κτηνοτροφίας της χώρας μας».

PREV

Tο ΑΚΕΛ θα παραμείνει μέχρι τέλους αλληλέγγυο στους αγώνες του ελληνικού λαού

NEXT

ΕΠΑΝΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ