Home  |  Βουλή   |  Να αρθούν οι διακρίσεις στο σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης

Να αρθούν οι διακρίσεις στο σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης

Δήλωση Αντρέα Φακοντή Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Οι δικαιούχοι ειδικού σχεδίου ασθενείας, οι συνταξιούχοι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να συμπεριληφθούν στο σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης

Έχει αρχίσει η καταβολή της Εφάπαξ Χορηγίας για Στήριξη των μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, αλλά δυστυχώς, εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στο εν λόγω Σχέδιο.

Το ΑΚΕΛ εδώ και μέρες ζήτησε από την κυβέρνηση τη συμπερίληψη των συνταξιούχων αυτοτελώς εργαζομένων που συνεχίζουν να συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των συνταξιούχων ιδιοκτητών επιχειρήσεων στο σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης οι οποίοι μέχρι σήμερα εξαιρούνταν του Σχεδίου.

Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι από το Σχέδιο Εφάπαξ Χορηγίας εξαιρούνται και άλλες κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων όπως:

  1.  Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι στη βάση των διαταγμάτων υπέβαλαν και έλαβαν ειδικό επίδομα ασθενείας. Τα άτομα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις εργοδοτούν προσωπικό, το οποίο έτυχε επιδότησης μέσα από τα ειδικά σχέδια λόγω πλήρους ή μερικούς αναστολής εργασιών της επιχείρησης.
  2. Οι επαγγελματίες ψαράδες.
  3. Οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και ταυτόχρονα είναι αυτοεργοδοτούμενοι καταβάλλοντας εισφορές στο ΤΚΑ.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τους πιο πάνω αυτοτελώς εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές στο ΤΚΑ, αδικεί κατάφορα τα άτομα αυτά και τις επιχειρήσεις τους, και επιδεινώνει την ήδη άσχημη οικονομική τους κατάσταση, συνεπεία των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων, των ευπαθών ομάδων οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια ασθενείας, των ψαράδων και των εκπαιδευτικών συνεχίζουν την δραστηριότητά τους και άρα έχουν τα ίδια λειτουργικά έξοδα με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και να συμπεριληφθούν στα κρατικά σχέδια εφάπαξ στήριξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με παρεμβάσεις του να ασκεί πίεση προς τους κυβερνώντες για απάλειψη αυτής της διάκρισης σε βάρος μερίδας αυτοτελώς εργαζομένων, η οποία τους φέρνει αντιμέτωπους με σωρεία οικονομικών προβλημάτων.

7/7/2020

PREV

Το ΑΚΕΛ εγγράφει θέμα για την κατάχρηση του Σχεδίου επιδότησης επιτοκίου από τις τράπεζες

NEXT

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για ανάδειξη και προστασία του Κάβο Γκρέκο