Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων εντός σχολείου

Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων εντός σχολείου

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τις ευάλωτες ομάδες στα σχολεία

 Είναι απαράδεκτο και στερείται λογικής βάσης να σιτίζουμε παιδιά εντός του σχολείου διότι ούτε στα πολύ βασικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και μετά να τους ζητούμε να πληρώνουν κόμιστρα για τα λεωφορεία, δίδακτρα για τα ΚΙΕ, ασφάλειες, τέλη εγγραφής και πολλά άλλα.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα για τα κόμιστρα των λεωφορείων αντιμετωπίζουν όσα παιδιά, οι οικογένειες των οποίων δεν είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, έχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν κόμιστρα. Τα ίδια σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν παιδιά τα οποία εγγράφονται στα ΚΙΕ, ιδιαίτερα για την προετοιμασία τους για τις Παγκύπριες εξετάσεις και τα οποία δεν μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα.

Στη Δημοτική Εκπαίδευση, στην οποία οι ευρύτερες δραστηριότητες πχ εκδρομές, επισκέψεις κ.α., είναι μέρος της ευρύτερης μαθησιακής διαδικασίας, αυτά τα επιπρόσθετα έξοδα δημιουργούν πρόβλημα σε πολλά παιδιά. Οι Σύνδεσμοι Γονέων, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που πολλές φορές καλούνται να συμβάλουν, δεν μπορούν να  ανταπεξέλθουν πλήρως, ούτε μπορούν σε όλα τα σχολεία. Η πολιτεία, μέσα σε αυτές τις δύσκολες πρωτόγνωρες για τον τόπο μας, συνθήκες, δεν μπορεί να μένει αδιάφορη μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

Έχουμε ως ΑΚΕΛ, γίνει δέκτες πολλών παραπόνων και καταγγελιών ότι λόγω της αναμονής και της εκκρεμότητας που υπάρχει στις αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πολλές οικογένειες δεν μπορούν να πάρουν την αναγκαία πιστοποίηση από το Γραφείο Ευημερίας για την απαλλαγή τους είτε από τα κόμιστρα, είτε από τα δίδακτρα των ΚΙΕ, είτε από άλλες χρεώσεις. Αυτό το πρόβλημα πρέπει τάχιστα να διερευνηθεί και τάχιστα να επιλυθεί.

Επαναφέρουμε τις προτάσεις που είχαμε και πέρσι καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για στήριξη των ευάλωτων ομάδων στην εκπαίδευση:

  • Αύξηση του κονδυλίου, στον Προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, για τη μαθητική πρόνοια. Η αύξηση θα μπορούσε να επέλθει και από εξοικονομήσεως άλλων κονδυλίων πχ κονδύλια προσωπικού.
  • Αξιοποίηση των διαρθρωτικών προγραμμάτων της ΕΕ 2014- 2020 και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής προτεραιότητας για αντιμετώπιση της φτώχιας. Περαιτέρω ενίσχυση των σχολείων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας).
  • Κατάργηση για τα παιδιά με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όλων των πρόσθετων χρεώσεων όπως τα δίδακτρα στα ΚΙΕ, τα έξοδα εκδρομών και επισκέψεων, οι εγγραφές, τα τέλη για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις κ.α.
  • Αφού η θέση για δωρεάν μεταφορά των μαθητών μας στα σχολεία δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, θα πρέπει τουλάχιστο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της δωρεάν μεταφοράς με άμεση συμπερίληψη και άλλων κατηγοριών και ιδιαίτερα των παιδιών που σιτίζονται.
  • Εμπλοκή ολόκληρης της σχολικής μονάδας στη βάση ενός σχεδίου ψυχολογικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους. Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Δωρεάν είσοδος σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (πχ Θέατρο ΘΟΚ) σε άπορες οικογένειες ως μέτρο για αποτροπή της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων εντός του σχολείου.  Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μελετήσεις τις απαιτήσεις μας και να λάβει πρόσθετα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

30/09/2014

PREV

Η Κύπρος να μην χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για κανένα πόλεμο

NEXT

Τερματισμός της προσπάθειας για επιβολή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου