Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αποτραπούν τα χειρότερα

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αποτραπούν τα χειρότερα

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Το προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εκφράζαμε όλο αυτό το διάστημα για την πορεία του Κυπριακού. Προκαλεί δικαιολογημένα αισθήματα δυσφορίας και απογοήτευσης το γεγονός ότι ο ΟΗΕ, που οφείλει να είναι θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και των βασικών αρχών του Καταστατικού Χάρτη, απλώς καταγράφει το γεγονός της έκδοσης NAVTEX εκ μέρους της Τουρκίας χωρίς καμία απολύτως επίκριση. Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία αυτή τη φορά δέσμευσε νότιες περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη και απέναντι από της ελεύθερες ακτές μας.

Το ερώτημα είναι γιατί φθάσαμε σε αυτό το οριακό σημείο, με τα αδιέξοδα στο Κυπριακό να βαθαίνουν επικίνδυνα και το φυσικό αέριο να τείνει να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα. Δύο χρόνια πέρασαν από την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη και δεν έγινε κατορθωτό να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, η τουρκική επιθετικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και αυτή η συμπεριφορά δεν στηλιτεύεται από τη διεθνή κοινότητα. Αντίθετα είναι η πλευρά μας που βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση. Το ΑΚΕΛ όλο αυτό το διάστημα απέφυγε επιμελώς τις όποιες ρεβανσιστικές τάσεις, κράτησε συνειδητά χαμηλούς τόνους μακριά από πολιτικές εσωτερικής κατανάλωσης, αψήφησε το πολιτικό κόστος και προσπάθησε επίμονα να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο προς τη σωστή κατεύθυνση, υποβάλλοντας σε κάθε φάση συγκεκριμένες εισηγήσεις. Δεν εισακουστήκαμε σε καμιά περίπτωση, παρόλο που κάθε φορά δικαιωνόμασταν εκ του αποτελέσματος. Έτσι, δυστυχώς, φθάσαμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο έχει τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων από τον ίδιο τον Πρόεδρο χωρίς αυτό να σταθεί ικανό να αποτρέψει τη νέα NAVTEX.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τείνει πλέον να τεθεί εκτός ελέγχου. Ενόψει της επικείμενης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και της έγκρισης ψηφίσματος, επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για να αποτραπούν τα χειρότερα. Στο σημείο που φθάσαμε, πρέπει επιτέλους να παραμεριστούν οι όποιες μικροκομματικές, μικροπολιτικές ή επικοινωνιακές σκοπιμότητες γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Πρώτος και καλύτερος οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ο ίδιος ο Πρόεδρος και να φανεί συνεπής με τη θέση του ότι προτιμά να είναι χρήσιμος παρά αρεστός για το καλό της πατρίδας και του λαού μας. Αυτό είναι που οφείλει να πράξει, έστω και τώρα. Αν, όμως, συνεχίσει σε αυτή την καταστροφική πορεία, το ΑΚΕΛ δεν είναι διατεθειμένο να καταστεί συνυπεύθυνο για τις ολέθριες συνέπειες που θα ακολουθήσουν και είναι ήδη ορατές με γυμνό μάτι.

13/1/2015

PREV

Οι κυβερνώντες αυτοαποκαλύπτονται

NEXT

Πολλά τα ερωτήματα από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών