Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η κατασκευή και μαζική διάχυση ειδήσεων πάντοτε κατείχε ξεχωριστή θέση επειδή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής γνώμης. Αυτός ο ρόλος έχει δραματικά ενισχυθεί τις τελευταίες δεκαετίες με την έκρηξη που έχει σημειωθεί στις νέες τεχνολογίες και ειδικά στο διαδίκτυο, που επέτρεψαν την ταχύτατη μεταφορά ειδήσεων σχεδόν σε μηδενικό χρόνο.

Η κυπριακή κοινωνία αναπόφευκτα ακολουθεί τους ίδιους δρόμους που ακολουθούν και οι υπόλοιπες σύγχρονες κοινωνίες. Οι νέες μορφές επικοινωνίας και διάχυσης πληροφόρησης καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο πεδίο της πληροφορίας παρότι οι κλασικές μορφές (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα) συνεχίζουν ακόμα να έχουν δεσπόζουσα θέση.

Η Δεξιά στην Κύπρο ελέγχει την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αυτό της επιτρέπει να καθορίζει την επικοινωνιακή ατζέντα και να κάνει διαχείριση των ειδήσεων. Οι βολικές για τους κυβερνώντες ειδήσεις προβάλλονται και συντηρούνται σε διάρκεια χρόνου, οι μη βολικές υποβαθμίζονται και σύντομα εξαφανίζονται. Οι κυβερνώντες κάνουν είδηση κάθε θετικό γι’ αυτούς και υποβαθμίζουν κάθε αρνητικό.

Η υπεροπλία της Δεξιάς στα ΜΜΕ τής παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως δεν μπορεί να καλύψει πλήρως και για πάντα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της. Η επικοινωνιακή πολιτική μπορεί μόνο μέχρι ενός σημείου να φτιασιδώνει εικόνες, δεν μπορεί όμως μόνιμα να τις συντηρεί. Καμία επικοινωνιακή πολιτική δεν μπορεί να έχει μόνιμα αποτελέσματα, αν δεν εναρμονίζεται και δεν εκφράζει την πραγματικότητα. Δύο και πλέον χρόνια από τότε που η Δεξιά ανήλθε στην εξουσία, διαπιστώνονται προβλήματα στην επικοινωνιακή διαχείριση διαφόρων ζητημάτων.

Στις σημερινές συνθήκες λοιπόν η ύπαρξη ΜΜΕ, που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ προηγούμενα. Η «Χαραυγή» και ο «Άστρα» έχουν προσφέρει πολλά στην υπόθεση της ενημέρωσης, της διαφώτισης και της διαπαιδαγώγησης του λαού μας. Οι καιροί όμως αλλάζουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Η αναβάθμιση τόσο της «Χαραυγής» όσο και του «Άστρα», ο συντονισμός και η αλληλοτροφοδότησή τους και η καθιέρωσή τους ως πηγή ποιοτικής, επίκαιρης, έγκυρης και εναλλακτικής ενημέρωσης είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για την οικονομική επιβίωσή τους, αλλά και για να επιτελούν αποτελεσματικά το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Αυτοί είναι και οι λόγοι της απόφασης για τη δημιουργία του Ομίλου Επικοινωνίας «Διάλογος» στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν η εφημερίδα, ο ραδιοσταθμός και o ειδησεογραφικός ιστότοπος dialogos.com.cy.

PREV

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

NEXT

Η δική μας επικοινωνιακή πολιτική