Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κοινή δήλωση του ΑΚΕΛ και του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Κοινή δήλωση του ΑΚΕΛ και του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Στο πλαίσιο των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ τους, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Άντρο Κυπριανού, επισκέφτηκε την Πορτογαλία, στις 25 και 26 Ιουνίου, μετά από επίσημη πρόσκληση του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΚΚ, με επικεφαλής τον Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΚΚ. Στη συνάντηση τα δυο Κόμματα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εκτιμήσεις για την κατάσταση στις χώρες τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλες πτυχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη διεθνή κατάσταση. Το ΠΚΚ επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον αγώνα του ΑΚΕΛ και του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα δυο Κόμματα καταδίκασαν τις πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται, τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Κύπρο, από τις δεξιές κυβερνήσεις οι οποίες αποτελούν την αιτία της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τις δύο χώρες. Τα δυο Κόμματα εξέφρασαν την αμοιβαία αλληλεγγύη τους με τους αγώνες που διεξάγουν οι λαοί της Πορτογαλίας και της Κύπρου εναντίον των δεξιών πολιτικών και για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου, την εθνική κυριαρχία και για το δικαίωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Τα δύο Κόμματα επιβεβαίωσαν τη θέση τους για απόρριψή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και των «Μνημονίων Συναντιληψης» που επιδιώκουν να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, να καταστρέψουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, να επιτεθούν στην εθνική κυριαρχία και δημοκρατία, να διασφαλίσουν τη συσσώρευση κεφαλαίου και την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των βασικών μοχλών της οικονομίας, όπως και να επιβάλουν την κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων – όπως αποκαλύπτεται ξεκάθαρα με τον απαράδεκτο εκβιασμό και άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Τα δυο Κόμματα απέρριψαν τα σχέδια για την ολοκλήρωση/εμβάθυνση της ΕΕ  – δηλαδή, της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης – που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το νεοφιλελεύθερο, μιλιταριστικό και φεντεραλιστικό χαρακτήρα της. Τα δυο Κόμματα επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για μια Ευρώπη της συνεργασίας μεταξύ ισότιμων κυρίαρχων κρατών με ίσα δικαιώματα, για μια Ευρώπη της κοινωνικής προόδου και της ειρήνης. Εκτιμούν τη συμβολή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ένός συνομοσπονδιακού χώρου συνεργασίας, με τη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας του καθενός, ανεξάρτητης και με μια φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία να είναι εναλλακτική απέναντι τόσο στη Δεξιά όσο και στη Σοσιαλδημοκρατία.

Τα δυο Κόμματα απευθύνουν κάλεσμα για αγώνα κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) την οποία η ΕΕ διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, και που έχει ως στόχο να εντείνει ακόμη περισσότερο την επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και την κυριαρχία των Κρατών.

Τα δυο Κόμματα επέστησαν την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από τις φιλοπόλεμες πολιτικές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μεταξύ άλλων στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς όλους τους λαούς-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και επιθετικότητας.

Σε μια διεθνή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την όλο και πιο βαθιά δομική κρίση του καπιταλισμού και τη βίαιη επίθεση του ιμπεριαλισμού, τα δύο Κόμματα επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι η αντίσταση και ο αγώνας των εργαζομένων και των λαών θα μπορέσει να κερδίσει κατακτήσεις αντί-μονοπωλιακης και αντί-ιμπεριαλιστικης φύσης, υπερασπίζοντας  την ειρήνη, την κυριαρχία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική πρόοδο και τη συνεργασία ως θεμελιώδεις αξίες, όπως και διεκδικώντας την εναλλακτική λύση του σοσιαλισμού, μπροστά σε ένα όλο και πιο εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό και βίαιο καπιταλιστικό σύστημα.

Τέλος, τα δύο Κόμματα τόνισαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων, όπως και με άλλες προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις. Τα δυο Κόμματα επανέλαβαν τη δέσμευσή τους προς τη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, της οποίας η 17η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτώβριου-1 Νοέμβριου στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Άντρου Κυπριανού με τον Γ.Γ. του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

PREV

Συμπαραστεκόμαστε στην Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση

NEXT

Eκδήλωση συμπαράστασης στον Ελληνικό λαό