Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ισοπεδωτικές οι προσεγγίσεις της Κυβέρνησης

Ισοπεδωτικές οι προσεγγίσεις της Κυβέρνησης

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Eκπροσώπου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Γιάννου Λαμάρη για τη φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία

 Μελετώντας την πρόταση της Κυβέρνησης για αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας για την ακίνητη ιδιοκτησία διαπιστώνουμε ότι η επανεκτίμηση των αξιών έγινε με προχειρότητα και ανευθυνότητα έναντι της κοινωνίας.

Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στην επανεκτίμηση των αξιών και κατ’ επέκταση στην αναθεώρηση των συντελεστών για την ακίνητη ιδιοκτησία όχι μόνο θυματοποιεί μια μεγάλη μερίδα του λαού αλλά αναδεικνύει και τη φιλοσοφία που διέπει όλες τις αποφάσεις της. Μια φιλοσοφία βεβιασμένων ενεργειών, υπό το άλλοθι των στενών χρονοδιαγραμμάτων της Τρόικα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος που έχουν αυτές οι αποφάσεις στο σύνολο της κοινωνίας.

Πέραν όμως της προχειρότητας απέναντι στην κοινωνία η πρόταση της κυβέρνησης πρόδηλα εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Η αλλαγή της κλιμακωτής φορολογίας και η επιβολή ισοπεδωτικής φορολόγησης, όταν ακόμα και η ίδια η Τρόικα προκρίνει κλιμακωτό συντελεστή, στόχο έχει να μεταφέρει το βάρος της φορολογίας από την μειοψηφία των μεγάλων ιδιοκτητών στη πλειοψηφία της κοινωνίας που διαθέτει μια μικρή ιδιοκτησία. Για να αντιληφθεί κανείς το εύρος της αδικίας αρκεί να δει ότι το ύψος της φορολογίας για τους 2000 πιο μεγάλους ιδιοκτήτες έχει σχεδόν περιοριστεί στο μισό σε σχέση με το 2013.

Ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ισοπεδωτικές προσεγγίσεις της Κυβέρνησης για αυτό και απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Πρόταση μας είναι η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση των αξιών ή η διατήρηση του υφιστάμενου κλιμακωτού συντελεστή και ο εκσυγχρονισμός του έτσι που να καταστεί κοινωνικά πιο δίκαιος. Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη διαδικασία επανεκτίμησης των αξιών και να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα τους ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή ενός συστήματος που βρίθει λανθασμένων και άδικων εκτιμήσεων.

08/07/2014

PREV

Κατά του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης η ενδεχόμενη μη αποπαγοποιήση των προαγωγών

NEXT

Χαιρετισμός Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση του ΙνΕΠ "Αναθεωρητισμός στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία"