Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ιδιαίτερη επιτυχία η έγκριση από το Ε/κ του ψηφίσματος για τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας

Ιδιαίτερη επιτυχία η έγκριση από το Ε/κ του ψηφίσματος για τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας

Δήλωση του μέλους του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Σταύρης Καλοψιδιώτου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «για τους ομαδικούς τάφους των αγνοούμενων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου»

 Η χθεσινή, σχεδόν καθολική έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του ψηφίσματος για τους ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων της Άσσιας στο κατεχόμενο χωριό Ορνίθι, συνιστά μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρωτοβουλία, η οποία αναλήφθηκε από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για αυτό το βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα και βρήκε στήριξη σε όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας η οποία ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής μας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με δεδομένη την προσήλωσή μας στον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως ΑΚΕΛ επιμείναμε διαχρονικά στην ανάδειξη του ζητήματος των αγνοούμενων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέσα από επαφές και την προώθηση σχετικών τροπολογιών στα ψηφίσματα για την Τουρκία και τις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευροκοινοβουλίου, επιμείναμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ανάδειξη των εγκληματικών ευθυνών της Τουρκίας, αξιώνοντας την καταδίκη της από το σώμα.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η δυναμική που δημιουργήθηκε μέσα και από τη συλλογική προσπάθεια των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, οδήγησε στην υιοθέτηση του πλέον ισχυρού ψηφίσματος για τους αγνοούμενους. Με ρητές αναφορές στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας,  κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμβατικού και εθιμικού, των σχετικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ζητείται από την «ντε φάκτο κατοχική» Τουρκία να διευκολύνει τις προσπάθειες που γίνονται από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Να ανοίξει τα αρχεία της, να τερματίσει την σκόπιμη και εγκληματική μετακίνηση των λειψάνων των αγνοουμένων και να δώσει πληροφορίες αναφορικά με νέους τόπους ταφής, πρακτική που δυστυχώς δεν αφορά μόνο όσους ταυτοποιήθηκαν στους ομαδικούς τάφους στο Ορνίθι.

Οι ενέργειες της Τουρκίας, όπως ορθά επισημαίνεται στο ψήφισμα, συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι έρευνες της ΔΕΑ. Αυτή η τοποθέτηση απηχεί τη θέση μας ότι για να επιταχυνθούν οι έρευνες η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί και η απαραίτητη οικονομική στήριξη των προσπαθειών της ΔΕΑ για σύντομη και οριστική  διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

13/02/2015

PREV

Με τις ενέργειες τους πλήττουν αξιοπιστία των διωκτικών αρχών

NEXT

Άλλα λένε οι κυβερνώντες κι άλλα οι στατιστικές