Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Θέσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Λεμεσού

Θέσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Λεμεσού

Απολογισμός έργου των Βουλευτών Λεμεσού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις για το 2014

Το έγγραφο που έχετε μπροστά σας αποτελεί συλλογική εργασία των Βουλευτών και των συλλογικών οργάνων της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λεμεσού. Αποτελεί τη δική μας δράση, συμβολή αλλά και προσφορά στη Λεμεσό, πόλη και ύπαιθρο. Περιλαμβάνει τις θέσεις και προτάσεις μας για την πρόοδο και ανάπτυξη της Λεμεσού, αλλά και ευρύτερα όλων των τομέων που αφορούν τη ζωή μας.

 Το έγγραφο καταγράφει τα δικά μας διαβήματα, τόσο προς τη Βουλή, όσο και προς την Κυβέρνηση, τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τους Βουλευτές μας, τις επισκέψεις και επαφές με τις Κοινότητες, φορείς αλλά και οργανισμούς που εδράζονται στην πόλη της Λεμεσού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στις μέρες μας επιβάλλεται να υπάρχει, αλλά και να προωθείται μια ποιοτική, ειλικρινής σχέση επικοινωνίας των Βουλευτών με τους πολίτες και ευρύτερα με τις τοπικές κοινωνίες. Ο λαός έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει το έργο, τις δράσεις και τη συνεισφορά των Βουλευτών στην κοινωνία. Για να το πετύχουμε αυτό, καθιερώσαμε σε ετήσια βάση τον απολογισμό του έργου των Βουλευτών. Η πράξη αυτή για εμάς αποτελεί μια δημιουργική συμβολή στη βελτίωση των σχέσεων του ευρύτερου πολιτικού συστήματος με τους πολίτες. Ως ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, όμως ζητούμε να κρινόμαστε αντικειμενικά για το έργο μας, αλλά και για τις τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις μας.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στα θέματα που αφορούν την οικονομία και το εμπόριο, συμβάλλοντας με τις προτάσεις μας στην ανάπτυξη τους. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα θέματα που αφορούν την Αρχή Λιμένων Κύπρου, τη μεταφορά της έδρας της Διοίκησης και των γραφείων της στη Λεμεσό, καθώς και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Αρχής.

Πέραν αυτών, επεξεργαστήκαμε θέσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Λεμεσού, πόλης και υπαίθρου, με προτάσεις για έργα υποδομής τα οποία θεωρούνταν ώριμα και μπορούσαν να συμβάλουν πέραν της ανάπτυξης και σε άνοιγμα θέσεων εργασίας.

 Ανάμεσα στις προτεραιότητες μας ήταν και η στήριξη προς τους Δήμους και τις Κοινότητες, στο πλαίσια του διαχρονικού ενδιαφέροντός μας για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Κόμμα μας προχώρησε με ολοκληρωμένες προτάσεις και θέσεις που συμβάλλουν σε ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες εκσυγχρονισμού και ενισχύοντας το θεσμό υπέρ των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκε σειρά επισκέψεων σε δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στα επαρχιακά γραφεία: Τμήματος Γεωργίας, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας,  Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και σε άλλους φορείς. Ακόμη, έγιναν επισκέψεις στις βιομηχανικές περιοχές Ύψωνα, Αγίου Συλά και Αγίου Αθανασίου, σε επιχειρήσεις της πόλης μας, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις διοικήσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Frederick University, Cyprus College και The Limassol College, την Ένωση Κοινοτήτων και το Δήμο Αγίου Αθανασίου. Τέλος, αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού επισκέφθηκε το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Ίδρυμα Αποστόλου Λουκά. Σε όλες τις επισκέψεις, πρώτιστο μέλημα μας ήταν τα προβλήματα που απασχολούν τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τους υπόλοιπους ημιδημόσιους οργανισμούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα ιδρύματα, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, η προώθηση πιθανών αιτημάτων τους μέσω της Βουλής, καθώς και η διαχρονική επαφή του Κόμματος μας μαζί τους.

Επιπρόσθετα, οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Λεμεσού σε συνεργασία με την Επιτροπή Πόλης – Προαστίων, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε διάφορες συνοικίες και συλλόγους της πόλης και ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση τους.

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Υπαίθρου, οι Βουλευτές μας πραγματοποίησαν τις καθιερωμένες επισκέψεις σε Κοινότητες, προωθώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της επαρχίας μας. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε Κοινότητες που πλήγηκαν είτε από πυρκαγιές, είτε από θεομηνίες.

Δηλώνοντας πάντα έτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά ανήκουν στη πόλη και ύπαιθρο μας, προχωρήσαμε με υπευθυνότητα και με συντονισμό σε πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των πιο κάτω στόχων και επιδιώξεων μας:

 

Συνεδριακό Κέντρο: Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη μας, η συζήτηση του οποίου θα επανέλθει πολύ σύντομα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Τεχνολογικό Πάρκο: Ένα πολυσυζητημένο θέμα στην Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής, το οποίο είχε εγγραφεί σε συνεργασία και με άλλα Κόμματα, με σκοπό να εξευρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που ανέκυψαν, και να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, το οποίο αναμένεται να συνεισφέρει στην παιδεία, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αλλά και ευρύτερα στην οικονομία του τόπου μας. Αφορμή της εκ νέου συζήτησης του θέματος ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκαταλείψει την περιοχή του Πεντάκωμου, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για απαλλοτριώσεις των αναγκαίων τεμαχίων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να εξευρεθούν άλλοι χώροι. Στην απόφαση αυτή, η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λεμεσού εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεση της. Από τη συζήτηση στη Βουλή, οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι της περιοχής αποδέχτηκαν την ανταλλαγή γης με χαλίτικη γη και το έργο θα παραμείνει στην περιοχή, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του.

Κατασκευή Γηπέδου στη Λεμεσό: Ενεγράφη και συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών, η αναγκαιότητα ανέγερσης ποδοσφαιρικού γηπέδου για τις ομάδες της Λεμεσού (ΑΕΛ, Απόλλων, Άρης). Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βουλευτών και όλων των αρμόδιων φορέων. Κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του γηπέδου και τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου. Παράλληλα, τέθηκαν και κάποια άλλα ζητήματα σχετικά με το συμβόλαιο μίσθωσης που θα παραχωρείτο στα σωματεία, τη διαφοροποίηση των πολεοδομικών ζωνών αλλά και τη σύσταση τεχνικής επιτροπής, με σκοπό την αναδιαμόρφωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του γηπέδου, τα οποία θα μειώνουν και θα περιορίζουν το κόστος. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε, αφού τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί δεν τηρήθηκαν, πήραμε τη πρωτοβουλία και πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τα αθλητικά σωματεία της Λεμεσού, ανταλλάζοντας απόψεις επί του θέματος. Αποφασίστηκε όπως το όλο ζήτημα τεθεί εκ νέου για συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά: Το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων της Βουλής από όλους τους Βουλευτές Λεμεσού και συζητείται διαχρονικά. Πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο της επαρχίας μας, ένα έργο ζωής το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην καταπολέμηση της αστυφιλίας, καθώς και στην ασφάλεια των κατοίκων των ορεινών περιοχών μας. Σημειώνεται ότι μετά από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, συμπεριλήφθηκε κονδύλι στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014, ώστε να καλύψει τα κατασκευαστικά έργα του παράπλευρου οδικού δικτύου. Παρά το γεγονός ότι το έργο ήταν δρομολογημένο και εγκριμένο, δυστυχώς οι εργασίες δεν ξεκίνησαν. Σημειώνεται ότι στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει πρόνοια για €200χιλ. για μελέτες και όχι για έναρξη εργασιών.

Αναβάθμιση/ενίσχυση γέφυρας Ζυγού στην Άλασσα: Σε συνεργασία με Βουλευτές των υπολοίπων Κομμάτων, το εν λόγω θέμα ενεγράφη και συζητήθηκε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων της Βουλής. Μετά από αρκετές πιέσεις, καθώς και μετά από την τελική απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες, σύμφωνα με το κονδύλι του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του 2015.

Παράλληλος δρόμος νέου λιμανιού: Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, συμπεριλήφθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014 σχετικό κονδύλι για τη διαδικασία προσφοροδότησης και της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του παράλληλου δρόμου, βόρεια του τείχους του νέου λιμανιού Λεμεσού. Πρόκειται για ένα έργο ζωής για την περιοχή, το οποίο θα συμβάλει στην ασφάλεια, θα επιλύσει το πρόβλημα των όμβριων υδάτων που ταλανίζουν την περιοχή, καθώς και το πρόβλημα της οχληρίας από τη διέλευση των αρθρωτών οχημάτων.

Ωράριο καταστημάτων: Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λεμεσού, αποτελούμενη από τον Επαρχιακό Γραμματέα, Βουλευτές, Δημάρχους, μέλη της Επαρχιακής Γραμματείας και άλλα στελέχη πραγματοποίησε επισκέψεις στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού (Ανεξαρτησίας και Αγ. Ανδρέου).Ακολούθησε συνάντηση και δημόσιος διάλογος με τους καταστηματάρχες. Σκοπός ήταν να εξεταστεί ακριβώς η  κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και έκδοσης/ανανέωσης διαταγμάτων. Το πρόβλημα παραμένει, εφόσον η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να νιώσει τον παλμό των καταστηματαρχών που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να πνέουν τα λοίσθια. Ως εκ τούτου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις ετοιμάζει σχετική πρόταση νόμου που θα ρυθμίζει το εν λόγω θέμα.

Γ’ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού: Κατόπιν επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λεμεσού, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της περιοχής έθεσε επιτακτικά στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ Λεμεσού το πρόβλημα του ύψους του μισθώματος των τεμαχίων της υπό αναφορά βιομηχανικής περιοχής. Ετοιμάστηκε επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, η οποία προωθήθηκε μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τουρισμός: Έχει εγγραφεί από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και έχει συζητηθεί στην επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας, θέμα που αφορά στη μείωση των αφίξεων τουριστών από τη Ρωσία για το 2014, καθώς και των κρατήσεων για το 2015.

Θέματα που αφορούν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων: Παρ’ όλες τις πιέσεις των Βουλευτών μας προς την Κυβέρνηση για να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό κάποια σημαντικά έργα (π.χ. δρόμος Παλώδιας – Καλού Χωριού, Ακρούντας – Διερώνας, Κάτω Πλατρών – Φοινιού), κανένα έργο τελικά δεν έχει συμπεριληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Επιπρόσθετα, κανένα κονδύλι δεν έχει συμπεριληφθεί, παρά τις έντονες πιέσεις από την πλευρά μας, σχετικά με τα ηχοπετάσματα στον κύριο και στον κάθετο δρόμο Λεμεσού – Πάφου.

Τροποποιήσεις σε βασικές νομοθεσίες που αφορούν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων: Σχετικά με τις φορολογίες που τα Συμβούλια Αποχετεύσεων επιβάλλουν στους πολίτες, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προχώρησε σε ετοιμασία τριών προτάσεων νόμου, τροποποιήσεων των βασικών νόμων, ώστε στις περιπτώσεις που είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, να επιμερίζεται η φορολογία ανάλογα με την αξία. Οι προτάσεις νόμου συζητούνται στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Τροποποίηση του περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου:  Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ προχώρησε σε τροποποίηση του περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου. Σκοπός της είναι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας να έχει τη δυνατότητα, κατά την κρίση του, να αναθέτει τον έλεγχο ή να υποδεικνύει την ανάθεση του ελέγχου των λογαριασμών οποιουδήποτε υπ’ αυτού ελεγχόμενου Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ή Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλου Οργανισμού, Αρχής ή Συμβουλίου, σε ιδιώτες νόμιμους ελεγκτές ή ιδιωτικά νόμιμα ελεγκτικά γραφεία, νοουμένου ότι ο διορισμός και η αμοιβή τους εγκρίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή. Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται αναφορικά με τον έλεγχο των λογαριασμών Τοπικών Αρχών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών κ.ά. που ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, λόγω της υποστελέχωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της ανάθεσης σε αυτήν πολλαπλάσιου όγκου εργασίας.

Τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου:  Τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, με την οποία ποινικοποιείται η άρνηση ιδιοκτήτη μονάδας κοινόκτητης ιδιοκτησίας να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την άρση παντός κινδύνου που απορρέει από την οικοδομή. Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία καθότι παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες ή διαχειριστές κοινόκτητων οικοδομών να παραλείπουν ή να αμελούν να προβούν στην αναγκαία συντήρηση, επιδιόρθωση ή και άρση της επικινδυνότητας που προκύπτει με τους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής τους. Βασική αιτία ήταν η νομοθεσία που προνοούσε ότι την ευθύνη φέρει η αρμόδια αρχή (Δήμος, Τμήμα Πολεοδομίας) που και αυτή με τη σειρά της αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Οι Δήμοι μπορούσαν να παρέμβουν και να επιδιορθώσουν τυχόν ζημιές που παρουσιάζουν τα κτίρια και στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα έξοδα που δαπάνησαν. Αυτό όμως δεν γινόταν επειδή δεν υπήρχε ανταπόκριση, για αυτό και οι δήμοι περιορίζονταν απλώς στην αποστολή επιστολών με τις οποίες καλούσαν τους ιδιοκτήτες των κτιρίων ή τη διαχειριστική επιτροπή να προχωρήσει σε συντηρήσεις ή και σε αποκατάσταση των ζημιών. Αυτό διαιώνιζε τα προβλήματα καθώς και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ):  Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή των Αντιπρόσωπων, υποδείξαμε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ, όπως έχει σχεδιαστεί. Θέση μας είναι ότι έχει παρέλθει η περίοδος αναμονής σε ότι αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων για τη Β’ φάση ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ. Η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να δουν με ξεχωριστό ενδιαφέρον την πορεία ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, παραχωρώντας τα ανάλογα κονδύλια. Η όποια άλλη καθυστέρηση στην κτιριολογική επέκταση του ΤΕΠΑΚ, αποβαίνει πια εις βάρος της ανάπτυξης του Ίδρύματος, αφού δημιουργεί πρακτικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την παρεχόμενη ποιότητα της εκπαίδευσης. Παράλληλα, με την υλοποίηση του έργου θα εξοικονομηθούν σημαντικά κονδύλια, τα οποία δαπανώνται για ενοικίαση κτιρίων. Μεταξύ των παρεμβάσεων μας, έχουμε υποβάλει και σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να ενημερωθούμε για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης επί του θέματος. Συγχρόνως, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία την υπό εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης της όποιας κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών, σε σχέση με τα συμβόλαια ενοικίασης κτιρίων, αναμένοντας την πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων, ούτως ώστε το Πανεπιστήμιο, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να συνεχίσει την πορεία του.

Αποκλεισμός μαθητών από κλάδους των Τεχνικών Σχολών: Παρ’ όλο που η εικόνα των Τεχνικών Σχολών αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια και σημειώθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος στους τεχνικούς κλάδους, εντούτοις καμία πολιτική απόφαση δεν λήφθηκε και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι Τεχνικές Σχολές να μην μπορούν να ικανοποιήσουν αριθμό αιτήσεων και έτσι σημαντικός αριθμός μαθητών να αποκλειστεί από τον κλάδο της επιλογής του. Θεωρώντας ότι η επιλογή της κατεύθυνσης και του κλάδου σπουδών σε αυτό το επίπεδο της εκπαίδευσης θα έπρεπε να ήταν διασφαλισμένα για όλους, με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες αναδείξαμε την ανάγκη όπως το Υπουργείο Παιδείας, έστω και την υστάτη, δώσει λύσεις που να ικανοποιούν το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε παιδιού στη διεκδίκηση μιας θέσης στον κλάδο σπουδών που θέλει να ακολουθήσει.

Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ): Σε ότι αφορά τη λειτουργία του θεσμού των ΖΕΠ που εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Λεμεσού (Αγ. Αντωνίου και Αγ. Νικολάου), θεωρούμε ότι είναι ένας θεσμός που έχει στηρίξει τις σχολικές μονάδες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σημερινές συνθήκες στις οποίες ζούμε επιφέρουν αυξημένες ανάγκες για οικονομική, κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για αυτό και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του θεσμού. Λόγω ακριβώς της μεγάλης σημασίας που αποδίδουμε στο συγκεκριμένο θεσμό, έχουμε πραγματοποιήσει επισκέψεις, ενώ εγγράψαμε το θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης του θεσμού στο πλαίσιο και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Στις αναφορές μας, τονίσαμε την ανάγκη όπως ενισχυθεί η παιδαγωγική κατάρτιση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα ΖΕΠ, και όπως υποστηριχτούν οι σχολικές μονάδες σ’ ότι αφορά τις υποδομές, εγκαταστάσεις και μέσα διδασκαλίας. Παράλληλα,  υπογραμμίσαμε τη σημασία για περαιτέρω εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συστηματική και στενότερη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (π.χ Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας).

Επισκέψεις σε ΕΚΕ της Υπαίθρου: Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα ΕΚΕ Αγρού, Πελεντριού και Κυπερούντας, όπου και επιβεβαιώθηκε πως τα προγράμματα που  λειτουργούν με δυσκολία, λόγω της μεγάλης μείωσης της χορηγίας από το κράτος με κίνδυνο το οριστικό τους κλείσιμο.  Γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.  Σημειώνεται ότι το θέμα της μείωσης των χορηγιών έχει ήδη εγγραφεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχουν γίνει έντονα διαβήματα από πλευράς του ΑΚΕΛ.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Αρδευτικού Τμήματος  Γερμασόγειας και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης: Κατόπιν διαπίστωσης διαχρονικών αδυναμιών και κακοδιαχείρισης στη λειτουργία του Αρδευτικού Τμήματος Γερμασόγειας που απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα του έργου και επιβαρύνουν τους νόμιμους χρήστες του συστήματος, εγγράψαμε σχετικό θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με σκοπό την άμεση ενημέρωση μας από τα αρμόδια Κυβερνητικά τμήματα. Πέραν των πιο πάνω, μας απασχόλησε και το θέμα της απώλειας του προνομίου της παραχώρησης ειδικής τιμής στους γεωργούς της περιοχής ως αντισταθμιστικό μέτρο, καθώς και η διακοπή νερού προς τους γεωργούς της περιοχής από το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων, λόγω των οφειλών που υπάρχουν έναντι τους από το Αρδευτικό Τμήμα  Γερμασόγειας. Το θέμα συζητήθηκε σε δύο συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2014, χωρίς ωστόσο (όπως αποδείχτηκε) να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που υπάρχουν, αφού η Επαρχιακή Διοίκηση δηλώνει αδυναμία  να παρέμβει αποτελεσματικά επί του θέματος. Ως εκ τούτου, επανήλθαμε επί του θέματος και με επιστολή μας στον Υπουργό Εσωτερικών στις 15/1/2015 ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση του για επίλυση του προβλήματος.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται  στην Κοιλάδα Γερμασόγειας και η ανάγκη η πολιτεία να παρέμβει ώστε να προστατευτεί ο ειδικός χαρακτήρας της περιοχής: Εγγράψαμε το θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών και συζητήθηκε στη παρουσία όλων των αρμοδίων, αφού παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με αναπτύξεις και δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το ειδικό καθεστώς της περιοχής, ως ζώνης προστασίας. Οι αρμόδιες αρχές αποδεικνύονται ανεπαρκείς να εφαρμόσουν ένα σχέδιο περιοχής, το οποίο θα προστατεύει τον ειδικό χαρακτήρα και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τον υδροφορέα.

Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο – Καρδιοχειρουργική κλινική Νοσοκομείου Λεμεσού: Τα θέματα αυτά έχουν επανειλημμένα εγερθεί από τους Βουλευτές ΑΚΕΛ Λεμεσού προς το Υπουργείο Υγείας. Είναι γνωστό ότι τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού και Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λεμεσού βρίσκονταν στους προϋπολογισμούς που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2012 και 2013. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι τα κονδύλια για τα δύο πιο πάνω κέντρα είχαν σταυρωθεί από την τότε αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα αυτά τα έργα να μην προχωρήσουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι έγιναν διάφορες συναντήσεις με όλες τις Επαρχιακές Οργανώσεις των Καρδιοπαθών και των Καρκινοπαθών με τους Βουλευτές Λεμεσού και την Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λεμεσού, ενώ έχουν σταλεί επιστολές στον τύπο, στη Βουλή αλλά και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Άλλο ένα θέμα το οποίο χρονίζει είναι και η ανάγκη ύπαρξης νευροχειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Είναι θέμα το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένα από τους Βουλευτές μας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει τύχει αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την εκτελεστική εξουσία.

Λειτουργία της Παθολογικής/Καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού: Με επιστολή των Βουλευτών μας ζητήσαμε ενημέρωση από το Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού σχετικά με προβλήματα που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν στη λειτουργία της παθολογικής/καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα με το μειωμένο αριθμό ιατρών και ειδικευόμενων.

Διατήρηση και αναβάθμιση Αγροτικών Υγειονομικών Κέντρων: Έχουμε αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, ώστε να αναδείξουμε την ανάγκη ενός γενικότερου επανασχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Κέντρων σε σχέση και με τις περιοχές – περιφέρειες που εξυπηρετούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση τους σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως επίσης τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση και βελτίωση του ιατρικού εξοπλισμού κ.α. Παράλληλα, επισημάναμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των Τοπικών Κέντρων Υγείας και σχετίζονται με τη συχνότητα των επισκέψεων των γιατρών και των νοσηλευτών στις κοινότητες.

Νοσοκομείο Κυπερούντας: Μετά από πρόσκληση παρευρεθήκαμε σε συσκέψεις για το Νοσοκομείο Κυπερούντας, στην παρουσία Βουλευτή της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής και των Βουλευτών μας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο, όπου και έγινε ενημέρωση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, συζητήθηκαν θέματα όπως είναι η αναβάθμιση του τμήματος Πρώτων Βοηθειών, το θέμα των εξειδικευμένων γιατρών – επισκεπτών, το θέμα του εξοπλισμού (αναλυτής αερίων αίματος) καθώς και η αναδιαμόρφωση χώρου κτιρίων. Πρόταση των Βουλευτών μας ήταν ότι το Νοσοκομείο Κυπερούντας πρέπει να αποκτήσει όραμα, ξεκινώντας ως παράρτημα του Νοσοκομείου Λεμεσού αλλά στη πορεία να γίνει σχεδιασμός, μελέτη και αναβάθμισή του σε ανεξάρτητο Γενικό Νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής Τροόδους. Η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να δώσει λύση σε κάποια από τα προβλήματα, αλλά δυστυχώς οι όποιες ενέργειες σκοντάφτουν συνεχώς σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το θέμα ενεγράφη και συζητήθηκε ήδη μία φορά στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και αποστάληκαν επιστολές στον Υπουργό Υγείας. Με παρέμβαση των Βουλευτών μας, το θέμα θα επανέλθει για συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας.

Αγροτικός τομέας: Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές, καταγράψαμε επί τόπου προβλήματα, συναντηθήκαμε με τις διευθύνσεις και λειτουργούς  του επαρχιακού Τμήματος  Γεωργίας, με τον ΚΟΑΠ και με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου, προβήκαμε σε διάφορες παρεμβάσεις αλλά και στην εγγραφή θεμάτων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για συζήτηση και προώθηση ζητημάτων. Μεταξύ των θεμάτων που προωθήσαμε ήταν η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης και των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους Κύπριους παραγωγούς από το ρωσικό εμπάργκο, η μη υλοποίηση του μέτρου για παραχώρηση έκτασης γης σε νέους ανέργους που παρέμεινε μόνο ως εξαγγελία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων βιολογικών σταφυλιών και εστιάζονται  στα μη ικανοποιητικά δρομολόγια πλοίων για τη μεταφορά των προϊόντων στις ξένες αγορές, η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς της επαρχίας Λεμεσού λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις ομάδες παραγωγών (ΣΕΔΙΓΕΠ) και κατ’ επέκταση στους ίδιους τους παραγωγούς από τις οφειλές μεγάλων ποσών από εταιρείες που εμπορεύονταν τα προϊόντα τους. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα το οποίο και ενεγράφη από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα για συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας, είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για κλείσιμο του ΚΟΑΠ και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Γεωργίας. Οι Βουλευτές μας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της συνέχισης του ΚΟΑΠ, υπενθύμισαν ότι η λειτουργία του Οργανισμού, ως ανεξάρτητος οργανισμός, ήταν προϊόν ομόφωνης απόφασης της Βουλής κατ’ απαίτηση και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, προκειμένου να ασκεί το έργο της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες. Ζήτησαν, επίσης, την επιστροφή των αναδοχών στον ΚΟΑΠ, ως ένα μέτρο βελτίωσης της αποδοτικότητας του συστήματος πληρωμών.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού: Πρόκειται για αυτεπάγγελτη εξέταση, έπειτα από πρόταση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ Λεμεσού αναφορικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού. To θέμα ενεγράφη στην επιτροπή μετά από παράπονα και διαμαρτυρίες των κατοίκων των Πολεμιδιών στη Λεμεσό, για τη λειτουργία παράνομης μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων (ΜΕΒΑ) η οποία δεν έχει άδεια απόρριψης αποβλήτων και δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο λυμάτων του ΣΑΛΑ.  Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε βοθρόλιμνη, η οποία εφάπτεται του κάθετου αυτοκινητόδρομου και βρίσκεται σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα σπίτια της περιοχής, με δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ τόνισαν ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, να σταματήσει η οχληρία και να κλείσει επειγόντως η βοθρόλιμνη.

Φαίνεται τελικά με τον συντονισμό και διαμεσολάβηση μας το θέμα οδηγείται σε επίλυση του, αφού οι δύο βιομηχανίες θα συνδεθούν άμεσα με το ΣΑΛΑ.  Η 3η βιομηχανία παρουσιάζει πρόβλημα ως προς την ποσότητα και την ποιότητα των αποβλήτων της.

PREV

Aκόμα μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση επεδίωξε το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών

NEXT

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι "Θέσεις προς το 22ο Συνέδριο"