Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η πόλις εάλω…, Του Γιώργου Κ.Γεωργίου

Η πόλις εάλω…, Του Γιώργου Κ.Γεωργίου

9EA65A0FC0A8A91B807C9DB4BE732F2CΑς μην παραπλανεί ο τίτλος. Πρόκειται για την πόλη μας, τη Σκάλα. Οι πολιορκητικοί κριοί δούλευαν ακατάπαυστα για χρόνια. Από τότε που ο Υπουργός Συγκοινωνιών, σημερινός Πρόεδρος του ΔΗ. ΣΥ. κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στα κλεφτάτα μετακίνησε τις γερανογέφυρες στη Λεμεσό, αφού η Λάρνακα θα γινόταν το κατ΄εξοχήν τουριστικό λιμάνι και η Λεμεσός το βιομηχανικό.
Παλαιό φρούτο οι δεσμεύσεις. Φρούδες ελπίδες, ψεύτικες υποσχέσεις. Όχι απ΄ όλους. . Έκτοτε κύλισε πολύ… πικρό νερό στ΄αυλάκι της εγκατάλειψης. Ήρθαν όμως και κυβερνήσεις που αγάπησαν και βοήθησαν την πόλη μας. Λεωφόροι,Πλατείες, επέκταση Νοσοκομείου και εν γένει όλα τα μεγάλα έργα πνοής που έγιναν ή ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα φέρουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Δ. Χριστόφια. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Κι ας γίνονται τα Και τώρα περί ου ο λόγος. Η διαδικασία για ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας άρχισε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2010, με την επιλογή της Κοινοπραξίας ΄΄ Ζήνων΄΄. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο που συνάδει με τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Λάρνακας και θα έφερνε την πολυπόθητη εμπορική και τουριστική ανάπτυξη μιας, για χρόνια, ΄΄εγκλωβισμένης΄΄ πόλης. Οι πετρελαιοδεξαμενές από τη μια και το αεροδρόμιο από την άλλη καταδίκαζαν τη Σκάλα στη μιζέρια, μετατρέποντάς την σε …Ιφιγένεια για χάρη της υπόλοιπης Κύπρου. Η ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού – Mαρίνας κατοχυρώθηκε ως το Όραμα για τους ήπιους και ανεκτικούς Λαρνακείς.

Ίσως γιαυτό το τελευταίο, τείνει να μετατραπεί σε εφιάλτη.Το ίδιο κλεφτάτα, όπως και το 2000, η σημερινή κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες της Λάρνακας, έχει δρομολογήσει από τον Ιούνη του 2013 διαδικασίες που νοθεύουν την κοινά εκφρασμένη θέση των κομμάτων και οργανωμένων φορέων της πόλης, όπως κατ΄επανάληψη διατυπώθηκε στην Επιτροπή Ανάπτυξης, και έχει ήδη παραχωρήσει, σε δύο εταιρείες, άδειες και χώρους στο Λιμάνι για ανάπτυξη δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων. Χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση.

Στα μουλωχτά, με κάτι ΄΄ναι, μεν, αλλά΄΄ που δεν βγάζουν νόημα. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Από τα κρουαζερόπλοια και τον τουρισμό στις υπερμεγέθεις σωλήνες, στα εργοστάσια λάσπης και στα απόβλητα. Θα μας πνίξουν στα απορρίμματα οι κυβερνώντες, κι εμάς και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Στην καλύτερη περίπτωση θάχουμε μια εκτρωματική μικτή ανάπτυξη. Ολίγο λιμάνι, ολίγη μαρίνα και κάμποση ρυπογόνα και βαριά βιομηχανία. Κι όμως, μια σιωπή , δεν χρειάζονται επίθετα, πλανάται πάνω από το Δημαρχείο.

Φίλε Δήμαρχε, δεν αρκούν οι γενικόλογες διακηρύξεις. Ούτε οι ανέξοδες επαναβεβαιώσεις. Οι συμπολίτες μας είναι ανάστατοι και ήδη κινητοποιούνται, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους. Συντελείται, μπρος στα μάτια μας, ένα ανομολόγητο μνημόσυνο του Οράματος των Λαρνακέων. Τι να τις κάνουμε τις άδειες λεωφόρους και τις έρημες πλατείες ; Κινδυνεύεις να ταυτιστείς με τον αργό θάνατο της πόλης και μιας ολάκερης Επαρχίας. Εκτός εάν… Ιδού η ρόδος…

Γιώργος Κ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά Ν.Δ.

Λάρνακα

PREV

Οι συνομιλίες σε καθοριστικό σημείο, του Τουμάζου Τσιελεπή

NEXT

Το δικαίωμα στη στέγη είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα, Της Βέρας Πολυκάρπου