Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση επιχειρεί το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση επιχειρεί το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δήλωση Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού,
για τα ωράρια

Την ώρα που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στην Κύπρο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ιστορικό επίπεδο τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς, επιχειρείται από την κυβέρνηση ο στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εμμονή της Υπουργού Εργασίας να επιβάλει την άποψη μιας χούφτας μεγαλοϊδιοκτητών για τα ωράρια.

Θυμίζουμε ότι αυτό το τόσο δύσκολο ζήτημα, είχε επιλυθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης κατά τρόπο που ήταν αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων. Σήμερα, η Υπουργός Εργασίας, και πάλι χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για να βρεθεί λύση.

Ο μύθος που επικοινωνιακά επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ότι τάχα με τα διατάγματα προέκυψαν 7000 νέες προσλήψεις, έχει καταρρεύσει μετά τα χθεσινά στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των νεοπροσληφθέντων το 50% αμείβεται με μισθό κάτω των €800, ενώ ο αριθμός των εργοδοτουμένων με μισθό κάτω από €350 έχει αυξηθεί κατά 100% σε σύγκριση με το 2011. Επίσης, αριθμός των εργοδοτουμένων με απολαβές από €350 – €500 έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων με μισθό πέραν των €800 έχει μειωθεί κατά 5,000 άτομα σε σύγκριση με το 2011. Παράλληλα, η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο από το 2013 που εφαρμόστηκαν τα διατάγματα παρέμεινε η ίδια.

Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να μετατρέπει την κάθε θέση εργασίας σε 2 θέσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό είναι που θέλουν να διαφυλάξουν και οι μεγαλοϊδιοκτήτες και ξοδεύουν τώρα χιλιάδες ευρώ σε διαφημίσεις σε εφημερίδες και δρόμους υπέρ του συνεχούς ωραρίου.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί από την κυβέρνηση, συγκρούονται με τη βασική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει σαφή ορισμό της «τουριστικής περιοχής/ ζώνης».

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για:

  1. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.
  2. Καθορισμό της χειμερινής περιόδου, από το Νοέμβριο μέχρι και το τέλος Μαρτίου, όπου όλα τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά την Κυριακή.
  3. Καθορισμό της θερινής περιόδου, από Απρίλιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου και καθορισμό τουριστικών περιοχών/ ζωνών, οι οποίες θα λειτουργούν με τα διευρυμένα ωράρια, περιλαμβανομένης και της Κυριακής. Οι τουριστικές περιοχές θα πρέπει να καθοριστούν μετά από διαβούλευση της Υπουργού με τις Επαρχιακές Συμβουλευτικές Επιτροπές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει σταθερό στην θέση αρχής χωρίς παζάρια με κανένα. Δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος συμφερόντων αντίθετων με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.

23/04/2015

 

PREV

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για την έναρξη των εκδηλώσεων προς τιμήν των 90 χρόνων ΚΚΚ- ΑΚΕΛ

NEXT

Παρέμβαση του Στέφανου Στεφάνου στο Παγκόσμιο Φόρουμ «Ενάντια στο Έγκλημα της Γενοκτονίας»