Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η Εργατική Πρωτομαγιά στην εποχή των μνημονίων, του Νεοκλή Συλικιώτη

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην εποχή των μνημονίων, του Νεοκλή Συλικιώτη

Από την εξέγερση του Σικάγο μέχρι σήμερα η Πρωτομαγιά συνδέθηκε με πολλούς αγώνες, απεργίες και επαναστάσεις που σφράγισαν την πορεία εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών και απελευθερωτικών κινημάτων. Συνδέθηκε με αγώνες που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας προς ένα καλύτερο μέλλον.

Φέτος η Πρωτομαγιά γιορτάζεται και πάλι υπό το βάρος των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών που εντείνουν καθημερινά όλο και περισσότερο την φτώχεια, την ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και τις ανισότητες. Η εκμετάλλευση της κρίσης και της δη της ανεργίας, για καταστρατήγηση των κατακτήσεων των εργαζομένων, για απορρύθμιση της εργασίας, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις και αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος έχει γίνει πλέον κανόνας. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων. Γι’ αυτό η εργατική πρωτομαγιά, ιδιαίτερα φέτος, πέρα από ημέρα μνήμης, είναι μέρα ευθύνης. Οφείλουμε όλοι να αφουγκραστούμε τα μηνύματά της και να τα αφήσουμε να εμπνεύσουν τον αγώνα μας.

Μακριά από τις εκδηλώσεις τις εργατικής πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η Τρόικα επιμένουν να παρουσιάζουν το μνημόνιο ως την σωτηρία της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας. Ζούμε όμως τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Συναγερμού η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει, χιλιάδες συνανθρώπων μας εξαρτώνται από τα κοινωνικά παντοπωλεία, συνεχίζει να πλήττεται η Υγεία και η Παιδεία, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα προωθείται το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεων των σπιτιών μας και των μικρών επαγγελματικών στεγών. Ο λαός οδηγείται στην φτωχοποίηση και το μέλλον του υποθηκεύεται.

Γι’ αυτό υπάρχει μια επιλογή. Οργανωμένη πάλη και αγώνας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να αναπτύξει κοινό αγώνα για απαλλαγή από τα δεσμά των σκληρών πολιτικών λιτότητας. Πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας και να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Η αύξηση της δύναμης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την αύξηση των καθημερινών αγώνων των εργατικών κινημάτων και των μαζικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενδυναμώνουν όλο και περισσότερο την πάλη μας ενάντια στην λιτότητα, την φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια.

Το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ιδεοληψία των κυβερνώντων και των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, οι οποίοι, αγκυλωμένοι δογματικά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει άλλη οδός από αυτήν του μνημονίου. Η λύση ενάντια στην κρίση βρίσκεται εκτός του μηχανισμού της ΤΡΟΙΚΑ, σε στρατηγικές που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να τιμά την εργατική πρωτομαγιά και να συντάσσεται με το συνδικαλιστικό κίνημα στην πάλη για προστασία των εργαζομένων από την όποια προσπάθεια αναστολής ή παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων και υποβάθμισης των όρων και των συνθηκών εργασίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε έμπρακτα την εφαρμογή των νομοθεσιών για ισότητα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης στην εργασία. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τις ασπίδες προστασίας για αποτροπή των εκποιήσεων. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που παλεύουν να σωθούν. Και πάνω από όλα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινή πάλη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και να παλεύουμε για τη δικαίωση του τόπου μας, την άρση της κατοχής, την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Έτσι τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

PREV

Γιατί είναι σημαντική η νίκη του Μουσταφά Ακιντζί, του Τάκη Χατζηγεωργίου

NEXT

Η φωνή αμφισβήτησης να γίνει δύναμη ανατροπής αντιλαϊκών πολιτικών, του Νεοκλή Συλικιώτη