Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η διαφάνεια είναι ένα πράγμα, ο λαϊκισμός είναι άλλο

Η διαφάνεια είναι ένα πράγμα, ο λαϊκισμός είναι άλλο

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ

 

newego_LARGE_t_1101_54313018[1]Για δύο σχεδόν χρόνια η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, εξέταζε τους λόγους και τα γεγονότα που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή. Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι μια μικρή ομάδα τραπεζιτών, συνεπικουρούμενη από την πλημμελή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, προκάλεσαν μια ζημιά που υπερβαίνει του 20 δισεκατομμύρια ευρώ, την οποία σήμερα, μέσα από ένα αντιλαϊκό Μνημόνιο, καλείται να πληρώσει ο Κύπριος πολίτης.

Μέσα στις τριακόσιες και πλέον σελίδες του Προσχεδίου Έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι συγκεκριμένες ενέργειες ηγετικών στελεχών τραπεζών πιθανόν να ελέγχονται και σε ένα άλλο επίπεδο, το ποινικό. Αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Γενική Εισαγγελία, η οποία έχει καθυστερήσει. Την ίδια ώρα υπάρχουν εκτενείς και τεκμηριωμένες αναφορές σε ό, τι αφορά στο κούρεμα του περασμένου Μαρτίου, τις επεκτάσεις των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, τα αξιόγραφα, τις εκροές καταθέσεων και πολλά άλλα.

Επομένως, η ευκολία με την οποία ο κ. Περδίκης προσπάθησε να απαξιώσει την εργασία που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, για την οποία δεν έχει πλήρη εικόνα, είναι κατακριτέα. Όπως κατακριτέα είναι και η παραπλανητική δημοσιοποίηση ονομάτων που ουδεμία σχέση έχουν με το τραπεζικό σκάνδαλο και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πλήττουν την υπόληψη τίμιων ανθρώπων.

Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Περδίκης, ο οποίος κόπτεται για τη διαφάνεια, δεν έχει δει ή δεν έχει διαβάσει τα όσα σοβαρά καταλογίζονται στο τραπεζικό κατεστημένο και αντί τούτου, δίκην αντιπερισπασμού, επικεντρώθηκε σε μια πολύ μικρή πτυχή, η οποία σε κάθε περίπτωση ούτε είχε θέση αλλά ούτε και έπρεπε να είχε αποκρυβεί από τον οποιοδήποτε. Η διαφάνεια είναι ένα πράγμα, ο λαϊκισμός είναι άλλο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, έχει απόψεις και εισηγήσεις για αλλαγές και προσθήκες στο Προσχέδιο Έκθεσης. Έχουμε απόψεις και για το ποια πρέπει να είναι τα τελικά συμπεράσματα, τα οποία ακόμα δεν καταγράφηκαν. Σεβόμενοι τα θέσμια της Βουλής θα καταθέσουμε τις ολοκληρωμένες απόψεις και εισηγήσεις μας στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Την ίδια ώρα είμαστε έτοιμοι και θα στηρίξουμε τη διαφάνεια σε σχέση με ευθύνες, μη αποκλειομένης και της περαιτέρω αναφοράς σε ονόματα και στα συμπεράσματα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σοβαρά υπόψη τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Πρώτιστος στόχος μας είναι η πολιτική κατανομή ευθυνών σε πρόσωπα, οργανισμούς και θεσμούς της Πολιτείας καθώς και η διευκόλυνση της ποινικής έρευνας μέσα από την παράδοση τεράστιου όγκου υλικού που συνέλεξε και παρέδωσε η Επιτροπή Θεσμών, ούτως ώστε ενώπιον δικαστηρίων να κληθούν για να λογοδοτήσουν όσοι πραγματικά ευθύνονται.

 

03/04/2014

PREV

Ο κ.Νταιζελμπλουμ είπε αυτό που ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι κυβερνώντες κρυφό καμάρι

NEXT

Η ανάγκη δρομολόγησης έργων ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ως βασικών προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση