Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η ανεξαρτησία είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού μας και το επιστέγασμα πολλών και επίπονων αγώνων

Η ανεξαρτησία είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού μας και το επιστέγασμα πολλών και επίπονων αγώνων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Η ανεξαρτησία είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού μας και το επιστέγασμα πολλών  και επίπονων αγώνων. Κουτσουρεμένη έστω, από τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, η ανεξαρτησία μας παρείχε τη δυνατότητα να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας και να αντικρούσουμε αλλότριους σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις. Δυστυχώς, πολύ νωρίς οι ξένες συνομωσίες και επεμβάσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος, επενδύοντας στον εθνικισμό-σοβινισμό και την υπονομευτική, προδοτική δράση της ακροδεξιάς. Αποκορύφωμα των ξένων συνωμοσιών και της προδοσίας ήταν το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και η τουρκική εισβολή και κατοχή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η φετινή επέτειος της Ανεξαρτησίας βρίσκει για ακόμα μια χρονιά την Κύπρο στη δίνη της πρωτοφανούς κρίσης του καπιταλισμού. Βρίσκει το ΑΚΕΛ μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να δίνουμε μάχες ώστε να διασωθούν όσα μέσα από αγώνες και στερήσεις επιτεύχθηκαν στα 54 χρόνια ανεξάρτητου βίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από την κοινοβουλευτική δράση και το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, παλεύουμε καθημερινά ώστε να βγούμε από τα οικονομικοκοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργούν με τις επιλογές τους οι κυβερνώντες, με πρόσχημα πάντα το μνημόνιο. Εργαζόμαστε για να βάλουμε τροχοπέδη στις συνέπειες που έχουν επιφέρει τα εγκληματικά λάθη του τραπεζικού κεφαλαίου και της εποπτικής αρχής που επιδείνωσαν στον ανώτατο βαθμό την κρίση. Οι καταστροφικές επιλογές Γιούρογκρουπ-Αναστασιάδη έδωσαν τη χαριστική βολή. Η δική μας απάντηση ενάντια στην ύφεση που βαθαίνει, στην ανεργία που αυξάνεται, στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη φτωχοποίηση του λαού, στην κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων είναι η συλλογική πάλη, η διεκδίκηση και η ανυποταγή στις προσπάθειες οικονομικής προτεκτορατοποίησης της χώρας μας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη και των συγκυβερνώντων κομμάτων που επιμένουν στον μονόδρομο του μνημονίου, που δεν αφήνει περιθώρια πραγματικής προόδου και ανάπτυξης. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η έξοδος από το μνημόνιο που αργά ή γρήγορα θα επισυμβεί, αφ’ εαυτής δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα αν δεν συνοδεύεται από ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας που μόνο με αυτή θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, τερματισμό των αντιλαϊκών πολιτικών και επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν την πολιτική βούληση να αναλάβουν τέτοια ευθύνη γιατί εκτός των άλλων συμμερίζονται την φιλοσοφία της Τρόικας που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού.

Η φετινή ημέρα της Ανεξαρτησίας μας βρίσκει να αγωνιούμε για την τροπή που θα πάρει η τρίτη και ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας παραμένει η αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση των συμφωνημένων αρχών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν όσοι στον διεθνή χώρο διακηρύττουν ότι έφτασε η ώρα της λύσης. Έχοντας ως γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, αναμένουμε από την κυβέρνηση να μην εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στις ΗΠΑ αλλά να εργαστεί διεξοδικά για ενεργό εμπλοκή στο Κυπριακό όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ως ΑΚΕΛ, συμπεριφερόμενοι πάντα με υπευθυνότητα, θα στηρίξουμε την νέα προσπάθεια νοουμένου ότι αυτή θα κινείται στην βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού που από καιρό έχουν συλλογικά καθοριστεί.

Η εκ μέρους μας στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις αδυναμίες και τους κινδύνους από την προσπάθεια Αναστασιάδη για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και από τη συγκεκριμένη διαδικασία που συμφωνήθηκε. Η μεγέθυνση του χάσματος ένεκα της δυνατότητας που παρέχεται στον Έρογλου για απομάκρυνση από τις επιτευχθείσες συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ  και κατάθεση νέων απαράδεκτων προτάσεων μας ανησυχεί. Επιπλέον, ένεκα του χάσματος που δημιουργείται μας ανησυχεί η εξαγγελθείσα πρόθεση να αρχίσει αμέσως μετά την παρούσα φάση η διαδικασία πάρε- δώσε.  Για να γίνει αυτό προαπαιτείται ακτίνα συμφωνίας, η οποία προϋποθέτει αποδοχή των συγκλίσεων. Θα αναμένουμε πλήρη ενημέρωση και θα κρίνουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων από την πορεία που θα πάρει και τα αποτελέσματα της. Ευελπιστούμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα και ότι η πλευρά μας δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν δεδομένα που να διευκολύνουν την άσκηση πιέσεων από τρίτους για λύση έξω από τα συμφωνηθέντα και τις αρχές λύσης του Κυπριακού.

Από το 1974 παλεύουμε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα της κατοχής, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την χώρα και το λαό μας και να οικοδομήσουμε ένα ευτυχισμένο και ασφαλές μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Παλεύουμε για λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Ταυτόχρονα παλεύουμε για να επιτύχουμε πλήρη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Σήμερα, με αφορμή την ημέρα της Ανεξαρτησίας, το ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει προς τον κυπριακό λαό τη δέσμευση που μας καθοδηγεί διαχρονικά. Ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του λαού μας, για τα δίκαια και τα δικαιώματά του σε όλους τους τομείς. Σημαντικό διακύβευμα σε αυτή την προσπάθεια συνιστά η έξοδος από την κρίση με το λιγότερο δυνατό κόστος για τα λαϊκά στρώματα. Για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των εκποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της κατάργησης του κράτους πρόνοιας και όλων εκείνων των πολιτικών που οδηγούν σε μια βίαιη και εις βάθος χρόνου οικονομική εξαθλίωση και κοινωνική αποσύνθεση.

Με την ανεξαρτησία, την οποία τιμούμε σήμερα, διασφαλίστηκε η δυνατότητα του κράτους μας να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα για να απολαμβάνει ο λαός μας εθνική ελευθερία, προοπτική, ευημερία και σεβασμό στις ανθρώπινες ελευθερίες. Αυτά είναι που καθοδηγούν τους δικούς μας αγώνες, αυτά είναι που διεκδικούμε μέσα από τις πολιτικές μας τοποθετήσεις και την καθημερινή μας δράση. Αυτά είναι που μας θυμίζει η 1η του Οκτώβρη ότι πρέπει να τιμούμε.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

30 Σεπτεμβρίου 2014

PREV

Διαφωνούμε κάθετα με το ξεπούλημα εθνικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο

NEXT

Tην αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου την νιώθουν οι τραπεζίτες και όχι οι εργαζόμενοι