Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Ωράρια Καταστημάτων

Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη κλείνοντας τ΄ αφτιά της στην κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγνοώντας τις επιδεικτικά, προχωρεί ετσιθελικά στην ανανέωση των διαταγμάτων για τα νέα διευρυμένα ωράρια καταστημάτων.

Ενώ δεσμεύτηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο θα κατέθετε νομοσχέδιο με το οποίο θα ρύθμιζε το καυτό θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ακόμη μια δέσμευση της κυβέρνησης παρέμεινε απλή διακήρυξη.

Η εργασία 7 μέρες την εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή με 18 ώρες εργασίας ημερησίως μας οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος δίνει τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργεί πολλά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα, καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα και σημειώνονται σωρεία παραβιάσεων του κατώτατου μισθού, των ωρών εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Τα επιχειρήματα των κυβερνώντων ότι με την επέκταση των ωραρίων καταστημάτων αυξάνεται ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας έχουν καταρριφθεί μέσα από τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 30%, ενώ η ανεργία στον τομέα του εμπορίου συνεχίζει να αυξάνεται.

Ως ΑΚΕΛ, υιοθετώντας την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή, με εξαίρεση τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές ως ίσχυε προηγούμενα. Παράλληλα, την καλούμε έστω και τώρα να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοσχεδίου, με το οποίο θα δίνει μια οριστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, καθώς τα επαναλαμβανόμενα διατάγματα έχουν σχεδόν καθιερώσει το φιλελευθεροποιημένο ωράριο, προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  σωρεία αντιδράσεων από τους εργαζόμενους.

6 Μαΐου 2014

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού - Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών

NEXT

Ακόμη ενά προεκλογικό πυροτέχνημα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα