Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Ερώτηση Γιώργου Κουκουμά για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ορθοστασίας

Ερώτηση Γιώργου Κουκουμά για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ορθοστασίας

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 8 Δεκεμβρίου 2023 την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε παρατεταμένη ορθοστασία. Η νομοθεσία προνοεί, σύμφωνα με τη γραπτή εκτίμηση κινδύνων στην οποία υποχρεούται να προβαίνει ο κάθε εργοδότης, την προσθήκη της παραμέτρου της αξιολόγησης των κινδύνων σχετικά με την έκθεση των εργαζομένων σε παρατεταμένη ορθοστασία και αναλόγως των συμπερασμάτων προκύπτει η υποχρέωση για λήψη κατάλληλων μέτρων μέσω της παροχής καθισμάτων ή άλλων οργανωτικών μέτρων για ανάπαυση από την ορθοστασία.
Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως η αρμόδια αρχή, να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή/και προγραμματίζει το υπουργείο να προβεί για την ενημέρωση των εργοδοτών σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία και ιδιαίτερα για την ανάγκη επικαιροποίησης της γραπτής εκτίμησης κινδύνου για τα υποστατικά του;
2. Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε έλεγχο σε υποστατικά για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την ορθοστασία; Αν ναι, να κατατεθούν στοιχεία για τον αριθμό των υποστατικών που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.
3. Προτίθεται να προχωρήσει, ενισχυτικά προς τη νομοθεσία, και στη σύνταξη λεπτομερούς κώδικα για την αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας στους χώρους εργασίας, ενσωματώνοντας τις εξειδικευμένες διατάξεις της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία σχετικά με την ορθοστασία;»

PREV

Ερώτηση Ανδρέα Πασιουρτίδη για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου

NEXT

Ερώτηση Γιώργου Κουκουμά σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και τα διατάγματα γονικής μέριμνας