Home  |  Βουλή   |  Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών της Πάφου σε περιόδους ανομβρίας

Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών της Πάφου σε περιόδους ανομβρίας

Ο Βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Ανδρέας Φακοντής, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών της Πάφου σε περιόδους ανομβρίας.

​Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  

κ. Νίκο Αναστασιάδη

Λευκωσία

21 Ιουλίου 2017

Θέμα: Κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών της Πάφου σε περιόδους ανομβρίας

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Έχω πολύ πρόσφατα πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση αποφάσισε όπως το έργο για κατασκευή της νέας, μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο περιληφθεί στα έργα για τα οποία απαιτείται να προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας.

Κάτι τέτοιο, θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα για την πόλη και επαρχία Πάφου αφού θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, το οποίο, ακόμα και υπό τις καλύτερες περιστάσεις, δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί πριν από το χειμώνα του 2019. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο. Οφείλουμε έστω για μια φορά να λειτουργήσουμε προληπτικά. Αν φέτος η βροχόπτωση δεν είναι ικανοποιητική, το επόμενο καλοκαίρι η Πάφος θα διψάσει. Θα ξαναζήσει τον εφιάλτη της λειψυδρίας του 2008. 

Όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση, καθώς έχουν κατασκευαστεί μονάδες αφαλάτωσης σε όλες της επαρχίες πλην της Πάφου. Όπως όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι και οι κάτοικοι της πόλης και επαρχίας Πάφου δεν θα πρέπει να στερούνται του  πολυτιμότερου, ίσως, αγαθού στον κόσμο, του νερού.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, καθώς και το γεγονός ότι η ανομβρία δεν είναι κάτι που μπορεί να  προβλεφθεί, θα ήταν θερμή μου παράκληση όπως δώσετε οδηγίες για εξαίρεση του έργου για κατασκευή μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο από την υποχρέωση εκπόνησης σχετικής μελέτης βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας, ώστε να παρακαμφθούν τυχόν χρονοβόρες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη για ό,τι ενδεχόμενα συμβεί θα βαραίνει εσάς και τον αρμόδιο Υπουργό.

Λόγω της σοβαρότητας που παρουσιάζει το ζήτημα η επιστολή θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Αντρέας Φακοντής 

PREV

Το ΑΚΕΛ ετοιμάζει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση και προστασία του θηλασμού σε δημόσιους χώρους

NEXT

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την αδειοδότηση μη πιστωτικών ιδρυμάτων