Home  |  Βουλή   |  Επιτακτική η ανάγκη ανταλλαγής του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής με κρατικό για να διαφυλαχθούν οι αρχαιότητες

Επιτακτική η ανάγκη ανταλλαγής του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής με κρατικό για να διαφυλαχθούν οι αρχαιότητες

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την έντονη διαφωνία μας με την πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017 για αποχαρακτηρισμό του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου από Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο συγκεκριμένο τεμάχιο, στο οποίο η Αρχιεπισκοπή προγραμματίζει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, είναι αξιόλογα και μοναδικά, αφού ανάγονται στην Ελληνιστική Περίοδο.

Δυστυχώς, όμως, αντί το Τμήμα Αρχαιοτήτων να εργάζεται προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης και της ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών, εισηγείται τη χωροθέτηση της ανάπτυξης της Αρχιεπισκοπής στο τεμάχιο εντός του οποίου ανευρέθηκαν οι μεγάλης σημασίας αρχαιότητες, μετατρέποντας τις στην ουσία ως την πίσω αυλή του ξενοδοχείου.

Θέση μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες ανταλλαγής του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής με άλλο γειτονικό κρατικό τεμάχιο, ώστε να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, δίνοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό για να τις επισκέπτεται. Άλλωστε, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν δημόσιο πλούτο.

09/10/2020

PREV

Καμία απάντηση από το ΥΠΕΣ σε σχέση με τις παρανομίες και τις παρατυπίες στο θέμα των πολιτογραφήσεων

NEXT

Ειδικό σχέδιο οικονομικής στήριξης για την ελεύθερη Αμμόχωστο