Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιστολη προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, κ. Γιώργο Τσαλακό.

Επιστολη προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, κ. Γιώργο Τσαλακό.

RIK_518168818[1]

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, κ. Γιώργο Τσαλακό.
Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:
 
«Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2014
Κύριο Γιώργο Τσαλακό
Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου ΡΙΚ
 
Έλαβα την απάντηση σας και σας ευχαριστώ. Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να παρατηρήσω πως οι παρατηρήσεις σας, δεν καταπιάνονται με την ουσία των όσων έθεσα.
Επιμένω πως υπήρξε ετεροβαρής παρουσίαση των πολιτικών θέσεων.
Απόδειξη το γεγονός πως μεταδόθηκαν δευτερόλεπτα από δηλώσεις βουλευτών που τοποθετήθηκαν εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και στη συνέχεια για 7:30 ολόκληρα λεπτά ο Υπουργός Οικονομικών υπερασπιζόταν με ζωντανή παρέμβαση το ορθό των ιδιωτικοποιήσεων. Το εξόφθαλμο της ετεροβαρούς παρουσίασης των θέσεων επί των ιδιωτικοποιήσεων από μέρους του ΡΙΚ παρουσιάστηκε και σήμερα στην πρωινή ζώνη, όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ δίχως να κριθεί σκόπιμο να κληθεί εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά λειτουργός του ΡΙΚ, απάντησε πως δεν κλήθηκε το ΑΚΕΛ γιατί υπήρχε η πεποίθηση πως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έχουν διαφορετικές απόψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό, την ώρα που ήδη δηλώθηκε από πλευράς ΔΗΚΟ πως θα υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Επιμένω πως υπάρχει και εντείνεται η τάση να κατασκευάζονται θεάματα με τον τρόπο που παρουσιάζονται στο δελτίο ειδήσεων.
Στην επιστολή σας ισχυρίζεστε πως μεταδόθηκαν οι δηλώσεις μου και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου με ισότιμη κατανομή χρόνου και στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου «για άλλο θέμα, τη στήριξη του στη διαδικασία των συνομιλιών». Ας μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη κανενός. Ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν «Σκληρή κόντρα Άντρου Κυπριανού- Αρχιεπίσκοπου» και παρέμεινε ο ίδιος σε όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ, αφού το θέμα ήταν ένα και το αυτό. Μόνο που κρίθηκε ορθό από το ΡΙΚ να δοθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ 44 δευτερόλεπτα για να προβληθούν οι δηλώσεις του και στον Αρχιεπίσκοπο τα διπλάσια και παραπάνω.
Επιμένω πως υπάρχει και εντείνεται η τάση να κατασκευάζονται θεάματα, όπως αποδείχθηκε και από το χθεσινό δελτίο ειδήσεων.  Παρουσιάστηκε εκτενώς το ρεπορτάζ της Handelsblatt, με πανηγυρισμούς του τύπου «Η Κύπρος ξεπερνά την κρίση πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» και ακολούθησαν πανηγυρικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Εθνικής Οικονομίας για την κατάσταση της οικονομίας και τη θετική αξιολόγηση της Κύπρου από το Eurogroup. Αφιερώθηκαν τα πρώτα 8 λεπτά του δελτίου σε αυτό το θέμα, δίχως να μεριμνήσει κανένας να παρουσιάσει έστω και για 1 λεπτό την αντίθετη άποψη.
Τέλος, σε ότι αφορά τη χθεσινή μου επιστολή επιμένω πως δεν απαντήθηκε επί της ουσίας. Δεν απαντήθηκε όχι μόνο για το πόσος χρόνος αφιερώνεται στην παρουσία άλλων πολιτικών αρχηγών στη μεσημβρινή ζώνη με ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο, αλλά ούτε και σε ότι αφορά το βασικό ζήτημα: πέραν από τα πόσα δευτερόλεπτα παρουσιάζεται η κάθε άποψη, είναι ουσιώδες να παρουσιάζεται η ουσία της κάθε άποψης.
Είμαι βέβαιος ότι πιστεύετε ειλικρινά όσα είπατε στην πρόσφατη συνάντηση μας περί αντικειμενικής ενημέρωσης. Σας υπενθυμίζω ότι κατά τη συνάντηση μας είχατε υποστηρίξει ότι οι απόψεις πρέπει να προβάλλονται ισότιμα στην ίδια εκπομπή για να παρέχεται η δυνατότητα στους τηλεθεατές ακροατές να κρίνουν αντικειμενικά. Γι΄αυτό θα σας παρακαλούσα να προσεγγίσετε αυτά τα θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε το δελτίο του ΡΙΚ να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό και ισορροπημένο.
 
Με εκτίμηση,
 
Άντρος Κυπριανού
Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ»

PREV

Πως η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να αξιολογεί την "Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση"

NEXT

Διάσταση κυβερνώντων με τους πολίτες