Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προς τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους

Επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προς τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέστειλε σήμερα σε αξιωματούχους της ΕΕ, επιστολή για το θέμα του νόμου για τις εκποιήσεις. Η επιστολή αποστάληκε στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόσσο, τον νέο Πρόεδρο κ. Γιούνγκερ, τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάυ και τον επερχόμενο κ. Τουσκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλζ και στους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την επιστολή αναλύονται οι καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία πρόνοιες μιας πορείας μαζικών και ταχύτατων εκποιήσεων ειδικά για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη καθώς και η εκβιαστική στάση της Τρόικα. Παρατίθεται με τεκμηριωμένο τρόπο, η εναλλακτική λύση της προστασίας της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης μέσα από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Με την επιστολή του, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, καλεί, να συζητηθεί το ζήτημα σε Ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, μέσα από μια πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δραματικές οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Παρατίθεται η επιστολή:

Επιστολή του Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού σε αξιωματούχους της ΕΕ

«Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Εξοχότατε Πρόεδρε

 

Όπως γνωρίζετε στην Κύπρο έχει προκύψει έντονη πολιτική αντιπαράθεση λόγω επιμονών της Τρόϊκα αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του νομοσχεδίου για τη μεταβίβαση και υποθήκευση ακινήτων.

Είναι πεποίθηση μας ότι επιβαλλόταν ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας. Γι΄ αυτό εξάλλου είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία για κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου από το Δεκέμβρη του 2012. Η Κυβέρνηση ολιγώρησε και κατάθεσε δική της πρόταση που συμφώνησε με την Τρόϊκα τον Αύγουστο του 2014. Αυτό το έπραξε δίχως να προηγηθεί ευρεία πολιτική και δημόσια διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Ούτε η Κυβέρνηση ή/και η Τρόικα εισήλθαν σε διάλογο εκ των προτέρων, για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αφερεγγυότητα ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη (οι δανειζόμενοι) να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους, ειδικά αναφορικά με το δικαίωμα προστασίας της κύριας κατοικίας τους.

Δυστυχώς, το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε μαζικές και ταχύτατες κατασχέσεις περιουσιών και πιο συγκεκριμένα των πολύ μικρών κατοικιών και της επαγγελματικής στέγης, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε ακόμα περισσότερη ανεργία και ασφαλώς στην έλλειψη στέγης (σε άστεγους). Οι μαζικές εκποιήσεις θα οδηγούσαν επίσης σε μείωση των τιμών των ακινήτων με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.

Το νομοσχέδιο, δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα ενυπόθηκα τους δάνεια από τη μια και τους κατόχους ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και δανείων που αφορούν την επαγγελματική στέγη. Οι τελευταίοι επηρεάστηκαν δραματικά από τη διεθνή και τοπική οικονομική κρίση, που τους κατέστησε ανίκανους να αποπληρώσουν (όπως άλλωστε έπρατταν προηγουμένως) με τακτικό τρόπο τις δόσεις τους εξαιτίας των συνεπειών από την ανεργία, τις μεγάλες περικοπές εισοδημάτων ακόμα και κοινωνικών παροχών.

Επιπρόσθετα, σημειώνω ότι ο τραπεζικός τομέας δεν έχει μέχρι τώρα προχωρήσει ικανοποιητικά σε διαδικασίες πραγματικής αναδιάρθρωσης ενυπόθηκων δανείων, κατόπιν συνεννόησης με τους δανειζόμενους, με αποτέλεσμα οι όροι να παραμένουν δυσμενείς για τους οφειλέτες.

Με παρεμβάσεις τις οποίες επέφερε η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή διασφαλίσαμε ότι περιπτώσεις, που θα αποδεικνύουν ενώπιον δικαστηρίου ότι η προσωρινή αδυναμία καταβολής της δόσης οφείλεται στην κρίση, να αναστέλλεται η εκποίηση της κύριας κατοικίας για δάνεια μέχρι €350,000 και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η έγκριση του Κυβερνητικού νομοσχεδίου δίχως τις τροποποιήσεις της Βουλής:

1) Θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό ενώ η συνοχή θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα τέτοιο γεγονός δεν θα επιτρέψει, να επικεντρωθούμε σε όλα τα άλλα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

2) Θα επιτρέψει, (αφού ο νόμος εμπερικλείει τόσο βίαιους όρους) τη μαζική δημοπράτηση ιδιωτικών περιουσιών ακόμη και στρατηγικής υφής, στον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο αγοραστή, σε πολύ χαμηλές και άδικες τιμές, ενώ δεν αποκλείονται πραγματικές επιπλοκές στο περιουσιακό ζήτημα που είναι μέρος των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα.

3) Ο κυπριακό λαός δεν μπορεί να αντέξει μια ακόμη κοινωνική εισβολή στις βασικές του ανάγκες, η οποία θα καθιστούσε την οικογένεια του άστεγη ώστε να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της Τρόικας που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση, αποκλειστικά, του τραπεζικού τομέα. 

4) Μια τέτοια μεταρρύθμιση τύπου «σοκ», θα υποβάθμιζε αναντίλεκτα την ήδη περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε είδους σημαντική ανάπτυξη, όπως και την κατανάλωση. Επιπροσθέτως η προτεινόμενη νομοθεσία θα υπονόμευε βαθειά τις τιμές των ακινήτων (όπως στην Ιρλανδία), με κάποιους υπολογισμούς να κάνουν λόγο ότι θα φθάσουν στο 40%-50% της πραγματικής τους αξίας.

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα, μετά από τις αποφάσεις της Βουλής εμμένουν στις απαράδεχτες τους αξιώσεις απειλώντας ανάμεσα σε άλλα με αναστολή της επόμενης δόσης. Αυτή η παράλογη και αντιπαραγωγική στάση, δεν γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο. Αυτή η προσέγγιση, συνιστά απαράδεκτο κυνισμό, τεχνοκρατικό εκβιασμό, και συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Απευθυνόμαστε σε σας με την παράκληση να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός της Κύπρου και το δικαίωμα στη στέγη, ειδικά στις συνθήκες της παρούσας κρίσης.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφέρω ότι δεν έγινε καμία ανάλυση αξιολόγησης των επιπτώσεων από την εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας, ούτε από μέρους της Κυβέρνησης, ούτε από μέρους της Τρόικα. Επιτρέψετε μου να υπενθυμίσω ότι αυτή η σημαντική προϋπόθεση ανακινήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια αξιολόγησης της εφαρμογής των Προγραμμάτων στις διάφορες χώρες.Εξίσου, θα ήθελα να υπενθυμίσω, τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (πιο συγκεκριμένα τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), ότι τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα «έχουν εξίσου ευθύνη για τα επιβληθέντα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και για τον αντίκτυπο τους στην κοινωνία».Αξιοσέβαστε Πρόεδρε,Μοιραζόμαστε την ίδια άποψη για τον εκσυγχρονισμό της υπό αναφορά νομοθεσίας αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενο της προταθείσας από την Κυβέρνηση και την Τρόικα νομοθεσίας που θα οδηγήσει σε μαζικές και χωρίς διακρίσεις κατασχέσεις καθώς και σε ιδιωτική δημοπράτηση πολύ μικρών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης.Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός ότι η Κύπρος, πέραν από τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται και υπό ημικατοχή. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη γενικότερη κατάσταση σε βάρος του λαού μας, καθιστώντας την ανυπόφορη.Απευθυνόμαστε σε Σας με την παράκληση να βοηθήσετε τον Κυπριακό λαό στο πολιτικό επίπεδο για να ξεπεράσει απαιτήσεις της Τρόικα που θα είναι καταστροφικές για τον ίδιο και την χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις μας έναντι στους δανειστές, δίχως να οδηγηθεί σε φτωχοποίηση μεγάλη μερίδα του λαού μας.  

Με εκτίμηση,

 

Άντρος Κυπριανού
Γενικός Γραμματέας Κ.Ε. ΑΚΕΛ»

24/09/2014

PREV

Πρώτη ουσιαστική εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες η έναρξη γεωτρήσεων απο την ENI-KOGAS

NEXT

Η «Άνοιξη» που υποσχέθηκαν στον κυπριακό λαό μοιάζει με παρατεταμένη «βαρυχειμωνιά»