Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιστολή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιάννου Λαμάρη στον Πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιάννου Λαμάρη στον Πρόεδρο της Βουλής

Ανακοίνωση

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιάννος Λαμάρης απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ως απάντηση σε επιστολή που έλαβε από τον κ. Γ. Ομήρου σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε την προηγούμενη Πέμπτη, 25/06/2015 κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Βουλής.

 Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή.

«Πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων

κ. Γιαννάκη Ομήρου

 29 Ιουνίου 2015

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σχετικά με τα όσα αναφέρεται σε επιστολής σας, ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2015, και τα οποία κατά βάση αφορούν ένα θέμα με άκρως πολιτικές πτυχές που προέκυψε κατά την διάρκεια συζήτησης συγκεκριμένων προτάσεων νόμου στην Ολομέλεια και το οποίο κατά κύριο λόγο άπτεται των σχέσεων μεταξύ των εν Βουλή πολιτικών ομάδων, δίνονται προεκτάσεις και ερμηνείες ωσάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις να εστιάζει το ζήτημα που προέκυψε στις σχέσεις της μαζί με το προσωπικό της Βουλής.

Θεωρώντας ότι αναγνωρίζεται την διαχρονικά υπεύθυνη και σοβαρή στάση του ΑΚΕΛ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ευρύτερα, όσο και στα πεπραγμένα της Βουλής, αφού κατά γενική ομολογία αυτή χαρακτηρίζεται από συνέπεια, οργάνωση, συνοχή και πλήρη σεβασμό έναντι των προνοιών του Κανονισμού, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα τόσο εγώ προσωπικά καθώς και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτού προβείτε σε συμπεράσματα, χαρακτηρισμούς για το τι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης Ολομέλειας, καθώς και παραινέσεις, προηγουμένως να είχατε τηλεφωνική τουλάχιστον επικοινωνία μαζί μας ώστε να τεθούν στην ίδια βάση τα δεδομένα. 

Σε καμία περίπτωση δεν είναι σκοπός της παρούσας επιστολής να κατατεθεί η σειρά των γεγονότων, άλλωστε θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Βουλής, όπως το συγκεκριμένο, είναι θέση μας ότι πρέπει να τίθενται και να συζητούνται στη Σύσκεψη Αρχηγών ή/και Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Διατηρούμε δε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο τηρήθηκαν ακριβώς οι πρόνοιες του Κανονισμού κατά τη διαδικασία συζήτησης των συγκεκριμένων προτάσεων νόμου σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Άλλωστε αυτή ήταν και η δημόσια τοποθέτηση μας κατά την διάρκεια συζήτησης του αιτήματος μας για αναβολή στην Ολομέλεια, το ίδιο αναφέρεται ρητά και σαφώς στην έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να θεωρηθεί δεδομένο από εσάς ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν θεωρεί ότι το ζήτημα που προέκυψε άπτεται ενεργειών ή παραλείψεων λειτουργών της Βουλής, αλλά ακριβώς ενεργειών εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής που δεν συνάδουν με τον Κανονισμό. Κατά συνέπεια η βεβαιότητα και ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται στην επιστολή σας περί πικρίας συναδέλφων έναντι υπηρεσιακών ούτε αποτυπώνει, αλλά ούτε ανταποκρίνεται στη βασική θέση του ΑΚΕΛ. Ότι, δηλαδή, η μη αποδοχή του αιτήματος μας για αναβολή εμπεριέχει την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων όσων δεν σεβάστηκαν το εύλογο αίτημα μας. Καθώς, επίσης, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι κανένα μέλος της Ομάδας μας δεν προσέγγισε λειτουργό είτε για να συζητήσει ή να επιρρίψει ευθύνες. Συζητήσεις μεταξύ μελών της Ομάδας μας και υπηρεσιακών προέκυψαν όταν ενώ τοποθετηθήκαμε πως δεν μετείχαμε στη διαδικασία συζήτησης ή ψήφισης, μας ανακοινώθηκε από την Διευθύντρια της Βουλής ότι στα πρακτικά θα καταγραφόταν η θέση μας ως αποχή. Ξεκαθαρίζουμε ότι την πολιτική τοποθέτηση της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ορίζει ο επικεφαλής της κατά τη δήλωση του στην Ολομέλεια και δεν χρήζει άλλων ερμηνειών ή τροποποιήσεων. Επί των υπολοίπων που έλαβαν χώρα εκτός του χώρου της Ολομέλειας εξίσου μπορούμε να τοποθετηθούμε κατά τη συζήτηση στη Σύσκεψη Αρχηγών.

Σχετικά με το θέμα που εντοπίζεται στην επιστολή σας για ανυπαρξία πρόνοιας σε περιπτώσεις μη συμμετοχής σε διαδικασίες, το κατά τη γνώμη σας κενό δεν αφορά την ουσία του θέματος και σίγουρα δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως παράπτωμα ή ασέβεια προς το Σύνταγμα ή Κανονισμούς Λειτουργίας της Βουλής. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα το οποίο είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να καταθέσουμε εισηγήσεις για πιθανές αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος.

Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι για εμάς είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός μεταξύ των πολιτικών εργασιών και διοικητικών διαδικασιών, εξ’ ου και ο ρόλος των κοινοβουλευτικών συνεργατών κατά τις διαδικασίες της Βουλής παραμένει πάντοτε διακριτός και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους.

Παρακαλούμε όπως το θέμα τεθεί για συζήτηση την Πέμπτη στην Σύσκεψη Αρχηγών και/ ή Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. 

Με εκτίμηση

Γιάννος Λαμάρης

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις»

 

2/07/2015

PREV

Ομιλία του Στέφανου Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση – συζήτηση που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Uclan

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στη δικοινοτική χοροεσπερίδα «Χορεύουμε και Τραγουδάμε για επανένωση και ειρήνη»