Home  |  Βουλή   |  Επιστολή Αντρέα Φακοντή προς την Υπουργό Εργασίας

Επιστολή Αντρέα Φακοντή προς την Υπουργό Εργασίας

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Άντρος Φακοντής απέστειλε σήμερα ανοικτή επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα το ύψος της παροχής ενοικίου προς τους λήπτες ΕΕΕ. Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:

  

” Ζέτα Αιμιλιανίδου

Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Λευκωσία

 

Ιουνίου 2018

 

Θέμα: Ειδική μελέτη για την παροχή στέγασης με βάση τους περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Κανονισμούς

Έντιμη κυρία Υπουργέ,

Επανέρχομαι σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που ταλανίζει τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και αφορά στο ύψος του επιδόματος ενοικίου που τους παρέχεται.

Με επιστολή μου, ημερομηνίας 6/7/2017, σας ενημέρωνα ότι έγινα δέκτης πολλών παραπόνων από τους δικαιούχους σε ΕΕΕ σε σχέση με το ύψος του επιδόματος ενοικίου που τους παραχωρείται, το οποίο είναι δυσανάλογα χαμηλό με τις πραγματικές τιμές ενοικίων στην αγορά.

Με επιστολή σας, ημερομηνίας 31/7/2017, με ενημερώσατε ότι δόθηκαν οδηγίες για επικαιροποίηση της σχετικής μελέτης για το κόστος στέγασης σε κάθε επαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με λύπη μου παρατηρώ ότι έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος χωρίς να έχουν ετοιμαστεί και κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικοί κανονισμοί για αναπροσαρμογή του επιδόματος ενοικίου στη βάση του σημερινού κόστους στέγασης σε κάθε επαρχία.

Όπως είναι γνωστό, το ύψος του επιδόματος ενοικίου καθορίστηκε με βάση τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης για την παροχή στέγασης η οποία ετοιμάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό περί τις αρχές του 2014. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι Δείκτες Τιμών Ακινήτων καταγράφουν μια σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων το 2017 αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με το 2016, ενώ οι τιμές ενοικίασης σπιτιών κατά 8,2%.  

Η εισήγηση του ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση της σχετικής νομοθεσίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Ιούλιο του 2014, για περίληψη πρόνοιας στους σχετικούς Κανονισμούς για αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου ανά δύο χρόνια στη βάση ειδικής μελέτης που θα εκπονείτο, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή.

Ως εκ τούτου, είναι θερμή μου παράκληση όπως δώσετε οδηγίες για επίσπευση της ολοκλήρωσης της ειδικής μελέτης για την παροχή στέγασης και κατάθεσης σχετικών τροποποιητικών κανονισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί το ύψος του επιδόματος ενοικίου που παραχωρείται στους δικαιούχους του ΕΕΕ και να απαμβλυνθεί ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.   Το αισθητά χαμηλό επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν, σε σχέση με το πραγματικό κόστος ενοικίου, έχει ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι σε ΕΕΕ να δυσκολεύονται τρομερά να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας τους, να δυσπραγούν και να τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο.

Λόγω της σοβαρότητας που παρουσιάζει το ζήτημα η επιστολή θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Φακοντής

Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Πρόεδρος Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων”

PREV

Γραπτή δήλωση Κώστα Κώστα για τις τιμές των καυσίμων κίνησης

NEXT

Μάρτυρες της κρατικής αναλγησίας για ακόμα μια φορά