Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλίες   |  Επιμνημόσυνος λόγος Νεοκλή Συλικιώτη, μνημόσυνο των πεσόντων Χριστάκη Αχιλλέως, Νικόδημου Χαραλάμπους και Ερωτόκριτου Γαλήνη

Επιμνημόσυνος λόγος Νεοκλή Συλικιώτη, μνημόσυνο των πεσόντων Χριστάκη Αχιλλέως, Νικόδημου Χαραλάμπους και Ερωτόκριτου Γαλήνη

 

Επιμνημόσυνος λόγος του Μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, Ευρωβούλευτή Νεοκλή Συλικιώτη
στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή
Χριστάκη Αχιλλέως, Νικόδημου Χαραλάμπους και Ερωτόκριτου Γαλήνη
Κλήρου 20/7/2014

Τιμούμε και φέτος τους ηρωικούς πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή Χριστάκη Αχιλλέως, Νικόδημο Χαραλάμπους και Ερωτόκριτο Γαλήνη. Παραμένουμε όμως και φέτος  πιστοί στην ελπίδα σύντομης εξεύρεσης της τύχης των αγνοουμένων Φίλιππου Παύλου και Χαράλαμπου Κουμπαρίδη.

O Χριστάκης Αχιλλέως, γεννημένος στην Κλήρου στις 13 Μαρτίου του 1948, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, ήταν νυμφευμένος με την Ελένη. Μαζί απέκτησαν δυο παιδιά, τον Αχιλλέα και τον Νίκο. Στις 20 Ιουλίου 1974 ο Χριστάκης κατατάγηκε ως έφεδρος στο 231 Τ.Π. Την ίδια μέρα μεταφέρθηκε μαζί με το υπόλοιπο τάγμα στην τοποθεσία «Γομαρίστρα» στον Πενταδάκτυλο. Εκεί το τάγμα εμπλάκηκε σε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Παρόλο που υπήρχε συμφωνία εκεχειρίας, τα τουρκικά στρατεύματα βομβάρδισαν θέσεις της Ε.Φ από έδαφος και αέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των βομβαρδισμών μια βόμβα ναπάλμ έπεσε πολύ κοντά στον Χριστάκη κάνοντας τον ολοκαύτωμα. Από την ίδια βόμβα τραυματίστηκε σοβαρά και ο Ξενής Δαμαλάς, ο οποίος ευτυχώς μετά από πολλές ταλαιπωρίες κατάφερε να επιζήσει και να είναι ζωντανός μάρτυρας της θυσίας του Χριστάκη Αχιλλέως. Για χρόνια η οικογένεια του παρέμενε στο σκοτάδι όσον αφορά την τύχη του δικού της ανθρώπου. Η σορός του ταυτοποιήθηκε τελικά το 2007 με τη μέθοδο του DNA αφού προηγήθηκαν εκταφές στην Ελλάδα και το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας.

Ο Νικόδημος Χαραλάμπους γεννήθηκε στο Καλό Χωριό Κλήρου το 1943 και ήταν νυμφευμένος με την Αγνή με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά, τον Κωστάκη και τη Μαρία. Γαλουχημένος και αυτός με τις αξίες που ρίζωσαν τον  λαό μας σε αυτό τον τόπο κατατάχτηκε έφεδρος στις 20 Ιουλίου 1974 στο 306 Τ.Π με έδρα το Νέο Χωριό Κυθρέας. Το ίδιο βράδυ όλοι οι άντρες του 306 Τ.Π, συμπεριλαμβανομένων των Ερωτόκριτο Γαλήνη, Φίλιππο Παύλου και Χαράλαμπο Κουμπαρίδη πήραν οδηγίες να μεταβούν στην Κερύνεια για να συμμετέχουν στην αναχαίτιση των τουρκικών στρατευμάτων. Το πρωί της 22ης του Ιούλη οι τουρκικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί ουσιαστικά ανενόχλητες στην Κερύνεια συνεπεία του φασιστικού πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ επιτέθηκαν στις θέσεις της ΕΦ. Το 306 Τ.Π οπισθοχώρησε προς την Κερύνεια και προσπάθησε να  ανασυνταχτεί στο γήπεδο του Γ.Σ Πράξανδρος. Δεν πρόλαβε όμως. Τουρκικά άρματα μάχης και τουρκική αεροπορία εξαπέλυσαν ξανά δριμεία επίθεση. Λόγω της έλλειψης σαφών οδηγιών και προγραμματισμού οι άντρες του τάγματος διασκορπίστηκαν. Ο Νικόδημος Χαραλάμπους κατευθύνθηκε και μπήκε μαζί με άλλους σε μια μισοχτισμένη πολυκατοικία η οποία βρισκόταν δίπλα στο στάδιο. Εκεί παρέμειναν μέχρι τις 25 του Ιούλη μέρα την οποία τους ανακάλυψαν τούρκοι στρατιώτες και τους εξανάγκασαν σε παράδοση. Τους συνέλαβαν και τους μετάφεραν στην περιοχή των λεγόμενων βοτανικών κήπων όπου τους εκτέλεσαν άνανδρα. Από τις δολοφονικές σφαίρες διασώθηκε τραυματισμένος ο συγχωριανός του Νικόδημου, Κωστάκης Αρτεμίου.

Στο ίδιο τάγμα με τον Νικόδημο κατατάγηκε ως έφεδρος και ο Ερωτόκριτος Γαλήνης. Γεννημένος στην Κλήρου στις 12 Ιανουαρίου 1945 και νυμφευμένος με την Μαρία άφησε πίσω του κατά την εισβολή την κόρη του Άννα και την τριών μηνών έγκυο με τον γιό τους Γιώργο σύζυγο του. Το 1964 πολέμησε στις μάχες της Μασσούρας στην Τυλληρία. Τον Ιούλιο του 74 ο Γαλήνης ακολούθησε την ίδια πορεία με τον Νικόδημο Χαραλάμπους, τον Φίλιππο Παύλου και τον Χαράλαμπο Κουμπαρίδη. Στο Γ.Σ. Πράξανδρος ανασυντάχτηκαν με όσους είχαν απομείνει στις θέσεις τους για να αντεπιτεθούν. Μετά την δεύτερη επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων χώρισαν οι δρόμοι τους με τους Νικόδημο και Κουμπαρίδη. Ο Ερωτόκριτος Γαλήνης και πιθανότατα ο Φίλιππος Παύλου μαζί με αριθμό 40-50 στρατιωτών κατευθύνθηκαν προς το Τουρκοκυπριακό χωριό Τέμπλος όπου έλαβαν θέσεις μάχης μέσα σε μια χαράδρα έξω από το χωριό. Στη συνέχεια αντεπιτέθηκαν με σκοπό να διασπάσουν τον τουρκικό κλοιό και να απομακρυνθούν. Κατά την αντεπίθεση μερικοί άνδρες κατάφεραν να απομακρυνθούν, ενώ οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και ο Ερωτόκριτος Γαλήνης και ο Φίλιππος Παύλου δεν έδωσαν έκτοτε σημεία ζωής. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Γαλήνης πιάστηκε αιχμάλωτος και εκτελέστηκε και αυτός στην περιοχή βοτανικοί κήποι. Τα οστά των Χαραλάμπους και Γαλήνη ταυτοποιήθηκαν το 2007 και τάφηκαν στην Κλήρου με τιμές ηρώων δίπλα στα οστά του Χριστάκη Αχιλλέως.

Ο Φίλιππος Παύλου και ο Χαράλαμπος Κουμπαρίδης παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι. Εκφράζουμε ξανά τη συμπάθεια μας προς τις οικογένειες τους και ευχόμαστε το μαρτύριο τους να τελειώσει το συντομότερο δυνατό με τη διακρίβωση της τύχης των δύο παλικαριών.

Οι πέντε πολέμησαν σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα. Προδομένο από τα έξω και από τα μέσα. Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ ήταν η αφορμή της Τουρκίας για να εισβάλει και να καταλάβει το 37% του εδάφους της Κύπρου. Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια κατοχής. 40 χρόνια που ο τόπος και ο λαός μας είναι μοιρασμένος, και οι προσπάθειες για λύση καταλήγουν επανειλημμένα σε αδιέξοδο κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η αποτροπή της διχοτόμησης, η αποτίναξη της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι η μόνη δικαίωση της θυσίας των αδικοχαμένων Αχιλλέως, Χαραλάμπους και Γαλήνη. Επανένωση μέσα από μια λύση βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Σήμερα που ο διεθνής παράγοντας εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για στήριξη της λύσης λόγω του αναβαθμισμένου μας ενεργειακού ρόλου οφείλουμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσηλωμένοι σε αρχές. Η διακοινοτική διαπραγμάτευση παραμένει το μόνο προσφερόμενο πεδίο αγώνα για συνολική πολιτική λύση και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο λαϊκισμών ή κινήσεων εντυπωσιασμού. Έπρεπε να είχαμε διδαχθεί πως η πολιτική της διαπραγμάτευσης από μηδενική βάση θα επιτρέψει στον κατοχικό ηγέτη να υποβάλει καλυμμένες θέσεις ενάντια στην λύση ομοσπονδίας. Έστω και τώρα, στην ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνουν ορθότεροι χειρισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναχαιτιστεί ένα ναυάγιο των συνομιλιών, η εδραίωση της διχοτόμησης ή οι προσπάθειες νομιμοποίησης του στάτους κβό.

Από το διεθνή παράγοντα, τα Η.Ε αλλά και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουμε να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού και τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Παράλληλα αναμένουμε από την ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Πορευόμενοι προς τους τάφους των τριών ηρώων για να καταθέσουμε στεφάνια, η πίστη μας για επανένωση του τόπου και του λαού μας παραμένει αταλάντευτη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων

NEXT

Ομιλία Άντρου Κυπριανού - Eκδήλωση Μνήμης και Τιμής - 21 Ιουλίου 2014, Φρέναρος