Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιδότηση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών αντί της απόλυσης

Επιδότηση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών αντί της απόλυσης

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Επιδότηση της απασχόλησης
των εποχικών ωρομίσθιων εργατών αντί της απόλυσης

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ εγγράφηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το θέμα «Η επιδότηση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών αντί της απόλυσης». Το θέμα συνυπογράφουν οι βουλευτές Ρούλα Μαυρονικόλα και Γιώργος Περδίκης.

Στόχος της εγγραφής του θέματος είναι η μείωση της ανεργίας μέσω της επέκτασης της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών από τους 6 στους 11 μήνες με την αξιοποίηση του ποσού που δαπανάται για το ανεργιακό τους επίδομα. Επίσης, με την επέκταση της απασχόλησης τους δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης τους ανάλογα με την εξειδίκευση τους και κάλυψη αναγκών σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.

Το θέμα απασχόλησε αρκετές συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε μια προσπάθεια να πείσουμε την κυβέρνηση για την ορθότητα της εισήγησης μας για επέκταση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών και οικονομική κάλυψη της επέκτασης αυτής από το ποσό των €20εκ περίπου που εισπράττει το κράτος από τις αποκοπές στους μισθούς και τις συντάξεις της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς το σκοπό αυτό.

Κατά την τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της απασχόλησης των 1656 εποχικών ωρομίσθιων εργατών από 6 σε 8 μήνες.

Ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε την έστω και μερικώς υιοθέτηση της εισήγησης / πρότασης μας, καθώς πιστεύουμε ότι το κάθε μέτρο που προτείνεται και η κάθε απόφαση που λαμβάνεται για αναχαίτιση ή μείωση της ανεργίας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

Συνακόλουθα δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε την εφαρμογή της επέκτασης της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών κατά δυο μήνες και εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε για περαιτέρω επέκταση του χρόνου απασχόλησης εάν οι ανάγκες το επιβάλλουν, εφόσον με τη νέα ρύθμιση δεν δαπανείται ολόκληρο το ποσό των €20εκ που εισπράττει η κυβέρνηση από τις αποκοπές των κρατικών υπαλλήλων.

12/02/2015

PREV

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας

NEXT

Συμπαράσταση ΑΚΕΛ στους εργαζόμενους νοσηλευτές