Home  |  Βουλή   |  Κοινοβουλευτικές Επιτροπές   |  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών   |  Επείγει η παροχή πρόσβασης ηλικιωμένων ατόμων που διαβιούν μόνα τους σε βοήθεια

Επείγει η παροχή πρόσβασης ηλικιωμένων ατόμων που διαβιούν μόνα τους σε βοήθεια

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, μετά την συνεδρία της Επιτροπής

Πριν από περίπου ένα χρόνο, είχαμε συζητήσει την λειτουργία του κόκκινου κουμπιού για ευάλωτα άτομα και είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους, ότι θα τίθετο σε λειτουργία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα διαπιστώθηκε ότι πόρρω απέχουμε από την υλοποίηση του.

Το κόκκινο κουμπί, είναι ένα σύστημα που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, για ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι τους, για άτομα που μπορεί σε μια δεδομένη στιγμή να χρειαστούν κατεπείγουσα βοήθεια.

Οι άνθρωποι γερνούν. Ζούμε σε ένα Κράτος που περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους, δεν καλλιεργεί την ευαισθησία ανάμεσα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας με κατανόηση, συμπάθεια και δεν εποπτεύει τις στέγες ηλικιωμένων με επαρκή τρόπο, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συζήτησης.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική στην ύπαιθρο όπου οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν  μεγάλες ελλείψεις σε διάφορους τομείς. Ο ΟΚΥΠΥ προσπαθεί να συμβάλει στην απάμβλυνση των προβλημάτων αλλά οι δυνατότητες του είναι περιορισμένες. Υπάρχουν προβλήματα μετακίνησης ηλικιωμένων, δεν υπάρχουν φαρμακεία. Ένα κράτος πρόνοιας που σέβεται τους ηλικιωμένους πολίτες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει  και να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Πρέπει επίσης να εξευρεθούν τρόποι ώστε η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται όπως για παράδειγμα τα προγράμματα του ΚΟΑ.

25.09.2023

 

 

PREV

Απαραίτητη η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις ιατρικές υπηρεσίες

NEXT

Απαράδεχτη αντιμετώπιση της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Δέσποινας Ρούσου από διευθυντικά στελέχη