Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Επίσκεψη στο Προεδρικό για το Λιμάνι, της Χρυστάλλας Αντωνίου

Επίσκεψη στο Προεδρικό για το Λιμάνι, της Χρυστάλλας Αντωνίου

Μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

13998_268155943319848_144682447_n[1]Πήγαμε 40 και πλέον άτομα εκπρόσωποι της Λάρνακας. Κόμματα,  φορείς, οργανώσεις και οι βουλευτές. Επικεφαλής ασφαλώς ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πήγαμε με μια φωνή όπως είχαμε αποφασίσει στην Επιτροπή Ανάπτυξης. Να διαμαρτυρηθούμε για τις «υποψίες» μας σχετικά με τα όσα ακούγαμε και διαβάζουμε για το Λιμάνι της Λάρνακας.

Βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη «υποψίες»  γιατί εκ των υστέρων φαίνεται ότι κάποιοι ήξεραν πολύ καλά τι γίνεται. ΄Η όντως δεν ήξερε ΚΑΝΕΝΑΣ  που αυτό σημαίνει πολύ άσχημα πράγματα και για τη Λάρνακα  και για την Κύπρο.

Και εξηγούμαι:  Έγινε «ενημέρωση» στην Επιτροπή Ανάπτυξης από τις   17/3/14  σχετικά με έργα που ξεκίνησαν στο λιμάνι. Κανείς δεν ήξερε… Δεν ρώτησαν  αυτοί που ανάλαβαν να ρωτήσουν τι γίνεται και να ενημερώσουν τη Λάρνακα;

Αποφασίστηκε άρον – άρον επίσκεψη στη Ραβέννα της  Ιταλίας διευρυμένης αντιπροσωπείας όπου θα βλέπαμε λιμάνι το οποίο λειτουργεί ως λιμάνι- μαρίνα και βιομηχανικό για να δούμε τι σημαίνει αυτό που ακούγαμε. Τα συμπεράσματα που βγάλαμε τουλάχιστον κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι ότι α) δεν συγκρίνεται η Ραβέννα με τη Λάρνακα λόγω έκτασης  και απόστασης της πόλης από το λιμάνι και β) μια φορά τη βδομάδα γίνονται μετρήσεις, και κατά τη διάρκεια της μέρας απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης λόγω των ρύπων.

Από το Σεπτέμβρη του 2013 (2/9/13) με ανακοίνωση της η Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λάρνακας καλούσε «…το δήμαρχο  να αντιδράσει άμεσα και να ζητήσει εξηγήσεις για τη στάση της κυβέρνησης  και να αναλάβει τις ευθύνες του σε σχέση με την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να διαγράψει μονομερώς και εν μία νυκτί το όραμα της πόλης».  Και ρωτούσαμε στην ανακοίνωση  «ήταν ενήμερος για όλα αυτά;»

Καλούσαμε επίσης  «και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένους φορείς σε συντονισμό ενεργειών  και κινητοποίηση υπέρ των συμφερόντων της πόλης».

Ενόψει και της λήξης της προθεσμίας (30/ 9/13)  που είχε δοθεί στην κοινοπραξία ζητούσαμε σύγκλιση της Επιτροπής Ανάπτυξης και διενέργειας μελέτης γύρω από τα όσα ακούαμε για να ενημερωθούμε και να τοποθετηθούμε.

Μετά από την παρουσίαση της μελέτης (16/ 9/ 13)από το Δήμο Λάρνακας  στην Επιτροπή Ανάπτυξης καλεστήκαμε όλοι να πούμε τις απόψεις μας και να τοποθετηθούμε.

Τοποθετηθήκαμε όλοι και καταλήξαμε ομόφωνα στο να ζητηθεί 6μηνη παράταση στην κοινοπραξία αφού όλα έδειχναν ότι το συμφέρον της  Λάρνακας ήταν η υλοποίηση του οράματος που είχαμε, όπως λέγαμε, όλοι…

Δεν πίστεψες Δήμαρχε φαίνεται σε αυτό το όραμα…

Ενώ πήγαμε στο Προεδρικό για να ζητήσουμε από τον κ. Πρόεδρο «την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί για το Λιμάνι Λάρνακας και τον τερματισμό και τη μετακίνηση των εργασιών που ήδη εκτελούνται» μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Αναστασιάδη  προς τις Αρχές της Λάρνακας, φύγαμε αφού ο Δήμαρχος ζήτησε επανειλημμένως … συγνώμη…!!!

Μας ξεκαθάρισε,  (φώναζε) ότι δεν πρόκειται να του «πει η Λάρνακα  τι θα κάμει»!!

Ξέρετε κύριε τι σημαίνει Δημοκρατία ;;; Ξέρετε κύριοι τι σημαίνει ΔΙΑΛΟΓΟΣ;;;

Και αν κάποιοι ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές  εμείς ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ.

Από πότε σε τούτο τον τόπο ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ, ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ  και ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ  χωρίς τα στοιχειώδη. Με   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΔΙΑΛΟΓΟ και έστω  ΑΠΟΨΕΙΣ;

Ενώ πήγαμε να διεκδικήσουμε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ  της Λάρνακας  ξεκινήσαμε να συζητούμε … αντισταθμιστικά μέτρα… Κάτι σαν πάρε – δώσε.

Και όταν ο Δήμαρχος μετά από διαμαρτυρίες είπε στον Πρόεδρο να πάμε πίσω να συζητήσουμε, ποιος τον είδε και  δεν τον …. φοβήθηκε!

Απαιτούσαμε  από το Σεπτέμβρη να γίνει ενημέρωση για το τι σημαίνουν  αυτές οι χρήσεις, να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες, να γνωρίζουμε τέλος πάντων τι γίνεται…

Και το αποκορύφωμα: Να ακούμε το Δήμαρχο να δηλώνει στις 12/4/ 14  σε ραδιοφωνική εκπομπή  ότι  «…εάν αυτή η επιλογή (υποστηρικτικές  εργασίες) είναι ήπιας μορφής…»

Εφτά μήνες μετά!!!

Είπε σ’  αυτή την εκπομπή ότι ζητήθηκε να εγκατασταθεί στο λιμάνι εργοστάσιο ζάχαρης!!!Να μην κλωτσήσουμε είπε,  την ευκαιρία…

Δεν ήταν «χτες» που ενημερωθήκαμε για αυτό το θέμα! Ως ΑΚΕΛ, ζητήσαμε από τις  24/ 2/ 14 που μας ενημέρωσαν οι αχθοφόροι του λιμανιού στην Επιτροπή Ανάπτυξης γι’  αυτό το θέμα, να ρωτήσει ο Δήμαρχος τι είναι αυτό το ζήτημα και να το δούμε αν είναι, αφού αφορά ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !! Θα το δει ακόμα…

Είπε ο Δήμαρχος:

«Πάντα πρέπει να έχει ρόλο η τοπική αρχή…»  Και ρωτούμε:  Πότε;;;

«Θα ενημερώνω με ειλικρίνεια…»  είπε.   Δεν δόθηκε η πραγματική ενημέρωση όμως από το Δήμαρχο στην πορεία διαμαρτυρίας των Σκαλιωτών.

«Ευχαριστώ τον  Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, γιατί μου άνοιξε τα μάτια!!!

Μας είχες ΟΛΟΥΣ στο σκοτάδι τόσους μήνες, τόσο καιρό κύριε Λουρουτζιάτη;;;

Ποια παιχνίδια παίζονται  πίσω από  όλους μας;

Γιατί γίνονται  τελικά οι συνεδρίες στις οποίες  τίθενται ζητήματα, εκφράζονται απόψεις,  παίρνονται αποφάσεις;;;

Η ιστορία μας καλεί. Και οφείλουν οι αρμόδιοι να μας ακούσουν. Το φαινόμενο που παρατηρείται για ακόμα μια φορά,  κάποιοι επιτήδειοι να τα ισοπεδώνουν όλα στην προσπάθεια τους  να καλύψουν τα τετελεσμένα και τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες,  δεν αφορά εμάς.

Συγχαίρουμε το διαδικτυακό περιοδικό SKALA TIMES  και  τους υπόλοιπους που στη συνέχεια εντάχθηκαν στην πορεία για τη διοργάνωση της πορείας διαμαρτυρίας.

Ζητήθηκαν οι απόψεις των κομμάτων και τις στείλαμε.

Ως ΑΚΕΛ, παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ εδώ και μήνες γι’ αυτό το θέμα.

Συγχαίρουμε και ταυτόχρονα νοιώθουμε περήφανοι γιατί νέοι άνθρωποι, μπαίνουν μπροστά και ΝΑΙ δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι ανήκουν σε πολιτικό χώρο και δεν κρύβονται !

Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρες τοποθετήσεις τις οποίες ανακοινώνει.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του μακριά από όποιες πιέσεις  και κομματικές εξαρτήσεις.

Χρυστάλλα Αντωνίου

Ε.Γ. ΑΚΕΛ Λάρνακας

PREV

Ο Άν. Κυπριανού στην «Κ»: Ρωσικό «όχι» σε ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις

NEXT

Συνέντευξη Άντρου Κυπριανού στο CyprusNews