Home  |  Βουλή   |  Εξαιρετικής σημασίας οι κανονισμοί για τους όρους εργασίας των εργοδοτουμένων στα ξενοδοχεία

Εξαιρετικής σημασίας οι κανονισμοί για τους όρους εργασίας των εργοδοτουμένων στα ξενοδοχεία

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εξαιρετικής σημασίας είναι οι κανονισμοί που συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Κ.Ε. Εργασίας για τους όρους υπηρεσίας των εργοδοτουμένων στα ξενοδοχεία. Αυτοί αποσκοπούν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο μνημονίου συμφωνίας για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι:

  • Ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας στο βασικό μισθό των εργαζομένων που αναφέρεται στην υφιστάμενη σύμβαση.
  • Η εργασία κατά τις γιορτές / αργίες να αποζημιώνεται με επιπλέον μισό ημερομίσθιο από την 1/1/2022. Δηλαδή θα αποζημιώνεται με 2,5 ημερομίσθια αντί του 1 που ισχύει σήμερα (1:2,5).
  • Τροποποίηση των ρυθμίσεων για την προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στο ταμείο προνοίας.
  • Προσθήκη νέου κανονισμού με τον οποίο ρυθμίζεται η καταβολή από πλευράς των εργοδοτών ποσοστού 1% επί του βασικού μισθού (εφόσον συμπληρώσουν 6 μήνες απασχόλησης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία) για σκοπούς ευημερίας των εργαζομένων.

Στη Σύμβαση προβλέπονται, επίσης, μισθολογικές αυξήσεις κατ΄ έτος, αποζημίωση της εργασίας την Κυριακή με 25% επιπλέον ημερομίσθιο και έκδοση Διατάγματος για καθορισμό κατώτατων μισθών σε 19 επαγγελματικές κατηγορίες στα ξενοδοχεία.

Η νέα Συλλογική Σύμβαση, καθώς και οι προτεινόμενοι κανονισμοί, αποτελούν ένα πολύ θετικό βήμα στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το ΑΚΕΛ καλεί το αρμόδιο Υπουργείου να παρακολουθεί στενά την πορεία εφαρμογής της νέας Συλλογικής Σύμβασης και της σχετικής νομοθεσίας ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα παραβίασης τους.

29/09/2020

PREV

Κλείνουν την Επιτροπή Σιτηρών, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη

NEXT

Χρειάζεται πολιτική βούληση για αναβάθμιση του ΑΞΙΚ