Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις και επισημάνσεις του ΑΚΕΛ

Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις και επισημάνσεις του ΑΚΕΛ

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του  ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις γύρω από την περιβόητη νομοθεσία της κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να κρίνει πρόνοιες της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα, την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση και υπερψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, ως αντισυνταγματικές, δικαιώνει τις εκτιμήσεις και επισημάνσεις του ΑΚΕΛ όλο αυτό το χρονικό διάστημα περί αντισυνταγματικών προνοιών της σχετικής νομοθεσίας. Επισημάνσεις οι οποίες επιδεικτικά αγνοήθηκαν. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα της ψήφισης με συνοπτικές διαδικασίες το περασμένο καλοκαίρι, μιας πρόχειρης νομοθεσίας που στοχεύει περισσότερο στις εντυπώσεις παρά στην ουσία.

Τα καταδικαστέα επεισόδια που σημειώθηκαν χτες, τόσο εκτός γηπέδου πριν τον αγώνα Ανόρθωση- ΑΠΟΕΛ, όσο και με την είσοδο οπαδών στο γήπεδο μετά τον αγώνα Απόλλων- Ερμής, αποδεικνύουν ότι η περιβόητη νομοθεσία για τη βία που σχετίζεται με τον αθλητισμό, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ψήφισή της και παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε σαν η λύση σε όλα τα προβλήματα, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν εφαρμόζουν κανένα μέτρο πρόληψης των γενεσιουργών αιτιών της βίας. Διερωτόμαστε πως η περιβόητη «κάρτα φιλάθλου» θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση επεισοδίων, όπως τα χθεσινά στη Λάρνακα, αφού η βία μεταφέρεται ολοένα και εκτός γηπέδων. Διερωτόμαστε επίσης πως η μονοδιάστατη μεγιστοποίηση των ποινών μιας νομοθεσίας η οποία βρίσκετε σε ισχύ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, έχει αποτρέψει επεισόδια όπως η παράνομη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο.

Με δεδομένη την απόφαση του Δικαστηρίου, πιστεύουμε ότι είναι επιτέλους καιρός να ξανανοίξει η συζήτηση στη Βουλή για διόρθωση της συγκεκριμένης νομοθεσίας, σε αντισυνταγματικές και αναποτελεσματικές της πρόνοιες. Δίνοντας έμφαση ελπίζουμε αυτή τη φορά σε μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της βίας, περιλαμβανομένης και της πρόληψης. Υπενθυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ έχει προτείνει τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για αντιμετώπιση της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό.

26/04/2015

PREV

Παρέμβαση του Στέφανου Στεφάνου στο Παγκόσμιο Φόρουμ «Ενάντια στο Έγκλημα της Γενοκτονίας»

NEXT

Ελπιδοφόρα εξέλιξη η ανάδειξη του Ακκιντζί στην ηγεσία των τ/κ