Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής  

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής  

 

Με αφορμή την 46η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ απευθύνει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας και αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Απευθύνουμε μήνυμα συμπαράστασης στους παθόντες και παθούσες του 1974, στους εγκλωβισμένους, στον προσφυγικό κόσμο, στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Την 20η Ιουλίου 1974, η Τουρκία πήρε την σκυτάλη από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ προχωρώντας στη δεύτερη φάση του προσυμφωνημένου ΝΑΤΟϊκού σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου. Οι ορδές του τουρκικού Αττίλα εισέβαλαν στο νησί και επιδόθηκαν σε σφαγές, βιασμούς, αιχμαλωσίες, λεηλασίες, ξερίζωμα των Ελληνοκυπρίων. Με τη δεύτερη φάση της εισβολής το ίδιο καλοκαίρι, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε το βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που ξεκίνησε το 1963. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Τουρκία εποίκισε και εποικίζει αδιάκοπα τα κατεχόμενα, ακολουθεί συστηματική πολιτική πολιτισμικής αφομοίωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οικονομικού ελέγχου και πολιτικής ποδηγέτησης της ζωής στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα καταστέλλει κάθε προοδευτική φωνή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η κατοχή και η διχοτόμηση είναι έγκλημα διαρκείας σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της.

Το ΑΚΕΛ τιμά τους ήρωες πεσόντες και αγωνιστές του 1974 που αντιστάθηκαν στον τούρκικο Αττίλα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Είναι τα παιδιά του λαού μας που έγραψαν με το αίμα τους τι σημαίνει πατριωτισμός, όχι οι αυτοαποκαλούμενοι υπερπατριώτες που έστρωσαν το χαλί στον Αττίλα. Ο κυπριακός λαός ούτε ξέχασε ούτε συγχώρεσε τη Χούντα των Αθηνών που εμπόδισε την αποστολή ενισχύσεων στις κυπριακές δυνάμεις. Ούτε ξέχασε ούτε συγχώρεσε τους πραξικοπηματίες εοκαβητατζήδες οι οποίοι, όταν ο Αττίλας διάβηκε την Κερκόπορτα εκείνοι κρύφτηκαν στα μετόπισθεν, συνεχίζοντας να κυνηγούν μακαριακούς και αριστερούς ενώ άλλοι επιδόθηκαν σε σφαγές Τουρκοκύπριων αμάχων.

Σήμερα, η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση της επιθετικότητας της Τουρκίας η οποία βέβαια στρέφεται ενάντια και σε άλλους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία των πραγμάτων, γιατί η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είναι, δυστυχώς, επιεικώς ανεπαρκής ενώ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει φραστική. Ταυτόχρονα, η Τουρκία βαθαίνει καθημερινά την κατοχή και προωθεί την εγκατάσταση θιασωτών της διχοτόμησης στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό και η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή του εθνικισμού-σοβινισμού στις δύο κοινότητες μέσα από το διχοτομικό στάτους-κβο, συμπληρώνουν το εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό.

Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι μόνο απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας -μέσα από λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας- μπορεί να αναστρέψει την σημερινή πορεία των πραγμάτων που εγκυμονεί τεράστιους ιστορικούς κινδύνους για τον κυπριακό λαό. Μόνο έτσι θα απαλλαγεί η Κύπρος από την κατοχή, τα παρεμβατικά και τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας που παραμένουν πάνω στο σβέρκο της. Η λύση αρχών στο Κυπριακό μπορεί να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, τα οποία παραβιάζει η Τουρκία με την παράνομη κατοχή της. Η λύση του Κυπριακού μπορεί  επίσης να συμβάλει στην επίλυση κι άλλων προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το χρέος και η υπόσχεσή μας προς τους ήρωες του 1974 και προς τις γενιές Κυπρίων που έφυγαν αδικαίωτοι είναι να μην συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση, με τον εθνικισμό-σοβινισμό. Τούτο είναι το χρέος και προς το μέλλον του τόπου μας και στις γενιές που θα έρθουν. Μια Κύπρος ανεξάρτητη, ελεύθερη, κυρίαρχη, επανενωμένη. Χωρίς στρατούς, συρματοπλέγματα και οδοφράγματα. Πατρίδα όλων των παιδιών της Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

19/07/2020

PREV

Αποτελέσματα Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

NEXT

15 γραφεία κατέχουν το 50% στην πώληση διαβατηρίων