Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

(α) Αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης ΑΠΕ και ΕξΕ και της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης

Ως ΑΚΕΛ στη σημερινή συνεδρία διαφωνήσαμε έντονα με την προσθήκη από μέρους του Υπ. Ενέργειας στον Προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ των νέων άρθρων 8 και 9, σύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός δύναται με την έκδοση διατάγματος να αυξάνει το τέλος κατανάλωσης, αν το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 1200 του Πίνακα δεν επαρκεί να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ταμείου.

Θεωρούμε ως αδιανόητο ο Υπουργός να μπορεί να αυξάνει το τέλος όποτε θέλει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, για ένα Προϋπολογισμό που εγκρίνει η Βουλή και ο οποίος υπολογίζεται από το Υπουργείο στη βάση σταθερών παραμέτρων.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ομόφωνα η Επιτροπή Ενέργειας έχει αποδεχτεί την εισήγησή μας για διαγραφή των δύο άρθρων. Ομόφωνα, επίσης, προωθείται στην ολομέλεια για ψήφιση ο προϋπολογισμός του Ταμείου.

Επιπρόσθετα, ως κόμμα έχουμε εκφράσει τις έντονες μας ανησυχίες αναφορικά με τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του ύψους τέλους κατανάλωσης. Τονίσαμε ότι, σύμφωνα με τη μεθοδολογία αυτή, το τέλος μετά το 2020 θα αυξηθεί δραματικά, με τις προβλέψεις μας να το ανεβάζουν το 2022 σε 1,04σεντ/κιλοβατώρα.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση λόγω της ανικανότητάς της ήρθε μετά από 3 χρόνια την τελευταία στιγμή στη Βουλή (λίγο πριν εκπνεύσει στην 31/12/2019 η τριετής ρύθμιση της Βουλής), προσπαθώντας ξανά να μας πιέσουν να ψηφίσουμε άρον άρον τους νέους Κανονισμούς, να αποφασίσουμε βεβιασμένα.

Υποβάλαμε πρόταση όπως συνεχίσουμε με σταθερό τέλος, μέχρι η Κυβέρνηση να επανέλθει με μια σωστή και ολοκληρωμένη μεθοδολογία, εισήγηση η οποία έγινε επίσης ομόφωνα αποδεκτή από την επιτροπή.

Ομόφωνα, επίσης, έχουμε αποφασίσει να μειώσουμε το τέλος κατανάλωσης από το 1σεντ στο 0,5σεντ/κιλοβατώρα, περιορίζοντας -έστω λίγο- το φορολογικό βάρος των πολιτών και διατηρώντας έτσι ένα μέρος του αποθεματικού του Ταμείου.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα πάρει το ομόφωνο μήνυμα της Βουλής και θα επανέλθει με μια μεθοδολογία, η οποία δε θα επιβαρύνει περισσότερο τους φορολογούμενους.

(β) Αναφορικά με την πρόταση νόμου για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί η πρόταση για τη ρύθμιση των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων οδηγείται στην Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα για ψήφιση με ενσωματωμένες όλες τις αλλαγές που είχαμε εισηγηθεί ως κόμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αλλαγές που είχαμε εισηγηθεί και έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από την επιτροπή απλοποιούν σημαντικά τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο, διαγράφουν την πρόνοια με την οποία δε μπορούσαν άλλα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα να εγγραφούν στο μητρώο με την εφαρμογή της νομοθεσίας και επίσης διαγράφουν την πρόνοια με την οποία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας η αδειοδότηση θα γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια του νόμου περί ξενοδοχείων, κάτι το οποίο θα έκλεινε τα περισσότερα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.

Τέλος, σημειώνουμε το γεγονός ότι την τροπολογία μας για διαγραφή της πρόνοιας που απαιτούσε τη σύμφωνο γνώμη της Διαχειριστικής Επιτροπής σε κοινόκτητες οικοδομές για την αδειοδότηση του καταλύματος, συνυπογράφουν πλέον το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

26/11/2019

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

NEXT

Δήλωση Αδάμου Αδάμου για την κυβερνητική πολιτική για το θέμα προστασίας και διαχείρισης του Ακάμα