Δηλώσεις Κώστα Κώστα για τον προϋπολογισμό του Υπ. Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
Τονίσαμε για μια ακόμα φορά στον Υπουργό Ενέργειας σήμερα, ότι αν ακολουθείτο από την Κυβέρνηση ο οδικός χάρτης της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε στα τέλη του 2015, θα είχαμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν και θα ήμασταν έτοιμοι για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, το οποίο είναι η λύση για την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά πιθανώς και άλλων γειτονικών χωρών, για εξαγωγή φυσικού αερίου. Ως Κύπρος για 3 χρόνια δεν είχαμε ερευνητικό πρόγραμμα αφού η κυβέρνηση είχε αναστείλει και μεταθέσει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ έχει επίσης εγκαταλείψει όλους τους σχεδιασμούς και διαλύσει όλες τις δομές που είχε παραλάβει. Τονίσαμε επίσης, ότι ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, η Κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τα ενεργειακά ζητήματα.
Σημειώσαμε, ότι η είσοδος μας στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές και ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το άνοιγμα της αγοράς, θα μειωθεί και δεν θα αυξηθεί. Παράλληλα και για μια ακόμα φορά, καταθέσαμε τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ ενώ καλέσαμε για πολλοστή φορά το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις της Διοίκησης και των Συντεχνιών των Εργαζομένων της ΑΗΚ για το Νομοσχέδιο για το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.
Τονίσαμε επίσης ότι, εδώ και 3 χρόνια, αναμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ των οποίων η διείσδυση στο ηλεκτρικό ισοζύγιο θα πρέπει να αυξηθεί και ότι θα πρέπει επιτέλους να αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία σήμερα είναι μηδαμινά. Εκφράσαμε επίσης ξανά, την ανησυχία μας για το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο, υπενθυμίζοντας την πολύ μεγάλη καθυστέρηση από μέρους του Υπουργείου να καταθέσει τους σχετικούς Κανονισμούς.
Για τις ψηλές τιμές των καυσίμων, επαναλάβαμε για μια ακόμα φορά στον Υπουργό ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν επιλύουν το πρόβλημα και ότι χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων, τα οποία αναφέρονται στη σχετική μελέτη του Υπουργείου, όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού, για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να προστατεύσει επιτέλους η Κυβέρνηση τους πολίτες. Για την εισαγωγή της υγραεριοκίνησης μετά από 4 χρόνια καθυστέρησης και έντονες πιέσεις της Επιτροπής Εμπορίου, εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για τη πολύ ψηλή τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης. Επαναλάβαμε επίσης, ότι η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, θα πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της στα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί, των οποίων οι τιμές πώλησης, παραμένουν πολύ ψηλές ενώ η τιμή του ηλεκτρισμού τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά.
Για τον Τουρισμό, αναφέραμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουμε από τα θετικά αποτελέσματα της τελευταίας χρονιάς αλλά να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας και αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος.
Επαναλάβαμε, ότι ο ΚΟΤ, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα των τελευταίων 3 χρόνων, πρέπει να αναδιοργανωθεί για να λύσει τα προβλήματα του και όχι να κλείσει όπως προνοεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου, με πιθανό αποτέλεσμα, τα κονδύλια για τη διαφήμιση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος να περάσουν από το δημόσιο, στα χέρια ιδιωτών.
Κάναμε αναφορά επίσης:
- Στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων των πολιτών για τα διάφορα σχέδια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρων, λόγω πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και έλλειψης προσωπικού.
- Στο ότι εξακολουθεί να παραμένει ως Φορέας Υλοποίησης των διαφόρων σχεδίων ενίσχυσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα δάνεια που παίρνει το Κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο τραπεζικός τομέας και όχι το Κράτος και στην ανάγκη δημιουργίας «Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Μονοθυριδικής Πύλης Εξυπηρέτησης ΜΜΕ»
- Στην ανάγκη άμεσης κατάθεσης των Κανονισμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα, για να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες της και οι παράλογες χρεώσεις.
- Στο πόσο αναγκαίο είναι το Τεχνολογικό Πάρκο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία, καλώντας ξανά την Κυβέρνηση, να μελετήσει κίνητρα προσέλκυσης σοβαρών, αξιόλογων και αξιόπιστων επενδυτών από το εξωτερικό, τα οποία να ενσωματώσει σε μια νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία πρέπει να γίνει το συντομότερο και να αλλάξει τη λανθασμένη θέση της για ακύρωση του έργου. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από τον Προϋπολογισμό του 2018 το ποσό των 1,6 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου.
- Στην ανάγκη άμεσα να αρθεί επιτέλους η αδικία και η ανισότητα και να ενταχθούν όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς με περιτονιακή κάθαρση στην ειδική διατίμηση 08, αδικία η οποία δημιουργήθηκε από το λάθος του Υπουργείου Ενέργειας και την οποία ανέδειξε εδώ και μήνες η Επιτροπή Εμπορίου. Τονίσαμε επίσης ότι το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με όλες τις οργανώσεις ασθενών που θέλουν να ενταχθούν στην ειδική διατίμηση αναφορικά με τα κριτήρια εισδοχής.
- Στην ανάγκη σωστής στελέχωσης της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
- Στο ότι , ενώ η Κυβέρνηση ζητά ξένες επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, η μονοθυριδική πρόσβαση (one stop shop) είναι αποδυναμωμένη και η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων ως η νέα μονοθυριδική πρόσβαση, καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και 2 χρόνια.
- Στα πολύ σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στις Βιομηχανικές Περιοχές, τα οποία επίσης ανέδειξε η Επιτροπή Εμπορίου και η οποία πιέζει συνεχώς για να βρεθούν λύσεις, όπως η αδυναμία του κράτους να εισπράξει οφειλόμενα ενοίκια, οι υπενοικιάσεις υποστατικών με πολύ ψηλότερο ενοίκιο σε κρατικές υπηρεσίες, η πώληση των μετοχών εταιρειών που κατέχουν βιομηχανικά τεμάχια έναντι τεραστίων ποσών κ.α.
- Στις πολύ σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση στη Βουλή εναρμονιστικών νομοσχεδίων, με ευθύνη του Υπουργείου Εμπορίου αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε συνεχώς ως Δημοκρατία, με βαρύτατο πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
30 Οκτωβρίου 2017