Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δηλώσεις Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την συνάντηση με καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και εστίασης στη Λάρνακα

Δηλώσεις Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την συνάντηση με καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και εστίασης στη Λάρνακα

Είχαμε σήμερα συνάντηση με τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου και με τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και εστίασης της επαρχίας Λάρνακας.

Να απευθύνω μια έκκληση στην κυβέρνηση. Να κατέβει κάτω για να δει τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Να μην μένουν στα γραφεία τους απομονωμένοι από την πραγματική κοινωνία και να διαμορφώνουν θέσεις και απόψεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, η οποία ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ. Δεν είναι υπερβολή αν πω ότι πολλές από αυτές δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν, εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη στήριξη από το κράτος. Είναι υποχρέωση του κράτους να στηρίξει γιατί είναι με δικές του αποφάσεις που αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες το τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας. Δεν είναι ευθύνη του κράτους η πανδημία, αλλά οι αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει έχουν επηρεάσει αυτές τις ΜμΕ και θα πρέπει να δει πώς τις στηρίζει.

Ένα μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το θέμα των ενοικίων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση παρόλες τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει δεν έχει πάρει καμία απόφαση.

Είναι τα ζητήματα που αφορούν στις εξώσεις. Η πλειοψηφία στη Βουλή αποφασίσαμε ότι πρέπει να ανασταλούν οι εξώσεις για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι που να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι επιχειρήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ανέφερε στο Ανώτατο με αποτέλεσμα να επισείεται πάνω από το κεφάλι τους ο κίνδυνος των εξώσεων.

Το τρίτο αφορά την στήριξη αυτών των επιχειρήσεων είτε με εφάπαξ ποσό, είτε μέσα από την διαδικασία των εγγυήσεων τις οποίες θα δώσει το κράτος προς τις τράπεζες. Να πω ότι με βάση τα όσα έχω ακούσει το εφάπαξ ποσό το οποίο αποστέλλεται στις επιχειρήσεις είναι κοροϊδία. Πρόκειται για  ασήμαντο ποσό το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει στήριξη. Σε ό,τι αφορά την στήριξη των τραπεζών με εγγυήσεις από το κράτος ξεκαθαρίζω  ότι ως ΑΚΕΛ τασσόμαστε υπέρ με κάποιες προϋποθέσεις. Ότι το μεγάλο  μέρος, τα 750 εκατ. από το 1δις., θα πάνε στοχευμένα στις ΜμΕ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και με αποφάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται από μια επιτροπή η οποία θα επιβλέπει κατά πόσον εφαρμόζονται στην βάση αυτών των κριτηρίων οι αποφάσεις των τραπεζών.

Και βέβαια εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί και ένα σχέδιο ολοκληρωμένο το οποίο θα προνοεί με την έξοδο μας από την πανδημία, την στήριξη των ΜμΕ επιχειρήσεων για να επαναδραστηριοποιηθούν. Έχει τεράστια σημασία να γίνει κάτι τέτοιο, διότι όπως έχω πει και προηγουμένως οι πλείστες από αυτές τις επιχειρήσεις που όλοι λέμε ότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας δεν θα μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης από την κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατεβούν κάτω να δουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που βιώνει ο κόσμος. Με το να κάθονται στα γραφεία τους σε ένα παράλληλο κόσμο δεν μπορούν να ξέρουν ποια είναι τα προβλήματα.

10/03/2021

PREV

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του ΓΓ ΑΚΕΛ με τον Σύνδεσμο Απόστρατων Αξιωματικών Κυπριακού Στράτου

NEXT

Η αδυναμία τους να διαχειριστούν συνετά τον Συνεργατισμό κατέληξε στη μεγαλύτερη κατασπατάληση και λεηλασία δημόσιου πλούτου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας