Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών

Επιτροπή Θεσμών

Για τέταρτη φορά στο Κοινοβούλιο συζητούμε την υποχρέωση του Κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης, να συμμορφώνεται με αποφάσεις δικαστηρίου, περιλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρέπει να πω με λύπη, ότι, από το 2013, υπάρχει η πολιτική δέσμευση του Κύριου Νίκου Αναστασιάδη ότι θα έφερνε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο, που θα υποχρέωνε την Δημόσια Υπηρεσία, την Αστυνομία,  τον Στρατό και Ημικρατικούς οργανισμούς, να συμμορφώνονται με αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ποτέ και σήμερα ενημερωνόμαστε πως βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και της νομικής υπηρεσίας. Για αυτό το λόγο εμείς έχουμε ήδη συζητήσει στο παρελθόν και θα προχωρήσουμε με προτάσεις νόμου οι οποίες και έχουν τεθεί ενώπιον της Βουλής, γιατί αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να χρονίζουν περισσότερο. Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν πως όταν δικαιώνονται από το δικαστήριο, στην πορεία θα δικαιώνονται και από τη διοίκηση, από το Κράτος και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις διαφορετικά το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, δυστυχώς χάνεται.

Επιτροπή Νομικών

Εξετάσαμε εκ νέου σήμερα, το πακέτο των νομοσχεδίων που έχει φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με την αποτροπή της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Αστυνομία.

Όλοι συμφωνούμε επί του θέματος αρχής πως πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση αυτών των ζητημάτων, εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ότι  υπάρχει διαφωνία όχι μόνο του ΑΚΕΛ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι στην έκταση του βαθμού επέμβασης του Κράτους στα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών της Αστυνομίας και βεβαίως των οικογενειών τους. Στην προσπάθεια να εντοπιστούν εκείνα τα «σάπια μήλα» που δυστυχώς υπάρχουν, υπάρχει πολύς χώρος για επέμβαση σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και συζύγων και συγγενών αλλά και ευρύτερα των πολιτών. Επειδή θέση αρχής είναι ότι, ασφαλώς όπλα για πάταξη της διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, αλλά την ίδια ώρα να μην θυματοποιήσουμε ολόκληρη την κοινωνία με κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων. Έχουν αναφύει διαφωνίες τις οποίες και συζητούμε πρέπει να πω σε εποικοδομητικό πνεύμα με το αρμόδιο υπουργείο για να βρεθεί η χρυσή τομή, αλλά για να υπάρξει εποικοδομητικό πνεύμα, χρειάζεται και από τις δύο πλευρές η αμοιβαία συναίνεση.

Σ’ ότι αφορά τα ζητήματα για το Πόθεν Έσχες ,έχουμε συζητήσει βελτιώσεις στις νομοθεσίες, είναι κοινή θέση ότι χρειάζονται βελτιώσεις αλλά είναι κοινή και η θέση ότι αυτό που έχει ψηφιστεί και εφαρμοστεί είναι ένα βήμα μπροστά, την ίδια ώρα όμως χρειάζονται εκείνες οι αναγκαίες προσαρμογές  ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο διαφανής ο νόμος.

Δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε ότι  και με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ αλλά και με επιμονή του Κοινοβουλίου, έχουμε εντάξει στις πρόνοιες του Πόθεν Έσχες την υποχρέωση της κατάθεσης και δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν και συζύγους των ελεγχόμενων προσώπων. Είναι με πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη που κουτσουρεύτηκε η πρόνοια του νόμου και δυστυχώς το Πόθεν Έσχες σήμερα δεν περιλαμβάνει στοιχεία συζύγων, ένεκα της αναφοράς που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σ’ ότι αφορά τη συζήτηση της νομοθεσίας για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, εκφράζουμε την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι ενώ ως Κόμματα και ως Κοινοβούλιο από τον περασμένο Ιούλιο αναλάβαμε πρωτοβουλία έναντι της Κυβέρνησης, για να προχωρήσουμε σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την κατάσταση των εγκλωβισμένων αγοραστών, παρά τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τον Ιούλιο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει τίποτα που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να πράξει το οτιδήποτε. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών  επίσης από τον Ιούλιο απηύθυνε  επιστολή.  Παρόλα αυτά δεν έχουμε ούτε νομοθεσία, ούτε νομοσχέδιο ούτε και πρόθεση να γίνει κάτι, για αυτό στις επόμενες δεκαπέντε μέρες, η Επιτροπή Νομικών με πρωτοβουλία των Κομμάτων θα προχωρήσει στην ετοιμασία κοινής πρότασης νόμου, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φλέγων ζήτημα που ταλανίζει  δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας και βεβαίως την ίδια ώρα εκθέτει και την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό, ένεκα αγοραπωλησιών που αφορούν ξένους  πολίτες.

 20 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

"Βαρύτατες οι ευθύνες των κυβερνώντων για το ξεπούλημα του Λιμανιού Λεμεσού"

NEXT

Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία του μητρικού θηλασμού