Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη σύγκλιση του 22ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη σύγκλιση του 22ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ

New Picture (46)Από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 22ο τακτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ, με κεντρικό σύνθημα «Στους Αγώνες η Δύναμη, στην Αριστερά η Ελπίδα».

Για το ΑΚΕΛ, κάθε Συνέδριο είναι σταθμός. Φιλοδοξούμε το 22ο Συνέδριο του Κόμματος να καταστεί σταθμός και για την Κύπρο. Αν ανασκοπήσει κάποιος συνεδριακά έγγραφα και ντοκουμέντα της 90χρονης Ιστορίας του ΑΚΕΛ, θα δει να ξετυλίγεται μπροστά του όλη η σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όλη η ανηφορική πορεία που ξεκίνησε ο κυπριακός λαός, οι εργάτες των χεριών και του πνεύματος  για να τραβήξει η Κύπρος μπροστά.

Σήμερα, θα μπορούσε να πει κάποιος πως βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στροφή της ανηφόρας. Το Κυπριακό παραμένει άλυτο, με τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα του λαού μας, όσα έκτισε με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια, δέχονται επιθέσεις. Χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, πρόσφυγες, μονογονιοί, πολύτεκνοι, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, νέοι επιστήμονες, αγρότες και εργάτες, σκέφτονται πως ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους δεν μπορούν να ελπίζουν πως αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Αυτή την ευθύνη θα τολμήσει να σηκώσει στους ώμους του το ΑΚΕΛ, με την πραγματοποίηση του 22ου Συνεδρίου. Την ευθύνη να είναι το ισχυρότερο τείχος πάνω στο οποίο θα συντριβεί ο εφιάλτης της διχοτόμησης του τόπου μας. Την ευθύνη να παραμείνει πρωταγωνιστική δύναμη στον αγώνα για αντίσταση στη διάλυση των πάντων που επιχειρεί η Τρόικα μαζί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ έχει ήδη επεξεργαστεί το κείμενο των θέσεων που θα συζητηθεί στις Κομματικές Ομάδες. Εφ΄όσον αυτό διαμορφωθεί στην τελική του μορφή με βάση τις απόψεις των μελών του Κόμματος, θα συζητηθεί και στο ίδιο το Συνέδριο. Καλούμε όλα τα κομματικά μέλη του ΑΚΕΛ να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες συζήτησης των θέσεων που θα καθοδηγήσουν τη δράση του ΑΚΕΛ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι στόχοι του 22ου Συνεδρίου είναι πολλοί και σημαντικοί. Στοχεύουμε στην επαναβεβαίωση του χαρακτήρα του Κόμματος μας, στην ενδυνάμωση της ιδεολογικοπολιτικής του ταυτότητας και στην οργανωτική ενίσχυση του. Στη διασφάλιση της συνεχούς ανανέωσης του. Στην ενίσχυση της δυνατότητας του να έχει ηχηρή παρουσία και παρέμβαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κυπριακό λαό. Το 22Ο  Συνέδριο του ΑΚΕΛ δε θα κοιτάξει μόνο προς τα μέσα. Θα στρέψει το βλέμμα του και προς τα έξω. Στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τόπο, με πρώτο και κύριο το Κυπριακό, την προοπτική της επανένωσης και την αναζωογόνηση της επαναπροσέγγισης. Θα συζητήσει τα ενεργειακά, τις εξελίξεις στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά θέματα∙ τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην οικονομία.  Στα προβλήματα και στις ανάγκες που υπάρχουν και απαιτούν λύσεις. Λύσεις πρωτοπόρες και ριζοσπαστικές. Γι΄αυτό και το Συνέδριο θα ασχοληθεί με ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά, τις γυναίκες, τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους πρόσφυγες, τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους, το συνεργατικό Κίνημα, τους ανθρώπους του πολιτισμού, την τοπική αυτοδιοίκηση, την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής και πολλά άλλα.

Στα 90 σχεδόν χρόνια της πορείας του το ΑΚΕΛ, είχε και διατηρεί τη δική του ανάλυση για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό όμως ουδέποτε το εμπόδισε, ούτε και τώρα θα το εμποδίσει να συζητά, να ακούει θέσεις και ιδέες από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τα κοινά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να διαμορφώνει θέσεις πάνω σε σύγχρονα ζητήματα. Στο 22ο Συνέδριο θα συζητήσουμε και αυτά τα ζητήματα. Το ίδιο θα πράξουμε και για ζητήματα που ενώ σε άλλες χώρες είναι αυτονόητα, στην Κύπρο δυστυχώς μέχρι χθες δεν ήταν. Όπως αυτό της αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών του ρατσισμού ή του συμφώνου συμβίωσης.

Φιλοδοξία μας είναι το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ να δώσει στο λαό ένα ισχυρό μήνυμα: πως είμαστε η δύναμη που έχει τη δύναμη να παλέψει και να κερδίσει μαζί με το λαό το δικό του αύριο.

20/02/2015

PREV

Δήλωση Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη συζήτηση στη χθεσινή Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

NEXT

Εκείνος που διεκδικεί κερδίζει