Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Α. Δαμιανού για την προτεινόμενη τροποποίηση του περί Ενοικιοστασίου νόμου

Δήλωση Α. Δαμιανού για την προτεινόμενη τροποποίηση του περί Ενοικιοστασίου νόμου

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο περί Ενοικιοστασίου Νόμος αντιμετωπίζει προβλήματα όπως λειτουργεί σήμερα. Και πρέπει να πω ότι η συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Νομικών για τροποποίηση του νόμου έχει πολλές ομοιότητες με τη συζήτηση που κάναμε τους προηγούμενους μήνες και χρόνια, αναφορικά με τις διαδικασίες εκποίησης περιουσίας υπό την εξής έννοια: oι νόμοι γίνονται για να προστατεύουν εκείνους που καλή τη πίστη μπαίνουν σε μια συμφωνία. Οι νόμοι δεν γίνονται για να δημιουργούν άλλοθι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές είτε αυτοί είναι δανειολήπτες, είτε ενοικιαστές ακινήτων.

Επομένως, υπάρχει μια παθογένεια και είναι κοινή η θέση όλων των κομμάτων στη Βουλή ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ποια είναι αυτή; Η εκμετάλλευση των προνοιών του νόμου αλλά και της δικονομίας για να διαιωνίζεται η άρνηση η κακόπιστη ενός ενοικιαστή να καταβάλλει τα ενοίκια σε έναν ιδιοκτήτη. Έχουμε μια πρόταση Νόμου που κατέθεσαν οι συνάδελφοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συναγερμού στην οποία, ενώ οι προθέσεις ήταν αυτές που ανέφερα πιο πάνω, στην αποτύπωση στο κείμενο, θεωρούμε εκ πρώτης ότι δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας  επιτάσσει ότι δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Εάν λοιπόν η κατάληξη σε αυτήν την πρόταση είναι ότι το δικαίωμα του οποιουδήποτε να υπερασπιστεί μια υπόθεση Ενοικιοστασίου θα είναι υπό την αίρεση της καταβολής εκ των προτέρων του οφειλόμενου ενοικίου στο Πρωτοκολλητείο, θεωρούμε ότι αλλοιώνει αυτό το συνταγματικό δικαίωμα.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια σύντομη διαδικασία, μέσα από την οποία ο ενοικιαστής θα πρέπει να αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου την καταβολή ή μη καταβολή και -ναι- μέσα από ταχείες διαδικασίες το ίδιο το Δικαστήριο να αποφασίζει για την πορεία της υπόθεσης. Αλλά να μεταφέρεται -όπως ήταν η αρχική σκέψη-  η αρμοδιότητα Δικαστηρίου σε Πρωτοκολλητή, ο οποίος είναι ένας πολίτης της Δημοκρατίας να ασκεί οιωνεί Δικαστική Εξουσία, εμείς διαφωνούμε.

Έχουμε συζητήσει διάφορες παραλλαγές αυτής της πρότασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια συναντίληψη, διότι είναι κοινή διαπίστωση ότι αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και τις επόμενες βδομάδες να υπάρξει μια κατάληξη και να οδηγηθεί μια πρόταση, ει δυνατό ομόφωνα, στην ολομέλεια της Βουλής.

30.10.2019

PREV

Περιβαλλοντικά προβλήματα από τα ρυπογόνα εργοστάσια στην Κοφίνου

NEXT

Δηλώσεις Ελένης Μαύρου μετά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών